Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Švenčių stalui. 15min.lt skaitytojos Aušros kalėdinis pyragas „Panforte“ (nuotraukos)

Kalėdinis pyragas
15min.lt skaitytojos Aušros nuotr. / Kalėdinis pyragas
Šaltinis: 15min
0
Skaitysiu vėliau
A A

Praėjusiais metais 15min.lt Kalėdų rubrika sulaukė daug skanių idėjų švenčių stalui. Šiemet ir vėl kviečiame aktyviai dalyvauti bei pasidalinti savo receptais. Prieš metus 15min.lt skaitytoja Aušra pasiūlė šventėms pasigaminti sotų, gausia prieskonių gama pasižymintį tradicinį itališką kalėdinį kepinį, kitaip žinomą kaip Panforte.

Internete paieškojus galima rasti įvairiausių jo gaminimo būdų – su įvairiais džiovintais vaisiais, imbieru, kakava, šokoladu, tačiau į visų sudėtį įeis įvairūs  riešutai, medus, citrusinių vaisių cukatai. Siūlau pabandyti pasigaminti tradicinį Sienos Panforte, kuris yra skanus, be galo kvapnus – nuo cinamono, apelsinų žievelių, gvazdikėlių pakvimpa Kalėdomis, o taip pat nesudėtingai pagaminamas.

175g smulkintų lazdyno riešutų

75g smulkintų migdolų

50g migdolų

200g smulkintų cukruotų apelsinų žievelių (cukatų)

1 šaukštelis cinamono

1 šaukštelis malto muskato

0,5 šaukštelis maltų gvazdikėlių

115 g medaus

115 g cukraus pudros

50 – 100 g miltų

Migdolus nuplikyti ir nulupti odeles, lazdyno riešutus pakaitinti, kad lengviau nusiimtų jų odeles.

Į dubenį su riešutais įberti prieskonius, apelsinų žievelių cukatas (lengvai pagaminamos pavirinus žieveles cukraus sirupe ir palaikomos pora dienų), miltus  ir gerai išmaišyti mediniu šaukštu.

Medų sumaišyti su cukraus pudra ir maišant kaitinti ant silpnos ugnies kol užvirs ir pradės kilti burbuliukai, o sirupas tirštėti.

Supilti medaus/cukraus sirupą į riešutų/cukatų/prieskonių mišinį ir gerai išmaišyti. Bemaišant masė pradės tirštėti bei kietėti.

Sukrėsti masę į 20 cm riebalais išteptą kepimo formą ir kepti 150 C įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių. Kepimo laikas gali būti įvairus. Matyti, kad pyragas pradeda ruduoti, o įbedus pagaliuką jis bus sausas.

Iškepusį pyragą atvėsinti. Vėsdamas jis kietėja. Atšalusį pabarstyti cukraus pudra, cinamonu. Skaniausias būna pastovėjęs nuo kelių dienų iki keleto savaičių. Prapjovus supranti, kad Kalėdos –jau čia.

Skanaus!

Siųskite savo šventinio patiekalo receptą, iliustruotą nuotraukomis arba videomedžiaga el. paštu kaledos@15min.lt. Aktyviausi ir originaliausi skaitytojai tikrai neliks be dovanų!

Daugiau informacijos čia.

Komentarai
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Daugiau straipsnių nėra
Rodyti senesnius straipsnius
Parašykite atsiliepimą apie 15min