Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos viešosiose vietose puošiamų Kalėdų eglučių tradicija galėjo prasidėti Taline

Beveik kiekvieno didesnio Europos miesto centrinėje dalyje prieš Kalėdas puošiama kalėdinė eglutė, kad ja galėtų pasigrožėti miesto gyventojai. Remiantis įvairiais istoriniais šaltiniais, galima spėti, jog pirmąkart viešojoje vietoje Kalėdų eglutė buvo pastatyta dar 1441 m. Talino Rotušės aikštėje.
Kalėdinis turgus Taline
Kalėdinis turgus Taline / Organizatorių nuotr.

Pasak Estijos meno istoriko Jüri Kuuskemaa, Hamburgo archyvuose yra dokumentų, kuriais remiantis, Juodagalvių brolijos nariai 1441 m. arba dar anksčiau Estijos Rotušės aikštėje papuošė medelį.
Akivaizdu, kad tai buvo eglė, nes jei Rotušės aikštėje būtų papuoštas koks nors kitas medis arba jei būtų pradėta, pvz., vėliavos kėlimo tradicija, ši tradicija būtų gyvavusi ilgiau, teigiama išplatintame pranešime.

Anot Kuuskemaa, Viduramžių laikus atspindinčių išlikusių dokumentų yra palyginti mažai, tad Talino Rotušės kalėdinė eglutė yra keliais šimtmečiais senesnė už Vakarų Europos eglutes. „1441 metai gali būti siejami su Kalėdų eglutės puošimo tradicijos pradžia. Berlyno mieste pirmoji kalėdinė eglutė buvo pastatyta 1780 m., o Paryžiuje – tik 1865 m.“, – apie kalėdinių eglučių puošybos pradžią įvairiose šalyse pasakojo Kuuskemaa.

Yra duomenų, jog Viduramžiais Rotušėje stovėjusią eglutę puošdavo iš popieriaus ir medžiagų skiaučių pagamintomis rožėmis bei fakelais. Atėjus vakarui, fakelus uždegdavo, laidydavo fejerverkus, o aplink eglutę susirinkę amatininkai bei netekėjusios merginos šokdavo ir dainuodavo. „Talino miesto gyventojams tai buvo labai didelis įvykis, nes Užgavėnės būdavo kalėdinių pasilinksminimų pabaiga, o kitą dieną prasidėdavo keturių ciklų gavėnia“, – teigia istorikas.

Dabar prieš Kalėdas Taline puošiamos dvi eglutės – Rotušės aikštėje ir Rotermanni rajone. Abiejose aikštėse aplink eglutes įsikuria pasakiškai gražūs kalėdiniai turgūs, kuriuose amatininkai siūlo įsigyti įvairių rankdarbių, žaisliukų eglutėms puošti ir kitų kalėdinių dirbinių. Čia galima paskanauti vietinių maisto gamintojų paruoštų tikrų estiškų kalėdinių patiekalų – kraujinių vėdarų ir marinuotų kopūstų, pasivaišinti pipiriniais sausainukais, savo sielą ir kūną palepinti karštais kalėdiniais gėrimais. Vaikams organizuojami koncertai, konkursai, jie gali pasidžiaugti Kalėdų senelio draugija ir gyvūnais. Rotermanni kvartalo kalėdinis turgus atidaromas lapkričio 19 d., o Rotušės aikštės turgus pradės veikti nuo lapkričio 27–osios. Šiuose turguose galima lankytis iki sausio 9 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius