-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Šunų traumos: būkime atsakingi

Artėjant vasarai dažniau su savo augintiniais išvyksime į gamtą, keliausime, vakarais ilgiau užtruksime kieme. Kad gražiausio metų laiko nesugadintų nelaimė, nepamirškime pagrindinių saugumo taisyklių.
Policijos šunų mokymai
Gatvėje šunį veskitės tik su pavadėliu. / Tomo Markelevičiaus nuotr.

Jauniems ir senyviems šunims – daugiau dėmesio

Gatvėse dažniausia partrenkiami jauni arba senyvi šunys.

Jauni šuniukai yra smalsūs, judrūs, kai kurie jų dar neragavę dresūros abėcėlės. Pamatę kažką įdomaus, jie šoka į gatvę ir gali papulti po pravažiuojančiu automobiliu. Lygiai taip pat judrios gatvės yra pavojingos seniems gyvūnams, nes jie neprigirdi, silpniau mato. Net būdami puikiai išauklėti, jie nepastebi pavojaus.

Netikėtai į gatvę gali iššokti ir išauklėtas šuo, jeigu užuos rujojančią kalę ar pamatys medžioklės objektą.

Šuo gali nukentėti savame kieme, kai šeimininkas vairuoja mašiną į garažą, kai vaikai zuja riedučiais ar dviračiais.

Kartais traumą patyręs gyvūnas gali atrodyti sveikas, bet šis įspūdis gali būti apgaulingas. Jeigu šunį kliudė transporto priemonė, o jis tik šiek tiek šlubčioja, klaidinga manyti, jog viskas baigėsi gerai.

Kaip išvengti nelaimingų atsitikimų?

Šalia judrių gatvių vedžiokite savo augintinį prisirišę pavadėliu. Pavadėlis ir antkaklis turi būti tvirti, kad staiga truktelėjęs šuo neišsprūstų. Vakarais ir jums, ir augintiniui pravers atšvaitai.

Nuo mažumės šuo mokomas komandos „Greta“. Taip pat mokomas prie gatvės ramiai palaukti, šeimininkui liepus atsisėsti ir tik davus komandą judėti į priekį.

Šuniui turi būti draudžiama vaikytis dviratininkus, paukščius.

Šalia judrių gatvių su šunimi nežaidžiama.

Kai šeimininkui reikia išvairuoti arba įvairuoti automobilį į garažą, šuo nelaksto laisvai po kiemą.

Kaip suteikti pirmąją pagalbą sužeistam šuniui?

Negalima smarkiai judinti, vartyti sužeistojo (dažniausia nukenčia galūnės).

Jeigu reikia transportuoti, pakiškite po sužeistuoju abi ištiestas rankas, kelkite labai atsargiai. Atsargiai priglauskite prie savęs. Mažą šuniuką galima guldyti į boksą.

Dideliam šuniui padarykite neštuvus. Jeigu nėra tokių galimybių, guldykite ant standaus audeklo ir neškite.

Kuo anksčiau nugabensite į gydyklą, sužinosite rentgeno rezultatus, laiku suteiksite pagalbą, tuo didesnės galimybės gyvūnui pasveikti ir išvengti komplikacijų.

Gyvūną su neštuvais neškite dviese. Atidarykite abejas automobilio dureles, įlipkite į vidų ir įtraukite neštuvus. Apklokite gyvūną, nes kūno temperatūra gali smarkiai sumažėti.

Patikrinkite šuns reakciją – ar reaguoja į aplinką, ar yra sąmoningas. Jeigu sužeistasis į nieką nereaguoja ir patyrė sunkią traumą (pavyzdžiui, pažeistas stuburas), prieš gabenant reikėtų privynioti jį prie neštuvų, neleisti blaškytis. Reikia, kad šuns stuburas ir galūnės nejudėtų. Taip pat įsitikinkite, ar gyvūnas gali kvėpuoti, pasukite jo galvą į šoną, pražiodykite.

Gyvūnui smarkiai kraujuojant, sterilia marle užspauskite žaizdą, užriškite virš sužeistos vietos timpą.

Skausmus kenčiantis gyvūnas gali būti agresyvus – elkitės atsargiai. Kartais traumą patyręs gyvūnas gali atrodyti sveikas, bet šis įspūdis gali būti apgaulingas. Jeigu šunį kliudė transporto priemonė, o jis tik šiek tiek šlubčioja, klaidinga manyti, jog viskas baigėsi gerai.

Kuo anksčiau nugabensite į gydyklą, sužinosite rentgeno rezultatus, laiku suteiksite pagalbą, tuo didesnės galimybės gyvūnui pasveikti ir išvengti komplikacijų. Kraujavimas į vidaus organus šuniui gali būti pražūtingas. Veterinarijos gydykloje šuniui ne tik atliks rentgeną, bet vaistais sumažins šoką, atstatys skysčių balansą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius