Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rankų darbo dovanų idėjos (V) – apyrankė ir auskarai

Pradžiuginti artimiausius žmones Kalėdų dovanėlėmis tikriausiai norisi kiekvienam. Tačiau dažnai būna gan sunku sugalvoti originalią idėją.
Rankų darbo apyrankė ir auskarai
Rankų darbo apyrankė ir auskarai / Robertos Ivašauskaitės nuotr.

Pastaruoju metu nepaprastai išpopuliarėjo vintažo stiliaus papuošalai, jie išsiskiria žalvarinėmis detalėmis ir įdomiomis kompozicijomis, kurios mena dar XIX amžiaus mados tendencijas. Šio stiliaus papuošalus derinti galima bene prie kiekvieno aprangos stiliaus ir jie visuomet atrodys unikaliai ir žavingai. O norint pačiam susikurti tokius papuošalus, tikrai nereikės lieti daug prakaito ar išleisti daug pinigų reikalingoms priemonėms. Daugelį jų rasite specializuotose  karoliukų ir papuošalų detalių parduotuvėse, kuriose galėsite rinktis iš didelės prekių įvairovės.

Kuriant apyrankę ir auskarus, jums reikės:

Apyrankei ir auskarams reikalingos priemonės
Apyrankei ir auskarams reikalingos priemonės

Apvalianosių replyčių (jos skirtos įvairaus dydžio kilputėms daryti) ir replyčių „kandiklių“, jos skirtos vielutės ar grandinėlės karpymui. Apvalianoses replytes įsigysite įvairiose specializuotose karoliukų ir papuošalų detalių parduotuvėse. O vielutės karpymui reikalingas reples nusipirkti galite kad ir statybinių prekių parduotuvėse arba didesniuose prekybos centruose, jų rasti išties galima daug kur.
♦ Įvairių grandinėlių. Kiek grandinėlių nuspręsite naudoti, yra jūsų pasirinkimas.
♦ Įvairių dydžių žiedelių. Jie reikalingi prie grandinėlės tvirtinti užsegimus ar užkabinti įvairiems jūsų pasirinktiems pakabukams. Žiedelių patarčiau įsigyti įvairių dydžių, jų rasite specializuotose karoliukų ir papuošalų detalių parduotuvėse.
♦ Užsegimo apyrankei.
♦ Smeigtukų. Jie ypatingai reikalingi darant auskarus ar jeigu grandinėlę nuspręsite pagražinti karoliukais.
♦ Auskarų kabliukų.

Pasitelkę išmonę savo daromą apyrankę galite puošti įvairiais metaliniais pakabukais, karoliukais ar atlasinėmis juostelėmis.

Užsiimant bet kokių papuošalų kūrimu visų pirma reikia išmokti daryti kilputes, jeigu jų daryti nemokėsite, kruopščiai atrodančių auskarų tikrai neišeis padaryti. Kilputes daryti nėra sunku, tačiau jų darymui būtinai reikia turėti replytes apvaliais galais ir smeigtuko nukirpimui reikalingas juvelyrines reples. Visą kilpučių darymo eigą pamatysite nuotraukoje:

Kilputės darymas
Kilputės darymas

Darant auskarus, ant smeigtuko iš pradžių užveriamas karoliukas, tuomet, naudojant apvalianoses replytes, smeigtukas užlenkiamas 95 laipsnių kampu (lenkdami smeigtuką pasistenkite nepalikti tarpo tarp karoliuko ir smeigtuko sulenkimo). Kadangi smeigtuko galas lieka gan ilgas, jį reikia nukirpti su kitomis replėmis. Labai sunku pasakyti, kokio ilgio galiuką reikia palikti, kadangi tai priklausys nuo jūsų norimo kilputės dydžio. Apytiksliai palikti reikėtų maždaug 5–7 mm ilgio galiuką.

Kai nukirpsite nereikalingą smeigtuko galą, suimkite jį su apvalianosėmis replėmis ir sukite smeigtuko galiuką į save, taip suformuosite kilputę. Jeigu bijote, kad kilputės išeis ne vienodo

Užbaigti auskarai
Užbaigti auskarai

dydžio, patarčiau ant savo apvalianosių replyčių pasižymėti, kurioje vietoje pradėjote sukti smeigtuką. Vertėtų smeigtukų nusipirkti kiek daugiau, kadangi jų sunaudosite ne vieną ir ne du, jeigu norėsite padaryti tobulai atrodančią kilputę. Jos darymui išties reikia nemažai įgūdžių, todėl pasistenkite bent kelis kartus pasipraktikuoti. Kai suformuota kilputė jus tenkins, užkabinkite karoliuką ant auskaro kabliuko ar kabinkite daugiau karoliukų. Čia jau pasitelkite savo fantaziją ir galimybes pagal turimas medžiagas.

Kai auskarai bus padaryti, galite imtis apyrankės, jos darymas reikalauja šiek tiek daugiau kruopštumo ir kantrybės nei auskarai, ypač jeigu ant jos nuspręsite verti daugiau karoliukų ar kabinti įvairių pakabukų. Darant apyrankę, iš pradžių iš vienos grandinėlės pusės pritvirtinkite užsegimą, tą padarysite savo pasirinktą užsegimą žiedeliu sujungę su grandinėle.

Užsegimo pritvirtinimas
Užsegimo pritvirtinimas

Jeigu nuspręsite apyrankę daryti iš kelių grandinėlių, patarčiau nusipirkti ir specialių sujungimų, kurie skirti paskirstyti  grandinėles. Taip ir pati apyrankė atrodys kur kas gražiau. Specializuotose parduotuvėlėse rasite ir specialių spaustukų, kurie skirti atlasinių ar organzos medžiagos juostelių tvirtinimui, jos būtinos, kadangi taip apyrankė tiesiog atrodys estetiškiau. Kai vienos pusės užsegimas jau bus pritvirtintas, apsvarstykite, kiek karoliukų ar pakabukų žadate kabinti.

Apyrankę puoakite įvairiais karoliukais ar pakabukais
Apyrankę puoškite įvairiais karoliukais ar pakabukais

Pakabukus užkabinkite naudodami visiškai nedidelio skersmens žiedelius, o karoliukus verkite ant smeigtuko. Šįkart patarčiau naudoti smeigtukus su kilputėmis, ypač jeigu dar nepasitikite savo įgūdžiais, kadangi juos naudojant, kilputę patiems pasidaryti reikės tik vieną. Verdami karoliukus nepamirškite vis pasimatuoti, ar nepasidarėte per ilgos apyrankės.

Kai baigsite puošti grandinėles jūsų išsirinktais karoliukais ir pakabukais, pasimatuokite grandinėlės reikiamą ilgį ir nereikalingus jos galus nukirpkite su specialiomis replytėmis. Vėlgi naudodami žiedelius užkabinkite kitą užsegimo pusę, arba tiesiog palikite didesnį žiedelį.

Jeigu apyrankę žadate dovanoti, patarčiau dar prisegti trumpą grandinėlę, kuri skirta prailginti vėriniui ar apyrankei. Ir apyrankė bus baigta.

Na, o dabar beliko sugalvoti, kaip jūsų pačių rankomis padarytą papuošaliuką supakuoti ir kaip originaliai jį įteikti.

Linksmų ir kūrybingų jums švenčių!

Daugiau rankų darbo gaminių pavyzdžių rasite čia.

Rankų darbo apyrankė
Rankų darbo apyrankė

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius