Privatūs veterinarijos gydytojai nebegalės išduoti gyvūno paso

Išaiškinus ne vieną atvejį, kai privatūs veterinarijos gydytojai talkindami veisėjams, klastoja gyvūnų augintinių pasus, įrašus apie jų amžius ar skiepus, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) griežtina jaunikliams išduodamų dokumentų kontrolę.
Katė
Katė / Shutterstock nuotr.

Kaip praneša VMVT, nuo šių metų rugpjūčio 1 d. iki gruodžio 31 d. gyvūno augintinio pasus šunų, kačių ir šeškų savininkams tiesiogiai išduos tik VMVT teritorinių padalinių valstybiniai veterinarijos gydytojai.

„Privatūs veterinarijos gydytojai, įtraukti į specialų sąrašą, laikinai negalės išduoti pasų, tačiau įrašus juose apie gyvūnui atliktas veterinarines procedūras, galės daryti“, – sako VMVT Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vedėjo pavaduotoja Rasa Sirutkaitytė.

Šiuo metu privatiems veterinarijos gydytojams VMVT teritoriniuose padaliniuose pasų blankai jau neišduodami. Gydytojai, kurie už juos sumokėjo, bet dar neatsiėmė, atgaus pinigus. Pinigai bus grąžinti ir tiems, kurie nespėjo panaudoti visų, anksčiau įsigytų, blankų. 

Dokumentai – tik sveikų gyvūnų savininkams

Šuns ar katės savininkas norėdamas gauti pasą savo augintiniui ar jo išveistų augintinių vadai, turės pateikti prašymą VMVT teritoriniam padaliniui. Reikės nurodyti gyvūno augintinio rūšį, lytį, gimimo datą ir poodinės mikroschemos numerį.

Gyvūno savininkas taip pat turės sudaryti galimybę valstybiniams veterinarijos gydytojams patikrinti gyvūno augintinio tapatybę, t.y. ženklinimą poodine mikroschema.

Be to, patvirtinti pateiktų duomenų teisingumą – pristatyti dokumentus, įrodančius šuns ar katės suženklinimą ir vakcinaciją nuo pasiutligės, kilmės dokumentą (veisliniams gyvūnams augintiniams) ir dokumento, kuriuo patvirtinamas apmokėjimas už paso blanką, kopiją.

Gyvūno savininkas taip pat turės sudaryti galimybę valstybiniams veterinarijos gydytojams patikrinti gyvūno augintinio tapatybę, t.y. ženklinimą poodine mikroschema.

Šuniukų ir kačiukų vadoms dokumentus tiesiogiai išduos valstybiniai veterinarijos gydytojai tik tuomet, kai augintiniai atitiks nustatytus sveikatos reikalavimus. Kilus įtarimui, kad pasui gauti pateikti neteisingi duomenys, bus tikrinama, ar pateiktuose dokumentuose nurodyta teisinga informacija. Tai reiškia, kad bus tikrinama privačių veterinarijos gydytojų, pildžiusių dokumentus, ir veisėjų bei vežėjų veikla, atliekami laboratoriniai tyrimai.

„Sugriežtintą tvarką planuojame taikyti laikinai – iki gruodžio 31d. Tačiau jeigu tai nepadės sustabdyti neteisėtos gyvūnų augintinių veisėjų, prekiautojų ir vežėjų į kitas šalis veiklos,  neteisėto tokių asmenų bendradarbiavimo su įstatymus pažeidžiančiais privačiais veterinarijos gydytojais, bus imamasi dar griežtesnių apribojimų“, – pabrėžia R.Sirutkaitytė.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius