Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nepageidaujami nuomininkai – kandys ir tarakonai. Kaip su jais kovoti?

Kandys, tarakonai... Tokie įnamiai, apie kuriuos girdėti, o juo labiau matyti savo namuose, visiškai nesinori. Tačiau kartais šių nemalonių padarų atsiranda. Net ir tvarkinguose namuose. Kaip su jais kovoti?
Tarakonas
Tarakonas / Scanpix nuotr.

Kandis – ne šiaip sau mažas pilkas drugelis, bet ir kenkėjas. Nors kandžių priskaičiuojama keliolika rūšių, dažniausiai nervus (ir ne tik) gadina drabužinės ir maistinės kandys.

Pamatę iš spintos ar virtuvės spintelės išskrendantį drugelį puolame jį vytis ir ploti delnais, vildamiesi, kad toks būdas su kenkėjais bent kiek padės. Taip, vieną kandį gal ir užmušime, bet tai nesutrukdys jo patelei šiltai įsitaisius mūsų daiktuose dėti kiaušinėlius...

Kandis – labai ištvermingas sutvėrimas, lengvai išgyvenantis nulinėje temperatūroje ir galintis kelias savaites nesimaitinti. Tačiau atsikratyti ja įmanoma. Kandžių kiaušinėliai nepakenčia šviežio oro ir tiesioginių saulės spindulių. Todėl šiltus drabužius, kurių neketinate greitai dėvėti, reikia gerai išvėdinti ir palaikyti saulėje.  Tuomet į maišą įberti kandžių nemėgiamų preparatų, pvz., tabako, ir sandariai jį uždaryti. Jei tokia prevencija jau pavėluota ir kandys pažeidė drabužius, reikia gerai juos išvėdinti lauke ir išpurkšti kandžių naikinimo preparatais.

Birius maisto produktus būtina laikyti sandariuose induose. Į miltus galima įmesti česnako skiltelę, o į indą su kruopomis padėti paketėlį su kokiais nors pipirais – šie „papildai“ sugadins kandims apetitą. Laikas nuo laiko reiktų patikrinti ne tik seniai laikomus, bet neseniai pirktus produktus. Deja, jei maisto produktuose atsirado kandžių lervų, teks juos išmesti, o spinteles ir Indus gerai išplauti. 

Tabletes nuo kandžių geriau laikyti viršutinėse spintelių lentynose, nes kamparo ir naftalino garai leidžiasi žemyn, taip užkirsdami kelią veistis kandims. Jei aštraus kvapo priemonės nepatinka, galima pasinaudoti senais močiučių patarimais.

Spintose išdėlioti džiovintų levandų maišeliai arba eteriniu aliejumi suvilgyti tamponėliai ne tik baidys kandis, bet ir maloniai kvepės. Kandys taip pat neapsidžiaugs tabako, apelsino žievelės ir pipiro ar pelargonijos kvapu.

Jei atsitiko taip, kad į jūsų erdvę ėmė brautis tarakonai, nepanikuokite – ir su jais galima susidoroti. Pirmiausia – jie nekenčia švaros. Ant virtuvės stalo ir spintelių neturi likti jokių maisto likučių, birūs produktai spintelėse sandariai uždaryti, stalviršiai, kriauklė – švariai ir sausai nuvalyti.

Galimas tarakonų landas, pvz. ventiliacijos angos groteles, reiktų apdoroti  tarakonams naikinti skirta priemone ir uždengti tankiu sieteliu. Tada imtis jų naikinimo. Vienas iš galimų ginklų – boras. Boro rūgštimi galima patepti tarakonų landas, taip pat sumaišyti jiems nuodingo mišinio.

Sumaišykite boro rūgštį su kiaušinio tryniu. Suformuotus rutuliukus išdėliokite virtuvėje ir vonioje. Tokios „vaišės“ tikrai neišeis tarakonams į sveikatą.

Kita efektyvi priemonė – miltų ir gipso mišinys. Indelius su šiuo mišiniu išdėliokite prie tarakonų mėgstamų angelių – jie būtinai jo paragaus ir netrukus žus, nes skrandyje stingstantis gipsas sunaikins tarakoną.

Net ir švenčiant pergalę prieš kandis ir tarakonus nereiktų prarasti budrumo – niekas negarantuoja, kad šie padarai pas jus niekada negrįš.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius