-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Zoologijos sodo augintiniams surinktos 34 tonos gilių

Per gilių rinkimo akciją „Gilė 2013“ surinktas rekordinis gilių, skirtų zoologijos sodo augintiniams, skaičius. Kaip skelbia Aplinkos ministerija, beveik visų Lietuvos rajonų gyventojai surinko daugiau kaip 34 tonas gilių.
Gilės
Gilės / Lietuvos zoologijo sodo nuotr.

Iki šiol daugiausia yra pavykę surinkti 7 tonas gilių. Per metus Zoologijos sodo gyvūnams sušeriama daugiau kaip 3 tonos, todėl akcijos organizatoriai, atsiklausę dalyvių, nusprendė gilėmis pasidalyti su miškų urėdijomis, kurios jomis pamaitins laukinius miško žvėris.

Aplinkos ministerijos duomenimis, ąžuolo gilės yra itin naudingas ir kaloringas daugelio gyvūnų raciono papildas. Jos turi labai kokybiškų baltymų, įvairių vitaminų ir mineralų. Gilėmis paįvairinamas kanopinių žinduolių, stumbrų, vietnamietiškų kiaulių, pekarių, begemotų, ožkų, beždžionių, graužikų ir kai kurių paukščių racionas. Žiemą gilės yra nuolat daiginamos, o daigais šeriamos gyvalazdės ir visų rūšių vabzdžiai. Žiemą gilėmis dalijamasi ir su į sodą atskrendančiais sparnuočiais bei užsukančiomis voverėmis. Ąžuolo sėklos sodinamos ir kai kuriuose varliagyvių ekspozicijose naudojamos kaip puošmena.

Dvidešimtą kartą rengiamoje akcijoje dalyvavo Vilniaus, Kauno, Marijampolės, Varėnos, Jonavos, Šilutės, Raseinių, Ukmergės ir kitų rajonų gyventojai. Daugiausia – 2,7 tonos – gilių į Lietuvos zoologijos sodą pristatė Kauno Juozo Grušo meno mokyklos moksleiviai. Antrieji – Kauno Viktoro Kuprevičiaus vidurinės mokyklos auklėtiniai, surinkę 2 tonas gilių. Trečioji vieta atiteko Kauno rajono Garliavos Jonučių vidurinei mokyklai, pririnkusiai 1,36 tonos gilių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius