Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus gyventojai: šunis miestiečiai augina neatsakingai

Didžiausios Baltijos šalyse labdaringos šunų parodos „BIG Match Show“ organizatoriai rugsėjo mėnesį atliko apklausą, kuria siekė identifikuoti šunų auginimo problematiką. Net 65 proc. respondentų į klausimą, ar vilniečiai šunis augina atsakingai, atsakė neigiamai.
Šuo mieste
Šuo mieste / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

„Antrą kartą rengdami „BIG Match Show“ norėjome parodai suteikti daugiau svarumo, norėjome šiek tiek daugiau nei tik pramogos. Šiais metais įvykdyta apklausa siekėme parodyti, kad gyvūnus reikia auginti atsakingai, tuomet ir beglobių gyvūnų problema mieste mažės“, – teigė vieno iš parodos organizatorių, banko „BigBank“, vadovas Rolandas Norvilas.

Apklausoje šunų augintojų buvo teiraujamasi, ar jie surenka savo augintinių ekskrementus. Tam skirtų specialių dėžių mieste trūkumą įvardino 23 proc. respondentų, 39 proc. šunų augintojų sakė niekuomet nerenkantys ekskrementų, tiek pat apklaustųjų teigė, kad po savo augintinio viską surenka, net jei aplinkui ir nėra tam skirtų dėžių.

Dresavimo aikštelių trūkumą įvardino 25 proc. dalyvavusių apklausoje, 49 proc. sakė dresuojantys savo šunis visur – nebūtinai aikštelėse, o 26 proc. respondentų teigė, kad apskritai nedresuoja savo šuns.

Paklausti, ar vedžiodami šunį deda jam antsnukį, net 66 proc. teigė, kad tai nėra būtina, nes šunys ir be antsnukio yra taikūs. Vis dėlto, 26 proc. respondentų sakėsi dedą antsnukį kartais ir tik 8 proc. – visada.

Apklausoje dėmesys buvo skiriamas ne tik šunis auginantiems, bet ir jų kaimynystėje gyvenantiems asmenims. Jų buvo teiraujamasi, ar kaimynystėje auginami šunys sukelia kokių nors nepatogumų. 13 proc. respondentų sakė besijaučiantys nejaukiai, kai šunys drąsiai vedžiojami be antsnukių ar pavadėlių. 20 proc. įvardino šunų ekskrementų kiemuose problemą, 21 proc. nepatenkinti neišauklėtais, triukšmingais ir agresyviais šunimis. 46 proc. dalyvavusių apklausoje naminiai gyvūnai nekelia jokių nepatogumų.

Skaiva Jasevičiūtė mano, kad ne gražūs žodžiai ar pažadai, bet tinkamas pavyzdys veiksmingiausiai keičia žmonių požiūrį į šunų ir kitų naminių gyvūnų auginimą.

Spalio 16 dieną Vilniuje vyksiančios labdaringos šunų parodos „BIG Match Show“ globėja – žurnalistė, renginių vedėja ir prisiekusi šunų mylėtoja Skaiva Jasevičiūtė mano, kad ne gražūs žodžiai ar pažadai, bet tinkamas pavyzdys veiksmingiausiai keičia žmonių požiūrį į šunų ir kitų naminių gyvūnų auginimą.

„Turiu šešis šuniukus, todėl pamažu įsitraukiau į šunų auginimo kultūrą – bendrauju su kitais augintojais, padedu žmonėms, norintiems įsigyti keturkojį, patariu jiems ir jaučiu, kad nuoširdūs darbai sklinda po savęs palikdami platų šydą, kuriuo apgaubia vis daugiau žmonių. Malonu prisijungti prie „BIG Match Show“ ir ypač prie parodos pagrindinių tikslų – puoselėti teisingą naminių gyvūnų auginimą ir skatinti jautriau reaguoti į beglobius gyvūnus“, – kalbėjo Skaiva Jasevičiūtė.

„BIG Match Show“ – didžiausia kasmetinė labdaringa veislinių ir beveislių šunų paroda Baltijos šalyse, rengiama gyvūnų globos organizacijų kartu su banku „BigBank“. Parodos tikslas – mokyti žmones ir kelti šunų auginimo kultūrą, atkreipti visuomenės dėmesį į benamių gyvūnų problemas ir ieškoti galimų jų sprendimo būdų. Taip pat siekiama paremti tokiems gyvūnams prieglobstį suteikiančias organizacijas. Tuo pačiu, skatinant mažinti beglobių gyvūnų skaičių, renginys atkreipia dėmesį į atsakomybes, kurias žmogus prisiima, nusprendęs auginti naminį gyvūną.

Renginys tuo pačiu metu vyks Estijoje, Latvijoje bei Lietuvoje: šeštą kartą Estijoje, trečią kartą Latvijoje ir antrą kartą Lietuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius