Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ūkininkams ir vežėjams primenama apie šalčio keliamą pavojų gyvūnams ir atsakomybę

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) primena gyvūnų vežėjams, kad esant ypač šaltiems orams, draudžiama vežti gyvūnus ilgesniais nei 8 valandų trukmės kelionių maršrutais ir ragina ūkininkus tinkamai pasirūpinti savo gyvūnais.
Tvarto gyventojai
Tvarto gyventojai / Sauliaus Žiūros/BFL nuotr.

VMVT primena, kad stipriai atšalus orams, ypač nakties metu, ūkininkai turėtų pasirūpinti gyvūnų laikymo sąlygomis. Rekomenduojama užsandarinti tvartų langus, duris, kitas angas, paliekant ventiliacijai skirtas angas ir jokiu būdu nesudarant skersvėjų, kreikti pakankamą kiekį sausų pakratų. Atsižvelgus į gyvūnų rūšį, šaltuoju metų laiku reikia daugiau dėmesio skirti gyvūnų šėrimui: duoti pakankamą kiekį vandens ir pašarų, šerti įvairesniu pašaru, nes šalčio metu padidėja pašarų suvartojimas gyvūnų kūno temperatūrai palaikyti.

Vežant gyvūnus šaltuoju metų laiku ypatingai reikia pasirūpinti jų apsauga nuo skersvėjų ir šalčio, prieš kelionę pasirūpinti pakankamu kiekiu kokybiškų pakratų ir laikytis kitų teisės aktais numatytų reikalavimų, kad būtų užtikrinama vežamų gyvūnų gerovė.

„Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba yra parengusi reikalavimus gyvūnų vežėjams ir transporto priemonėms, kuriuose numatyta, kad visos transporto priemonės, gabenančios gyvūnus, privalo būti specialiai įrengtos, juose užtikrintos geros keliavimo sąlygos, kad gyvūnai nepatirtų streso. Dar pernai metų gruodį rekomendavome gyvūnų vežėjams atsisakyti ilgesnių nei 8 valandų trukmės kelionių, esant aplinkos temperatūrai žemesnei negu 0 laipsnių C. Vežėjai, nepaisantys gyvūnų gerovės reikalavimų, bus griežtai baudžiami“, – komentavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vyriausiasis veterinarijos gydytojas Algis Dranseika.

Pernai VMVT inspektoriai nustatė 78 gyvūnų transportavimo reikalavimų pažeidimus ir už padarytus grubius nusižengimus nubaudė 18 asmenų. Dažniausiai nustatyti gyvūnų gerovės reikalavimų pažeidimai šaltuoju metų laiku – tikrinimo metu transporto priemonėje buvo minusinė temperatūra, užšalusi girdymo įrenginių sistema, kelionės metu gyvūnai jautė troškulį ir šaltį. Transporto priemonėse neveikė vėdinimo ir temperatūros kontrolės sistemos. Kelionės žurnale buvo neužpildyta „Vežėjo deklaracija“, padedanti kontroliuoti faktinį transporto priemonės maršrutą, poilsio, pakrovimo ar išvykimo duomenis.

VMVT specialistai ragina gyventojus, pamačiusius nuo šalčio nukentėjusius gyvūnus ar netinkamo gyvūnų laikymo atvejus, nelikti abejingais ir apie tai informuoti teritorines valstybines maisto ir veterinarijos tarnybas arba pranešti VMVT nemokama telefono linija 8 800 40403.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius