Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Patarimai būsimiems šeimininkams: kai į namus atkeliauja kačiukas...

Naujo gyvūno įsigijimas ir jo patekimas į namus dažnam sukelia jaudulį. Nors kartais augintinis įsigyjamas spontaniškai, geriausia jo atvykimui pasiruošti iš anksto – sukaupus „kraitelį“ iki jo atvykimo, nereikės panikuoti ir lakstyti ieškant dubenėlio ar tinkamo ėdalo.
Kačiukas
Kambaryje su naujuoju augintiniu praleiskite daug laiko. / Vetvila.lt nuotr.

Dubenėliai

Jų turi būti bent du – vienas ėdalui, kitas vandeniui. Po dubenėliu gali būti padėtas padėkliukas, kad ėsdamas augintinis ant žemės nepridrabstytų maisto gabalėlių. Dubenėlis turėtų būtų geros būklės, lygus, švarus, neįskilęs, lygiais kraštais. Rekomenduojamos medžiagos – nerūdijantis plienas ar keramika be nudažytų vidinių indo dalių. Plastikiniai dubenėliai, nors pigūs, yra linkę kaupti bakterijas ir blogą kvapą.

Maistas ir skanėstai

Kačiuką patartina kurį laiką šerti tuo pačiu maistu, kurį jis ėsdavo senuose namuose ir į naująjį keisti palaipsniui. Staigus ėdalo pakeitimas gali sukelti virškinimo sutrikimus, tokius kaip viduriavimas.

Išsirinkite vieną iš būdų, kaip šersite augintinį. Paprastai rekomenduojama jį maitinti arba kokybišku sausu ėdalu (ir/arba konservais), arba RAW/BARF (RAW – mėsa kuo didesniais gabalais, natūrali mityba; BARF – maltas maistas, malti kaulai, daug daržovių).

Jei augintiniui išrinkote kokybišką pašarą, papildomai papildų ar vitaminų duoti nereikia (arba dėl jų poreikio pasitarkite su veterinaru). Kačiukui visada turi būti padėta vandens, jį reikia keisti kasdien. Sauso maisto rekomendacinės maitinimo normos būna nurodytos ant pakuotės ar gamintojo puslapyje.

Skanėstai taip pat turėtų būti kokybiški, dažnai jie būna kuo nors naudingi, pvz., praturtinti vitaminais.

Tualetas ir kraikas

Geriausia pasiimti šiek tiek kraiko, kuris buvo naudotas kačiuko gimtuose namuose. Kraikų pasirinkimas šiais laikais labai platus, daug kas mėgsta kvapą neutralizuojančius ir sušokančius į gabalus.

Geriausi tualetai – uždari (besikapstydamas katinas nieko nepribarstys, kvapas ne taip sklis po namus). Pasidomėkite, kokiu naudojosi augintinio mama – pvz., jei jis buvo atviras, kačiukas gali bijoti lįsti į uždarą. Taip pat nepamirškite semtuvėlio.

Kačiukui visada turi būti padėta vandens, jį reikia keisti kasdien.

Kačiukui vilioti į tam tikrą vietą naudojami specialūs purkštukai, o atbaidyti – atbaidantys kvapai. Kai kurie savininkai kačiukus moko „reikaliukus“ daryti žmogiškajame tualete, tam skirti specialūs pratinimo rinkiniai.

Žaislai

Jų pasirinkimas gan platus – pelytės, kamuoliukai, žaislai su katžole... Maži kačiukai itin mėgsta žaislus su plunksnomis.

Draskyklė

Katės turi įprotį nuolat augančius nagus pasiaštrinti į grubios tekstūros daiktus. Jei namie nebus specialios draskyklės, katė gali įnikti nagus galąstis į jūsų baldus ar sienas.

Draskyklė turi būti tvirta, grubios tekstūros ir tokio aukščio, kad katinas ją draskydamas atsistojęs galėtų visiškai išsitiesti. Maža gudrybė – pratinti mažą kačiuką prie draskyklės galima specialiais skaniai kvepiančiais purškalais.

Guolis, boksas

Guolis turi būti minkštas, patogus, jį atstoti gali šilta antklodė. Bokse katę bus galima ramiai vežti kažkur vykstant mašina.

Kova su stresu

Leiskite kačiukui apžiūrėti visus kampus, susipažinti su namais, susirasti slėptuvę. Naujai atsigabentą gyvūną geriausia patupdyti atokiau nuo triukšmo ramiame kambaryje, netoliese padėkite jam kraiko dėžutę, maisto, vandens, žaislų ir draskyklę. Kambaryje su juo praleiskite daug laiko. Pirmomis dienomis „naujakurys“ gali liūdėti, miaukti ar slėptis. Jei kačiukas slepiasi, netraukite jo iš slėptuvės per jėgą. Nepervarginkite mažylio, nepulkite tuoj pat su juo žaisti, jį nešioti.

Jei namie nebus specialios draskyklės, katė gali įnikti nagus galąstis į jūsų baldus ar sienas.

Norint sumažinti gyvenamosios vietos pasikeitimo stresą, galima naudoti specialius feromonus, kurie padeda gyvūnėliui naujoje vietoje jaustis saugiau.

Priemonės nuo parazitų

Pasikonsultuokite su veterinaru, kokia priemonė jums būtų optimaliausia. Galima naudoti antkaklius, lašus, šampūnus, natūralias priemones.

Priežiūros priemonės (priklausomai nuo katės kailio – šukos, šepetys, žirklės, skystis ausims valyti)

Nuo mažens pratinkite kačiuką prie akių, ausų, dantų, letenų priežiūros, nagų karpymo, šukavimo, maudymo.

Pavadėlis ir petnešos, pakabukas su adresu

Kai kas, ypač daugiabučių namų gyventojai, kates laukan veda su pavadėliais. Beje, būna ir gražių antkaklių, skirtų katėms, prie jų galima prisegti pakabuką su informacija apie savininką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius