-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 04 22

Į JAV atgabento Somalio pirato artimieji prašo malonės, o nukautųjų šeimos - kompensacijų

Už piratavimą suimto jaunuolio, kuriam teks stoti prieš Jungtinių Valstijų teismą, motina nori, kad prezidentas Barackas Obama pasigailėtų jos sūnaus, nes jis buvęs kitų piratų buvo įtrauktas į gaują.
Vedamas sulaikytas piratas
Vedamas sulaikytas piratas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Abduwalį Abdukhadirą Muse JAV kariškiai sučiupo gelbėdami piratų pagrobtą amerikietį laivo kapitoną. Per šią operaciją trys A.A.Muse bendrai buvo nukauti.

„Mano sūnus buvo įtakojamas kitų gaujos narių. Iki sulaikymo jis piratavo tik 15 dienų. Jis yra labai jaunas ir nežinojo, kad daro nusikaltimą“, – sakė Adaras Abdirahmanas Hassanas.

„Kreipiausi į Jungtines Valstijas ir prezidentą Obamą, prašydama paleisti mano sūnų“, – sakė motina, paminėdama, kad jam dar tik 16 metų.

Pasak A.A.Muse advokato Niujorke, suimtojo tėvas sakė, kad jo sūnui yra 15 metų, tačiau JAV teisėjas sutiko su kaltintojais, kad jam yra 18 metų, todėl jis gali būti teisiamas kaip suaugęs.

Mohamedas Saedas, buvęs A.A.Muse klasės draugas, sakė, kad jaunuolis visuomet norėjo prisijungti prie piratų. „Jis visą laiką kalbėdavo apie išpirkas ir didelį grobį“, – pasakojo M. Saedas.

JAV prokurorai sako, kad A.A.Muse „elgėsi kaip piratų lyderis“. Jie kaltina jį piratavimu, bendrininkavimu užgrobiant laivą, bendrininkavimu pagrobiant įkaitą ir nusižengimu, susijusiu su šaunamuoju ginklu. Jeigu jis bus pripažintas kaltu, jam grėstų kalėjimas iki gyvos galvos.

Tačiau Somalio gyventojai sako, kad jų visuomenė paklūsta griežtai hierarchijai, todėl tokio amžiaus jaunuolis kaip A.A.Muse nebūtų galėjęs vadovauti už save žymiai vyresniems vyrams.

„Purvini pinigai“

Vienas per JAV reidą užmuštų piratų buvo 34-erių Ali Adenas Elmi. Jo našlė agentūrai pasakojo, kad atsisakė imti iš jo pinigus, kai sužinojo, kokiu būdu jis juos gauna.

„Jis labai bijojo žmonėms pasakyti, kad tai jo dalis, gauta už išpirką, – sakė Fadumo Osman. – Aš lioviausi imti iš jo pinigus ir nusprendžiau gyventi atskirai. Tai purvini pinigai ir aš negalėjau maitinti savo vaikų tuo maistu, kurį jis pirkdavo neteisėtais pinigais.“

A.A.Elmi gauja balandžio pradžioje trumpai buvo užgrobusi 17 000 tonų „Maersk Alabama“ laivą. Jo kapitonas Richardas Phillipsas sutiko savo noru tapti įkaitu ir įlipo į gelbėjimosi valtį kartu su piratais, kad apsaugotų 20 įgulos narių, kuriems pavyko atgauti laivo kontrolę.

JAV karinio jūrų laivyno pajėgos išlaisvino 53-ejų metų kapitoną R.Phillips. Kariškiai nušovė tris jo pagrobėjus ir suėmė A.A.Muse. Kito užmušto vyro našlė pasakojo nesupratusi, kad jos vyras daro kažkokį nusikaltimą.

„Jis man sakė, kad plaukia žvejoti. Visai neatrodė, jog jis piratas. Aš buvau labai sukrėsta, išgirdusi, kad mano vyrą apsupo amerikiečiai“, – sakė trijų vaikų motina Hamdi Jamac.

„Noriu atgauti jo palaikus“

„Aš noriu atgauti jo palaikus, todėl, kad mano vaikai negali patikėti, kad jų tėvas buvo nužudytas jūroje. Aš noriu gauti kompensaciją už šį nužudymą, kadangi mano vaikai yra atsidūrę beviltiškoje padėtyje ir nėra nieko, kas galėtų padėti“, – skundėsi moteris.

H.Jamac anyta taip pat nori atgauti savo 29-erių sūnaus palaikus ir reikalauja atlyginti už jo nužudymą.

„Mūsų sūnų nužudymas nebuvo teisingas sprendimas. JAV turi užmokėti už tai, ką mums padarė. Krizę buvo galima išspręsti taikiu būdu, išgelbėjant ir įkaitą, ir mūsų vaikus", – sakė Mulaho Mohamud.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius