Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Netvarka kambaryje – vaiko ar tėvų kaltė?

Visuose kampuose išmėtyti drabužiai, o grindis amžinai nugulę žaislai. Tvarka vaiko kambaryje – nuolatinis daugelio tėvų galvos skausmas.
Vaikas turėtų pats tvarkytis savo kambarį, tačiau tėvai gali tam padėt pasirūpindami reikiamais baldais, patogiomis dėžėmis.
Vaikas turėtų pats tvarkytis savo kambarį, tačiau tėvai gali tam padėt pasirūpindami reikiamais baldais, patogiomis dėžėmis. / 15min.lt nuotr.
Temos: 2 Vaikai Šeima

Kartais atrodo, kad žodžius „tvarkykis savo kambarį“ kartoji sienoms, o ne savo atžalai. Ar dėl to kaltas tik vaikas? Kitą kartą prieš siųsdami vaiką tvarkytis paklauskite savęs – ar padarėte viską, kad jam būtų paprasta jūsų trokštamą tvarką palaikyti?

Pažvelkite į kambarį vaiko akimis

Norėdami padėti savo vaikui būti tvarkingam, pirmiausia turite nusileisti iki jo akių lygio. Pažvelkite į kambario erdvę, baldus ir kitus kambaryje esančius daiktus jo žvilgsniu. Vaizdas gali nustebinti, nes suaugusiųjų daiktų dėjimo įpročiai ne visuomet tinka vaiko erdvei.

Mažamečiui gali būti sunku pasiekti visus didelių stalčių kampus. Slankiojančios spintos durys grasina prispausti pirštus, o stumiamos iš apačios jos gali iššokti iš bėgių. Pažvelkite į pakabas – ar jos ne per didelės vaiko drabužiams, ar nesunku vaikui spintoje jas pasiekti.

Nepabijokite vaiko kambaryje spintos duris visiškai išimti. Nuleiskite skersinius pakaboms žemiau, paieškokite įsigyti mažesnių pakabų. Žaislus galima sudėti į atviras plastikines dėžes. Padarykite, kad viskas būtų lengviau pasiekiama, ir vaikui bus lengviau pačiam susitvarkyti.

Išneškite dalį daiktų

Vaiko kambarys dažniausiai būna nedidelis, neretai vienoje patalpoje gyvena du ar net trys vaikai, tad vietos daiktams pasidėti visuomet trūksta. Be to, tėvai turi įprotį čia atnešti ir kai kuriuos rečiau naudojamus savo daiktus. Kaip galima palaikyti tvarką spintoje, kuri lūžta nuo įvairiausių drabužių?

Pirmiausia atidžiai peržiūrėkite spintą. Atrinkite ir išneškite sezonui netinkančius bei išaugtus drabužius ar bent jau perkelkite juos į viršutines lentynas, kurių vaikas nepasiekia. Kuo labiau viską supaprastinkite – ar tikrai jūsų vaikas nešioja visus jo lentynoje laikomus marškinėlius? Kai liks tik tai, kas būtina, spintoje ir stalčiuose atsiras daug vietos ir tvarkytis juose bus kur kas paprasčiau.

Taip pat galima peržvelgti ir žaislus. Galbūt dalį jau nusibodusių, bet dar tinkamų žaisti galima atiduoti labdarai. Taip ne tik sukursite daugiau erdvės kambaryje, bet ir pamokysite vaiką dalintis.

Sužymėkite

Sužymėkite visas vaiko kambaryje daiktams padėti naudojamas vietas. Kojinių, marškinėlių, lėlių ar automobilių paveikslėliai padės vaikui atsiminti, kur ką reikia padėti. Klijuokite tokias etiketes visur – stalčių išorėje ir jų viduje, ant lentynos kraštų, plastikinių dėžių. Tuomet kambario tvarkymą galima paversti žaidimu – ieškoti, kur kokio daikto vieta.

Vis dėlto svarbiausia – mokyti vaiką tvarkytis. Iš pradžių darykite tai kartu, įpratinkite jį prie dienotvarkės. Atsikėlus ryte reikia pasikloti lovą, vakare – susidėti žaislus, nepamiršti nunešti nešiotų drabužių į skalbinių dėžę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius