Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į Laplandiją vilioja ne tik Kalėdų Senelio namai (nuotraukos)

Laplandija – Fenoskandijos regionas, kurio didžioji dalis patenka už Poliarinio rato. Būtent į šią vietą važiuoja turistai, norintys surasti Kalėdų Senį ir savo akimis pamatyti jo šiaurės elnius, roges, slides, šiaurės pašvaistę ir neįtikėtinus peizažus. Nenuostabu, kad būtent šią pasaulio vietą mistinis Kalėdų personažas pasirinko savo namais.
Kalėdų Senelis
Kalėdų Senelis. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Laplandija populiari ne tik dėl Kalėdų Senio, bet ir dėl daugybės lankytojams ir svečiams siūlomų pramogų. Tai vieta, kur jus maloniai priims, nes žmonės čia šilti, nežiūrint į tai, koks šaltas vietinis poliarinis oras.

Šio plataus regiono populiaciją sudaro apie 40 tūkstančių žmonių. Vairuotojas, vežantis jus į viešbutį, pamatęs porą susidūrusių automobilių, būtinai ims juokauti apie intensyvų vietinį eismą. Tačiau žiemos metu turistų skaičius padidėja kelis kartus, nes Laplandijoje galima rasti visus įmanomus ir neįmanomus žiemos kūrinius. Geriausi dalykai (pradžiai) yra poledinė žūklė ir kartingas ant ledo arba plaukimas plaustais ant upės ledo apsivilkus specialų kostiumą. Žinoma, norintys ramybės čia nesunkiai gali praleisti kelias visiškai kitokias dienas, pabėgus nuo miesto šurmulio. Taigi patekę į vietinį viešbutį, jūs tikriausiai užsinorėsite susipažinti su vietiniu visuomeniniu transportu. Šis čia visiškai kitoks nei įprasta kitur pasaulyje.

Jei jūsų atsakymas į klausimą „Ar žinote, kaip vairuoti sniegomobilį“ yra „Ne“, jūs apsirikote. Nesijaudinkite, tai nėra taip sudėtinga, kaip vairuoti automobilį. Sniegomobiliais (sniego motociklais) naudotis paprasta – šios galingos, tačiau nepretenzingos mašinos valdymas yra elementarus – vairas ir rankinis akseleratorius, t.y. lengviau nei kompiuteriniuose žaidimuose. Todėl sniegomobilių vairavimas leidžiamas praktiškai visiems atvykėliams. Vaikus taip pat galima sodinti į priekinę sėdynę, ir jie čiuožimu pusnimis gali mėgautis ne mažiau nei vairuotojas. Šias transporto priemones čia galima išsinuomoti ir jomis važiuoti tyrinėti apylinkių. Vienintelis dalykas – nepamirškite GPS navigatoriaus, nes orientuotis „pagal akį“ gali būti itin sunku.

Daug tradiciškesnis kelionių būdas – šunų traukiamos rogutės. Jų valdymas jau ne toks paprastas, kadangi šunims dažnai kyla savų maršruto idėjų. Taigi šią transporto rūšį pasirinkusiems ekstremalams prireiks jėgų ir vikrumo, tačiau dėl to kelionė taps tik įdomesnė. Iš tiesų greitis nėra labai didelis, paprastai ne daugiau kaip 25–30 km per valandą, tačiau pojūtis, palyginti su vairavimu, yra galingas – šunys entuziastingai traukia jus į priekį, o kiti turistai nužvelgia jus pavydžiais žvilgsniais. Galiausiai, pats autentiškiausias būdas keliauti yra elnias. Šie gyvūnai yra ramūs, ir netgi maži vaikai jais gali jodinėti be baimės, ypač netoli poliarinio rato Salla mieste įsikūrusiame elnių parke.

Vietiniai suomiai snieguotą dieną būtinai praleidžia saunoje. Žinoma, sauna kai kuriems iš mūsų gali atrodyti tik paprastos pirties analogas ir toks pats namų atributas kaip paprastas dušas, tačiau vietiniams gyventojams tai yra ištisas ritualas. Pasilepinimą saunoje visada lydi natūralūs miško kvapai, o po visko tiesiog būtina įšokti į tiesiog lede prakirstą eketę. Jei neturite sveikatos problemų, tokių maudynių nebijokite. Lediniame tvenkinyje esantis vanduo po karštos pirties atrodys gerokai šiltesnis, tuo labiau kad jo faktinė temperatūra yra aukštesnė nei oro. Netrukus po maudynių vietiniai pradeda mokyti turistus Suomijai įprastų tradicinių pirties dainų, taip atšvenčiant turistams dažnai pirmosiomis tapusias ledines maudynes.

Iš didžiulių rąstų pastatytos vietinės užeigos gali lengvai sutalpinti šimtus svečių, tačiau išoriškai jos harmoningai suderintos su supančiu kraštovaizdžiu. Todėl vietiniai restoranai iš pirmo žvilgsnio gali priminti mažas lūšneles, bet vos užėjus į vidų daugelis nustemba. Savininkai čia nepripažįsta elektrinio apšvietimo, kuris sunaikina poliarinės nakties romantiką ir savitarpio pasitikėjimo atmosferą. Todėl stalus apšviečia tik šimtai skirtingo dydžio žvakių, o maistas yra ruošiamas tik ant atviros ugnies.

Na, o desertui – pagrindinis vietos personažas Kalėdų Senis (suomių kalba – Joulupukki). Čia yra jo gimtasis kraštas, ir išvažiuoti iš čia jo neaplankius būtų tiesiog nemandagu. Joulupukki būstinė yra už Poliarinio rato, netoli Rovaniemi miesto. Tačiau čia žmonių paprastai sausakimša, ir norėdami Kalėdų Seniui išpasakoti savo norus, turėtumėte pastovėti ilgoje eilėje.

Laimei, Joulupukki turi ir kitą rezidenciją – nedidelį namą netoli Kuusamo miesto. Jis ne toks ambicingas kaip oficialioji būstinė, tačiau čia gyvenantis barzdotas Kalėdų Senis vaikams suteikia daug daugiau džiaugsmo. Jie čia mokomi dainuoti kalėdines suomių dainas, kepti tradicinius imbierinius sausainius ir padeda rūšiuoti atvirutes, kurias galima kalėdiniu paštu išsiųsti į bet kurią pasaulio vietą.

Šalia kalėdinių pramogų, Kuusamo regionas taip pat žymus slidinėjimo trasomis. Nors aukščiausi vietiniai arktiniai kalnai vargiai siekia 500 m, nuo praėjusio šimtmečio čia veikia apie 50 slidinėjimo kurortų. Netgi garsūs sportininkai ir ekstremalaus slidinėjimo aistruoliai nustemba pamatę vietines trasas – gerai įrengtose slidininkų oazėse sezonas trunka 200 dienų per metus. Kiekvienas gali pasirinkti trasą atsižvelgdamas į skirtingą sudėtingumo lygį, pradedant nuo vaikams skirtų nuokalnių iki profesionalams pritaikytų šlaitų. Įžymiausi regiono slidinėjimo kurortai – Kuusamo Ruka, Salla ir Suomu. Ruka – geriausiai įrengtas ir daugiausiai turistų lankomas Suomijos slidinėjimo kurortas. Čia yra 29 idealios būklės trasos, o visą kalną juosia 19 keltuvų tinklas. Nenuostabu, kad čia dažnai rengiami tiek mėgėjų, tiek patyrusių sportininkų čiuožimo slidėmis konkursai.

Tiesa, 2008 m. geriausio Laplandijos slidinėjimo kurorto vardą laimėjo Salla. Čia sutiksite gerokai mažiau žmonių, o arti kalno išsidėstę kotedžų kaimeliai suteikia daug daugiau privatumo. Tuo tarpu Suomu yra vietinių suomių mėgstama laisvalaikio praleidimo vieta. Žinoma, norintys čia ras visų tradicinių pramogų, pradedant slidinėjimu, pasivažinėjimu sniegomobiliais, šunų traukiamomis rogėmis, elniais ir baigiant įvairiausių tipų saunomis. 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius