Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paprastu eksperimentu mokslininkai įrodė, kad delfinai turi sudėtingą kalbą

Mokslininkai seniai įtarė, kad garsai, kuriuos skleidžia delfinai, turi prasmę ir skirti dalytis informacija. Taip pat manyta, kad perduodama informacija yra gana sudėtinga. Eksperimentą atlikusiems JAV mokslininkams pavyko įrodyti, kad šios prielaidos teisingos.
Delfinas
Delfinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„New Scientist“ leidinyje aprašomas eksperimentas, kurį atliko Delfinų mokslinių tyrimų institutas Floridoje kartu su Pietinės Misisipės universitetu.

Tyrimo vadovė Holli Eskelinen su savo kolegomis surengė delfinų sumanumo patikrinimą. Į delfinariumo baseiną buvo įleista specialiai pagaminta dėžutė, kurioje buvo delfinų mėgstamos žuvies. Vienu galu dėžutė buvo pritvirtinta prie plūduriuojančios platformos, o kitame gale buvo dangtelis ir virvutė su kilpa. Dėžutės dangtelį buvo galima atidaryti patraukus už šios kilpos.

Prieš imdamiesi darbo poromis delfinai labai aktyviai bendraudavo – švilpaudavo ir tarškėdavo, nors spręsdami galvosūkį pavieniui dažniausiai būdavo tylūs.

Po to šešiems delfinams paeiliui buvo leista pagalvoti, kaip iškrapštyti žuvį iš dėžutės. Du iš šešių delfinų susivokė, kad reikia patraukti virvutę.

Toliau eksperimento sąlygos buvo pasunkintos. Dėžutė buvo metama laisvai plūduriuoti į vandenį, tačiau dabar jau abiejuose jos galuose buvo dangteliai su kilpomis. Norint atidaryti šią dėžutę, reikėjo vienu metu patraukti kilpas iš abiejų jos galų. Delfinus į baseiną leisdavo poromis, kuriose būdavo vienas iš anksčiau dėžutės galvosūkį savarankiškai išsprendusių gyvūnų.

Šį kartą, veikdami poromis, delfinai dėžutes atidarydavo maždaug per pusę minutės. Bet prieš imdamiesi darbo jie labai aktyviai bendraudavo – švilpaudavo ir tarškėdavo, nors spręsdami galvosūkį pavieniui dažniausiai būdavo tylūs.

Išanalizavę eksperimento metu įrašytus delfinų skleidžiamus garsus mokslininkai padarė išvadą, kad šie gyvūnai aptarinėdavo būdus, kaip išspręsti užduotį, ir duodavo vienas kitam patarimus, kur ir ką reikia truktelėti. Po plano aptarimo delfinai nedelsiant atidarydavo dėžutę.

Prieš dešimtmetį Škotijos biologai nustebino savo atradimu, kad delfinai vienas kitą vadina vardais. Vardus delfinai sugalvoja patys sau, pasirinkdami vienokių ar kitokių aukšto dažnio signalų, vadinamųjų švilpesių, derinį.

Šį fenomeną toliau tyrinėję Čikagos universiteto mokslininkai nustatė, kad delfinai taip pat pasižymi ypač gera atmintimi. Jie sugeba prisiminti savo gentainius, su kuriais nesimatė daugybę metų, o juo atpažįsta būtent pagal vardus. Per vieną eksperimentą afalinų patelė atpažino savo draugę, su kuria buvo išskirta prieš dvidešimt su puse metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius