Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Selemonas Paltanavičius: Zylės skuba su vasara

Didžioji zylė – visus metus mums regimas paukštis, toks įprastas ir pažįstamas,kad su jo dydžiu ir spalvomis lyginame visus kitus sparnuočius. Kažkada tokiu „etalonu“ buvo naminis žvirblis, kurio šiandien, deja, net kaimo sodybose galima paprasčiausiai nepamatyti.

Gamtoje zylės statusas nevienareikšmis: mes manome, kad tai yra sėsliai gyvenantis paukštis, tačiau žiedavimo patirtis ir migracijų tyrimai rodo ką kitą. Tik dalis mūsų zylių gyvena sėsliai, o kitos migruoja (manoma, kad tą daro kartu su iš šiaurės rudenį skrendančiai pulkais) į Europą. Kol kas Lietuvoje žieduotos zylės nerastos Britų salose, taigi – jų migracijų keliai labai platūs. Kaip pasirenkama – migruoti ar gyventi sėsliai – nežinia. Tokio pasirinkimo, ko gero, nepaaiškintų net pačios zylės.

Didžiosios zylės, ko gero, yra ilgiausiai giedanti mūsų paukščių rūšis. Pirmosios jų nedarnios, bet jau pavasariškos giesmės paprastai girdimos iš karto po Kalėdų, šaltomis žiemomis – po naujųjų metų. Rūpintis lizdais jos pradeda balandžio pradžioje, iki to girioje jau skamba patinėlių giesmės, nes jiems svarbu užimti lizdo teritoriją ir apie ją paskelbti. Žinoma, šios teritorijos svarbiausias akcentas miške – inkilas, drevė, sodybose – inkilas, plyšys namo sienoje. Lizdai dažnai sukami mums sunkiai įsivaizduojamose vietose, mieste vis dažniau juos randame gatvių apšvietimo stulpų kiaurymėse, blokinių namų sienų plyšiuose.

Iš šių lizdų birželio pradžioje išskrido zyliukai. Kiekviena pora pirmojoje vadoje užaugina 10 -12, kai kad net iki 15 jauniklių. Vaikiškai cirpsėdami, jie kurį laiką skraido pulku kartu su tėvais, būna jų penimi ir tik išmokę lesalo susirasti patys, skrenda kas sau. Jų vaikiški balsai (savotiškas kimus svirpimas) girdimi iki vasaros vidurio. Tačiau kol jaunikliai svirpia, nuskamba skardūs, melodingi zylių patinėlių balsai – jie surado teritoriją naujam lizdui.

Selemono Paltanavičiaus nuotr./Zylės
Selemono Paltanavičiaus nuotr./Zylės

Čia zylių pora susuko šviežią lizdą (senasis jau pilnas parazitų, nešvarus, juo paukščiai antrąkart nesinaudos), patelė sudės 6-8 kiaušiniukus ir perės. Po Joninių lizduose išskils zyliukai, bet net ir jiems rinkdamas maistą patinėlis rytais dar vis giedos. Šie jaunikliai lizdus paliks po liepos vidurio. Ar tai jau visi šios vasaros zylių darbai?

Ne visos jos, palydėjusios vaikus, pradeda ilsėtis, keisti plunksnas. Yra porų, kurios peri dar trečiąją vadą. Jis būna visai nedidelė (aš rasdavai tik 4 – 6 jaunikliukus), tačiau jai skiriamas toks pat dėmesys, kaip ir visoms kitoms: patinėlis gieda, sukamas naujas lizdas.

Taigi, didžiosios zylės dirba visą vasarą, o gieda ne mažiau kaip 6 mėnesius. Su jomis gali varžytis gal tik dirviniai vieversiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius