Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kalėdų Senelio pirmtakas galėjo būti palaidotas Airijoje

Istorikai pareiškė, kad šventojo Nicholaso, kuris paskatino legendų apie Kalėdų Senelį atsiradimą, palaikai galėjo būti palaidoti Airijoje Kilkenio grafystėje esančioje Jerpointo abatijoje.
Šventasis Nicholasas garsėjo pomėgiu slapta teikti dovanas ir tapo modernaus Kalėdų Senelio „įkvėpėju“.
Šventasis Nicholasas garsėjo pomėgiu slapta teikti dovanas ir tapo modernaus Kalėdų Senelio „įkvėpėju“. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip pranešė Telegraph.co.uk, ekspertų tvirtinimais, 270–345-aisiais mūsų eros metais gyvenęs stebukladarys buvo palaidotas XII a. vienuolyne, kai prieš 800 metų ten buvo atvežtas jo kūnas.

Šventasis buvo garbinamas už jo neeilinį dosnumą, o būdamas gyvas buvo Likijos, esančios dabartinės Turkijos teritorijoje, vyskupu. Jis laikomas dabartinio Kalėdų Senelio įkvėpėju, mat mėgo nepažįstamiems ir skurstantiems žmonėms  daryti netikėtas dovanas. Šaltiniuose rašoma, kad Nicholasas gimė turtingoje šeimoje, o jo tėvai mirė jam esant jaunam. Įkvėptas Jėzaus mokymo, visą savo palikimą geradaris išdalino sergantiems ir kenčiantiems nepriteklių

Vyskupas po mirties buvo palaidotas Miroje, senosios Likijos sostinėje, kuri dėl kapavietės tapo piligrimų traukos vieta. Tačiau airių istorikai tikina, kad ankstyvieji Kryžiaus žygių dalyviai atgabeno šventojo palaikus į Airiją ir čia juos perlaidojo.

„Tai nuostabi istorija ir vos keli žmonės Airijoje žino, kad šventasis Nicholasas yra susijęs su mūsų šalimi, – žurnalistams sakė vietos istorikas Philipas Lynchas. – Kasmet čia atvyksta lankytojų, tačiau ne tiek kiek norėtųsi. Turime istoriją apie seną šykštuolį, kuris niekada nedovanojo vaikams dovanų, tačiau vesdavosi juos į Jerpointo abatiją ir rodydavo gerojo senelio kapą.“

Anksčiau manyta, kad šventojo Nicholaso palaikai XI a. buvo perkelti į Italiją. Dabar P.Lynchas tvirtina, kad rasta įrodymų, neva Airijoje įsikūrusi prancūzų šeima buvo atsakinga už palaikų perkėlimą į Italiją, tačiau dėl nesutarimų su kitais kryžiuočiais jie vėliau kapą ekshumavo ir perkėlė į saugią vietą Airijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius