-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Veterinarė: „Privalomas gyvūnų ženklinimas sukėlė paniką, sistema – neaiški“

Šunis, kates, šeškus laikantys gyventojai nuo šiol turi pasirūpinti, kad jie būtų paženklinti mikroschemomis, užregistruoti Gyvūnų augintinių registre. Nors tai padaryti reikia iki kitų metų balandžio, panika kyla jau dabar. Veterinarė Aistė Balcieriūtė-Lapinskienė teigia sulaukianti daug įbaugintų žmonių skambučių. Nurodymas registruoti yra, tačiau galimybės tai padaryti – ne: sistema neveikia.

Veterinarę pykdo tai, kad kol nėra priimta sprendimų, nenumatyti įstatymo įgyvendinimo mechanizmai, tarp gyvūnų augintojų keliama panika.

„Chaosą kelia už gyvūnų teises kovojantys asmenys, ypač Brigita Kymantaitė, kalbanti įvairiose žiniasklaidos priemonėse. Jos kalbos baugina žmones: neva tie, kurie nepaženklins ir nesuregistruos savo augintinių kuo skubiau, jų neteks.

Žmonės turi pusantrų metų tam padaryti. Kodėl taip skubinama? Sulaukiu begalės sunerimusiųjų skambučių. Baikit kelti tą paniką.

O kas tuos augintinius atims? Kur jie bus padėti? Prieglaudos juk perpildytos. Žmonės turi pusantrų metų tam padaryti. Kodėl taip skubinama? Sulaukiu begalės sunerimusiųjų skambučių. Baikit kelti tą paniką“, – teigė veterinarė.

Pasak jos, sistema dar nepradėjusi veikti. Neveikia ir pats Gyvūnų augintinių registras. Veterinarai iš Žemės ūkio ministerijos ar Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) nėra gavę jokių nurodymų: kiek imti pinigų už ženklinimą ir registraciją, kur registruoti paženklintus gyvūnus, nepagalvota ir apie kompensacijos mechanizmą negalintiems už šią paslaugą sumokėti asmenims. Neaišku tai, kas turi atlikti registraciją: veterinarai ar VMVT.

„Juk daugelis šunų augintojų vos galą su galu suduria. Gauna 80 eurų invalidumo pensiją ir turi iš jos susimokėti 30 eurų už registraciją. Iš kur? Tie žmonės myli gyvūnus. Neperka sau mėsos, o perka skanesnį kąsnį jiems. Tai, neva, iš jų atims gyvūną ir užmigdys? Apie kokią mes gyvūnų gerovę tuomet kalbame?“, – piktinosi A.Balcieriūtė-Lapinskienė.

Moteris nėra prieš registraciją. Anaiptol. Į kliniką atvedama daug pasiklydusių augintinių, kuriuos, jei jie be mikroschemos, sunku grąžinti šeimininkams. Pačios jos augintiniai yra paženklinti.

„Tiesiog mes, veterinarai, nematėme dar jokios registracijos bazės. Šiuo metu jos veikia trys: dvi privačios (VšĮ „Gyvūnų registravimo centras“ Kaune ir ta, kurią valdo Lietuvos smulkių gyvūnų veterinarijos gydytojų asociacija) ir viena valstybinė, kurioje registruojami tik stambūs gyvūnai. Iki šiol neaišku, ar tos privačios bus sujungtos ir jų duomenys perkelti į tą valstybinę, ar bus steigiamas naujas registras. Mes dėl to neinformuoti.

Kiek žinau, žadama naikinti dabartinius registrus. Lietuvos maisto ir veterinarijos tarnyboje tik dabar bus organizuojami posėdžiai, sprendžiami visi klausimai, o panika jau keliama“, – teigė moteris.

Ją žeidžia tai, kad veterinarai vadinami pinigų lupikais. Tačiau niekas su jais nesitarė dėl priverstinio ženklinimo ir registracijos.

„Kiek girdėjau, žada nustatyti 15-18 eurų ženklinimo kainą. Vienodą visur. Ar suprantate, kad mums tai – prievolė? Priėmė įstatymą, o apie jo įgyvendinimą nepagalvojo. Mokame 21 proc. PVM mokestį, samdome klinikose veterinarus, kainuoja elektra, ir pati mikroschema (apie 20 eurų). Jei nurodys tokią kainą, privalėsime tylėti ir dirbti. Daugelyje klinikų dabar ženklinimas atsieina 30-35 eurus”, – patikino veterinarė.

Pasak jos, pirma reikėjo sistemą išgryninti, įvesti aiškumo, pateikti nurodymus veterinarams, paruošti bazę, o tik tuomet numesti žmonėms imperatyvią normą. Burbulas išpūstas be reikalo.

15min primena, jog Seimas dar 2012 metais nusprendė, kad nuo 2016-ųjų visi šunys, katės ir šeškai privalo būti ženklinami mikroschemomis ir registruojami Gyvūnų augintinių registre. 

2016 metais atvesti gyvūnai augintiniai turės būti ženklinami per keturis mėnesius nuo atvedimo, bet ne vėliau kaip perduodant kitam savininkui. Iki 2015 metų gruodžio 31 dienos atvesti gyvūnai augintiniai turės būti paženklinti ir užregistruoti iki 2017 metų balandžio 1 dienos. Tai nurodo Žemės ūkio ministerija.

VIDEO: Veterinarai ramina: panika dėl gyvūnų ženklinimo – nepagrįsta

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius