Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kalėdinė dovana vaikui: ar dovanojame atsakingai?

Paskutinės minutės dovana vaikui – kupina streso stovint kamščiuose prie prekybos centrų ir laužant galvą, kuo gi pradžiuginti šiemet. Vis dėlto dalis tėvų dėl laiko trūkumo dovanos pirkimą atidėjo ir dabar sprendžia ne tik problemą „ką padovanoti“, bet ir „kaip suspėti“. Kiekvieną minutę auga ir rizika padovanoti atsitiktinę dovaną – galbūt džiuginančią, bet nenaudingą.
Ką padovanosime vaikams?
Ką padovanosime vaikams? / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ką dažniausiai tėvai perka savo vaikams? Lėlė Barbė, Žmogus voras, Karibų piratai – šie pavadinimai jau ne vienus metus dažniausiai skamba iš tėvų ir jų atžalų lūpų. Paūgėjusieji tėvams vardija kompiuterinių žaidimų pavadinimus, naujausius ausinukų ir mobiliųjų telefonų modelius. Vis dėlto dovanų mados keičiasi kasmet. Rinkoje pasirodžius naujiems žaidimams, filmams ar technikos stebuklams, jie iš karto atsiranda vaikų geidžiamiausių dovanų sąrašo viršūnėje.

Kaip neapsirikti renkant dovaną savo vaikui? „Pasikliaukite savo patirtimi ir taisykle: geros dovanos yra tos, kurios skatina šeimos bendravimą, vaiko lavinimą, naujų įgūdžių vystimąsi.

Atrodo, jeigu jūsų atžala žino, ko nori, belieka išsitraukti piniginę ir sumokėti, tačiau tyrimai rodo, kad vaikų „norai“ dažniausiai yra reklamos pasekmė. Jau aštuntajame dešimtmetyje daugelis JAV tyrėjų, analizavusių reklamos poveikį vaikams, įrodė, kad reklama – pagrindinis vaikų dovanų idėjų šaltinis, o devintajame dešimtmetyje buvo patvirtinta, kad dažnai televiziją žiūrintys vaikai yra linkę prašyti dovanų reklamuojamų produktų. Tai geriausiai supranta reklamos kūrėjai: jau lapkričio mėnesį žymiai išauga į jaunąją auditoriją orientuotos reklamos kiekis. Tad nenustebkite, jeigu reklamai dingus iš TV ekranų, vaiko „noras“ pradings kartu.

Kaip neapsirikti renkant dovaną savo vaikui? „Pasikliaukite savo patirtimi ir taisykle: geros dovanos yra tos, kurios skatina šeimos bendravimą, vaiko lavinimą, naujų įgūdžių vystimąsi. Juk po eglute galite „padėti“ ir bendrą šeimos išvyką, čiuožinėjimą ant ledo ar smagų spektaklį. O jei jaučiate, kad sūnus ar duktė labiau nudžiugs gavę „daiktišką“ dovaną, padovanokite stalo žaidimą, kurį galėtų žaisti visa šeima, ar įdomų konstruktorių“, – sako Silvinija Simonaitytė, „Ekoinstituto“ vadovė.

Ji siūlo ir dar vieną dovanų atrankos kriterijų – dovanos ekologiškumą: „Sveika gyvensena jau tapo pažangia tendencija, netgi mada, įtraukiančia vis daugiau žmonių. Kodėl gi jos neperkėlus į dovanas? Pavyzdžiui, užuot dovanojus gausybę saldumynų ar nesveikų užkandžių, galima sukurti tikrai originalią dovaną – įdomiai įvynioti džiovintų vaisių ar riešutų. Vaikas ne tik nudžiugtų, bet ir suprastų, jog sveiki užkandžiai – taip pat skanūs“.

Nors tėvai tiki, kad dovanoja tik tinkamas ir laukiamas dovanas, dalis dovanų ne tik nesukuria vertės, bet ir gali pakenkti. Prie vaikams netinkamų dovanų priskiriami smurtiniai žaidimai ir filmai, pavojingi žaislai, mobilieji telefonai ir net saldumynai. „Daug mano pažįstamų tėvų šiuo metu ieško dovanų, ir iš ne vieno girdėjau, jog savo atžalai ketina dovanoti mobilųjį telefoną. Norėčiau paskatinti tėvus atidžiau pasvarstyti – daugelio pasaulio mokslininkų tyrimais jau įrodyta, kad vaikams mobiliojo telefono skleidžiamos bangos ypač kenkia. Stebina tai, kad tėvai stengiasi išvengti nesaugių žaislų, tuo tarpu mobilųjį telefoną vaikams dažnai perka net nesusimastę“, – sako S.Simonaitytė.

Nuo džiuginančios iki atsakingos dovanos – tik vienas žingsnis ir šiek tiek pastangų. Linkime, kad šiais metais vaikų kalėdinės dovanos būtų ir džiuginančios, ir atsakingos – net ir perkamos paskutinę minutę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius