Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kūčiukai: tradiciniai ir patobulinti

Be kūčiukų – mažulyčių mielinių kepinių su aguonomis – neįsivaizduojamas Kūčių stalas. Nors prekybos centruose kūčiukai pardavinėjami jau nuo lapkričio vidurio, šventinę savaitę raskite šiek tiek laiko ir verčiau išsikepkite naminių kūčiukų.
Kūčiukai
Kūčiukai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Jei į pagalbą pasitelksite vaikus, kurie su malonumu kočios tešlos volelius, padės juos pjaustyti ir berti į skardą, tikrai ilgai neužtruksite, o kiek bus džiaugsmo! Kūčiukai gali būti valgomi sausi – it maži sausainėliai, tačiau ant Kūčių stalo jie dažniausiai patiekiami mirkyti aguonpienyje.

Kūčiukai turi seną, nuo pagonybės išlikusią simbolinę reikšmę: žiemos saulėgrįžos metu protėviams buvo aukotas duonos kepalas. Vėliau šis duonos aukojimas pakeistas simboliniu kūčiukų valgymu.

Tradiciniai kūčiukai

Produktai:

500 g miltų,
200 ml vandens,
15 g šviežių mielių,
50 g aguonų,
50 g cukraus,
2 šaukštai aliejaus,
druskos

Mieles ištrinkite su cukrumi. Vandenį pašildykite iki kūno temperatūros ir supilkite į jį mieles bei pusę miltų. Išmaišykite, užberkite sluoksnį miltų ir padėkite šiltai, kad pakiltų. Iškilus tešlos kepurei suberkite likusius miltus, aliejų, suberkite aguonas, druską ir minkykite, kol tešla taps tampri ir nebelips prie rankų.

Išminkytą tešlą padėkite šiltoje vietoje 50-60 min, kad pakiltų. Pakilusią tešlą gerai išminkykite ir voliokite plonus volelius. Pjaustykite juos gabaliukais ir berkite į miltais pabarstytas skardas. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje kol gražiai paruduos – 6-8 min.

Pagerinti kūčiukai

Produktai:

650 g miltų (dar apie 50 g gali prireikti minkymui),
40 g šviežių mielių,
150 g cukraus,
80 g sviesto,
250 ml pieno,
2 kiaušinių tryniai
100-120 g aguonų,
druskos

Aguonas užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite keliolika minučių pabrinkti. Po to nusunkite ir paskleiskite ant lentelės ar lėkštės, kad apdžiūtų.

Mieles ištrinkite su šaukštu cukraus. Pieną pašildykite iki kūno temperatūros ir supilkite į didelį dubenį. Į pieną supilkite ištirpusias mieles. Ant nedidelės ugnies ar mikrobangų krosnelėje išlydykite sviestą ir supilkite į pieną. Kiaušinio trynius paplakite su cukrumi ir taip pat pilkite į pieno-sviesto-mielių mišinį.

Į dubenį po truputį berkite persijotus miltus, gerai išmaišykite, o kai bus įmanoma, pradėkite minkyti. Minkykite, kol tešla taps tąsi ir nebelips prie rankų. Jei reikia, įberkite dar vieną kitą saują miltų, tačiau nepadauginkite!

Išminkytą tešlą dėkite į dubenį, pridenkite švariu lininiu rankšluosčiu ir šiltai pastatykite, kad pakiltų. Tai užtruks 45-60 min.

Kai tešla pakils, išverskite ją ant švaraus miltais pabarstyto stalo ir berkite aguonas. Kruopščiai išminkykite, kad aguonos tolygiai pasiskirstytų. Leiskite tešlai darsyk pakilti maždaug 30-40 min.
Pakilusią tešlą perminkykite ir atgnybdami po gabaliuką tarp rankų voliokite piršto storio volelius. Šiuos volelius pjaustykite mažučiais gabaliukais ir berkite į miltais pabarstytas skardas.

Kepkite 180 laipsnių orkaitėje kol gražiai paruduos – 6-8 min, stebėkite, kad nesudegtų.

Patarimai:

- Jei norite minkštesnių kūčiukų dėkite 3-4 g daugiau mielių, nei rekomenduojama recepte ir itin atidžiai sekite, kiek jie kepa – vos kūčiukai pagels, traukite juos iš orkaitės.

- Jei norite saldesnių kūčiukų, įberkite daugiau cukraus, tačiau tradiciniai kūčiukai turi būti gana prėski ir sausi – skonio jie įgauna ir suminkštėja pamirkę aguonpienyje.

- Kad kūčiukuose jaustumėte ryškesnį aguonų skonį, į tešlą jas berkite ne sausas, bet prieš tai užplikytas verdančiu vandeniu, kiek pamirkytas ir vėliau vėl išdžiovintas.

- Pirmoji kūčiukų skarda keps ilgiau, nei vėlesnės, tad būkite atidūs ir stebėkite orkaitę – šie maži kepinukai karštoje orkaitėje gali sudegti vos per kelias papildomas minutes.

- Į skardą kūčiukų nesuberkite labai tankiai, nes jie sulips!

- Stenkitės išminkyti tąsią, minkštą tešlą. Jei ji labai limpa prie rankų, berkite miltų, tačiau nepersistenkite – jei jų bus labai daug, kūčiukai išeis kieti.

- Kūčių stalui kepamuose kūčiukuose neturėtų būti nei pieno produktų, nei kiaušinių. Tad pagerinti kūčiukai labiau tinka Kalėdų stalui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius