-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kainos – klestėjimo, programa – krizinė

Prieš Kalėdas ir Naujuosius metus pastudijavus pajūrio verslininkų šventinių paketų kainas nejučia kyla mintis, kad daugelio jų žinios apie ekonomikos krizę nepasiekia.
Palangos J.Basanavičiaus gatvės dalis nuo Birutės alėjos iki jūros tilto virto Eglių alėja.
Palangos J.Basanavičiaus gatvės dalis nuo Birutės alėjos iki jūros tilto virto Eglių alėja. / Nerijaus Stasiulio/„Lietuvos žinių“ nuotr.

Peržvelgus Palangos ir Neringos viešbučių pasiūlymus akys užkliūva vos už vieno kito, kuris galėtų būti įkandamas paprastam tautiečiui. Visi kiti primena vartojimo klestėjimo metus, kai net vidutines pajamas gavęs žmogus galėjo sau ir savo šeimai leisti nors kartą per metus iš širdies paūžti.

Kainų nemažina

Didieji ir populiarieji viešbučiai kainų beveik nemažina arba tik simboliškai. Žinoma, esama ir tokių viešbučių, kuriuose nakvynę dviem galima būtų rasti už 140–180 litų, tačiau jų mažuma.

Vienintelis sunkmečio atspindys – švenčių organizatoriai nebesistengia prisivilioti garsiausių šalies atlikėjų ir mano išsiversiantys su vietos įžymybėmis.

Kai kurie verslininkų teigia, jog dideles kainas lėmė pakeltas pridėtinės vertės mokestis (PVM) ir kitos aplinkybės. Palangiškiai įrodinėja, kad beveik visi brangiausi kambariai jau užsakyti. O daugelis Neringos viešbučių neslepia per žiemos šventes ketinantys taikyti vasaros sezono kainas.

Konfliktas dėl pinigų

Šiemet nei per Kalėdas, nei sutinkant Naujuosius metus Palangoje nebeskambės garsiausių šalies atlikėjų dainos. Priežastis – konfliktas tarp Lietuvos autorių teisių gynimo agentūros (LATGA–A) ir Palangos kultūros centro. Jį LATGA–A padavė į teismą ir siekia prisiteisti beveik 90 tūkst. litų. Esą tiek centras nesumokėjo per 2008–uosius ir šiuos metus. Suma apskaičiuota pagal galimą klausytojų skaičių.

Palangos kultūros centro direktorius Nerijus Stasiulis pasipiktinęs LATGA–A darbo metodais: „Gal jos tikslas ir geras, tačiau metodai – banditiški. Kodėl reikia mokėti už tai, kad organizuojame nemokamus renginius? Juk jie – nekomerciniai, naudos nesiekiame. Be to, tie 90 tūkst. litų apskaičiuoti su PVM, nors nesame PVM mokėtojai. Tai beveik tokia pati suma, kokią numatyta kitais metais skirti visiems Palangoje vyksiantiems renginiams organizuoti.“

N.Stasiulis užsiminė, kad su Palangos viešbučių ir restoranų asociacija kaupia duomenis apie agentūrai nepriklausančius atlikėjus – ateityje su jais ir žada derėtis dėl dalyvavimo šventiniuose renginiuose. Tad šį mėnesį kurorte skambės ne populiarioji muzika, o įvairių aplink Baltijos jūrą gyvenančių tautų dainos. Nuo šios dienos centrinėje Palangos J.Basanavičiaus gatvėje mėnesiui įsikurs Baltijos jūros valstybių Kalėdų alėja.

Gatvės restoranuose ir kavinėse visą gruodį veiks šventinės Rusijos, Lenkijos, Vokietijos, Danijos, Švedijos, Suomijos, Estijos, Latvijos „ambasados“ ir pristatys tų šalių kulinarinį paveldą. J.Basanavičiaus gatvės dalis nuo Birutės alėjos iki jūros tilto virs Eglių alėja. Čia stovės pagal įvairių šalių tradicijas papuoštos žaliaskarės. Kiekvieną gruodžio savaitgalį Eglių alėjoje bus galima sutikti Kalėdų Senelį, vyks kermošius.

Domisi rusai

Neringiškiai jau seniai įsitikino, kad dažnas lietuvis šventes linkęs planuoti paskutinę dieną. Todėl gruodžio pradžioje sulaukiama tik pavienių skambučių. Žmonės teiraujasi apie kainas, planuojamus renginius ir galimas pramogas.

Į Neringą norintys atvažiuoti tautiečiai ieško vietos tik vienai nakčiai ir tik Naujiesiems sutikti. Retas kuris šiame krašte pasilieka 2–3 paras. Kadangi Nidoje didelė specialiai poilsiautojams skirtų butų po 60–80 litų už naktį pasiūla, viešbučiams tenka verstis per galvą, kad prisiviliotų klientų.

Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro „Agila“ vadybininkė Neringa pripažino, jog šiuo metu būsimomis šventėmis labiau domisi gretimos Kaliningrado srities gyventojai, o ne lietuviai. Rusai esą ieško nakvynės ne vienai ir ne dviem naktims, bet visai savaitei. Jie ketina ne tik papramogauti, pailsėti, bet ir nuvykti apsipirkti į Klaipėdos prekybos centrus.

Vietoj fejerverkų – balionai

Neringa – viena iš nedaugelio šalies savivaldybių, kurioje nepaskelbta gripo epidemija. Gal nenorėdami į savo kraštą įsileisti užkrato neringiškiai įkyriai ir nekviečia svečių. Šiemet Naujuosius metus jie ragina pasitikti be triukšmingų fejerverkų ir koncertų. Būsimi svečiai prašomi vietoj petardų pasiimti dangaus žibintų ar švytinčių balionų. Šie bus dar ir dalijami prie šventinės eglės Nidoje. Tikimasi, kad išmušus dvyliktai įvyks mažas žmonių sukurtas stebuklas ir Kuršių nerijos dangų nušvies šimtai žiburių. Gyventojus ir svečius, kurie neįsivaizduoja Naujųjų metų sutiktuvių be fejerverkų, Neringos savivaldybė ragina burtis pamaryje, toliau nuo centro ir gyvenamųjų namų.

Likus kelioms valandoms iki Naujųjų metų pradžios Nidoje bus surengtas nemokamas Vaidos Genytės ir operos solisto Vaido Vyšniausko koncertas. Po vidurnakčio visi bus pakviesti sušokti naujametį valsą, o kiek vėliau prisidėti prie linijinių šokių ir naktinės diskotekos.

Akcijomis, naujamečiais siūlymais ir renginiais sutikti Naujuosius metus Neringoje vilioja ir verslininkai. Nidoje sausio 1 dieną visi tradiciškai bus vaišinami žuviene, susirinkusiuosius šokti kvies kaimo kapela „Joldija“ ir folkloro ansamblis „Giedružė“.

Skambės varpeliai

Palangiškių pavyzdžio paprotinti su LATGA–A juokauti neketina ir klaipėdiečiai. Todėl jų organizuojamose šventėse irgi bus stengiamasi išsiversti savo ir liaudies kolektyvų jėgomis.

Klaipėdoje eglutę žadama įžiebti šį vakarą. Anot uostamiesčio savivaldybės atstovų, planuojant didžiuosius šventinius renginius atlikta analizė ir atsižvelgta į pagrindinius žmonių priekaištus. Todėl eglutės įžiebimo Teatro aikštėje ceremonija, kad neprailgtų šaltyje laukiantiems žiūrovams, truks tik 25 minutes. Šventės organizatoriai kviečia visus klaipėdiečius atsinešti varpelių – jų skambesys turėtų padėti uždegti miesto kalėdines šviesas.

Greta Teatro aikštės, Turgaus gatvėje, vyks kalėdinis prekymetis. Po sėkmingos festivalio „Europeade“ mugės šalies amatininkai veržte veržiasi į uostamiestį, tad rengėjai turi galimybę išsirinkti geriausiuosius. Bus prekiaujama tautodailės dirbiniais, šventiniais aksesuarais ir įvairiais valgiais. Teatro aikštėje iki Trijų Karalių veiks ir vaikų žaidimo aikštelė su sūpynėmis bei kitokiais atrakcionais. Kadangi sniego niekas nesitiki, planuojama pripurkšti dirbtinio.

Proginius renginius tradiciškai organizuoja visos uostamiesčio kultūros įstaigos. Renginio režisierius Alvydas Vizgirda pažadėjo, kad šventė bus šiek tiek kitokia: „Nebus “žvaigždžių„ koncerto, bet bus daugiau nepaprastų vaizdų, netikėtų staigmenų, kurios turėtų sukurti jaudinančią stebuklo laukimo atmosferą.“ 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius