Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Antroji L.Rėzos premija bus įteikta istorikei N.Strakauskaitei

235-tąsias Liudviko Rėzos gimimo metines Neringos savivaldybė minės pristatydama restauruotą XIX amžiaus pradžios lietuvininkų kultūros veikėjo paminklą bei įteikdama jo vardo kultūros ir meno premiją.
Temos: 2 Neringa Premija

Šiais metais Liudviko Rėzos kultūros ir meno premiją nuspręsta skirti Neringos gyventojai, Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto vyresniajai mokslo darbuotojai Doc. Dr. Nijolei Strakauskaitei, teigiama pranešime spaudai.

Juodkrantėje gyvenanti doc. dr. Nijolė Strakauskaitė beveik 20 metų nuosekliai tyrinėja Rytų Prūsijos, Klaipėdos krašto kultūros, švietimo istoriją, didžiausią dėmesį skirdama Kuršių nerijos praeičiai. Istorikė nuosekliai tiria ir asmenybių, gyvenusių Kuršių nerijoje, svarbą ir įtaką šio krašto raidai ir regiono gyventojų identitetui. Viena tokių asmenybių – Liudvikas Rėza.

„Šia premija įprasminame XIX amžiaus pradžios tautosakininko, poeto, kultūros veikėjo, gimusio Kuršių nerijoje, vardą. Mums, kaip mažai savivaldybei, itin džiugu, kad antrus metus iš eilės teikiama premija ir vėl atiteks neringiškei, savo reikšmingais darbais puoselėjančiai Kuršių nerijos istoriją ir kultūros paveldosaugą“, – teigė Neringos savivaldybės meras Vigantas Giedraitis.

Šeštadienį, sausio 8 d., bus pristatyta ir restauruota viena vertingiausių šio karšto skulptūrų – medinis paminklas L. Rėzai, kuris buvo pastatytas 1975 metais minint jo 200 metų gimimo jubiliejų. L. Rėzą vaizduojanti skulptūra žvelgia į 18 amžiaus pabaigoje smėlio užneštą gimtąjį Karvaičių kaimą. Paminklą sukūrė Neringos garbės pilietis, tautodailininkas Eduardas Jonušas, kuriam praėjusiais metais buvo įteikta pirmoji L. Rėzos kultūros ir meno premija. 2008 metais įsteigta premija skiriama iškilioms asmenybėms už Kuršių nerijai reikšmingą, aktyvią ir kūrybingą veiklą.

Martino Liudviko Rėzos 235–tosios gimimo metinės minimos sausio 8 d.

 
 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius