-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Apie Eglę Špokaitę. Orumas, oras...

Su Egle Špokaite mane sieja vienas spektaklis, tačiau – koks! Tai – „Otelas“, kurį režisavo Eimuntas Nekrošius. Suvaidinta daugiau kaip šimtas spektaklių, traukiniais ir lėktuvais išmaišytas beveik visas pasaulis.
Aktorius Rolandas Kazlas.
Aktorius Rolandas Kazlas. / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Kiekvienas žmogus, kaip ir tas mūsų pasaulis – margas, besikeičiantis, mįslingas, neaprėpiamas... Yra vietų, kurias gausiai lanko turistai, žiūrovai, trypia atsitiktiniai praeiviai, ir yra tokių kampelių, kur viešpatauja paslaptis, rimtis ir tai, kas nenori kiekvienai smalsiai akiai ar paviršutiniškam žvilgsniui greitai atsiverti. Eglė, manau, yra labiau iš tų, sunkiau pasiekiamų ir iki galo neišaiškintų skraidančių objektų, kurie, pasak „Otelo“ aktorių, brolių Jono ir Viktoro Baublių, „palieka neišdildomą įspūdį“.

Mintis, kuri pirma ateina į galvą pagalvojus apie Eglę, kad ji – orus žmogus. Orumas, oras... Kaip tai tinka balerinai (čia aš šypsausi, tikiuosi ir tu, Egle)... Kažkas nepagaunamo ir šiek tiek virš žemės. Tai tikra, meniškos prigimties žmogaus būsena – pakylėtumas ir noras viską šiek tiek kilstelėti virš pilkos kasdienybės, buities... Kiek teko su Egle kalbėti, diskutuoti apie teatrą, meną, profesiją ar tiesiog apie gyvenimiškus dalykus, pastebėjau, jog ji viduje nuolat kuria savo pasaulį ar bent turi savo nuomonę, svajonę, koks jis turėtų būti. Ir jei būtų jos valia, ji tikrai žinotų, ką reiktų daryti, norint ištaisyti visa, kas jame bloga, netobula, netikra, žema...

„Atsiprašant“, kaip vėlgi pasakytų broliai Baubliai... Todėl manau, kad kita Eglės gyvenimo ir karjeros dalis gali būti ne mažiau įspūdinga nei iki šiol. Ji – mąstantis ir matantis žmogus, ne  vien sausas, knyginis teoretikas, o puikus profesionalas ir sunkiai dirbęs talentingas žmogus, žinantis visas savo profesijos kertes ir paslaptis.

Grįžtant prie „Otelo“ ir neišdildomos iš atminties :) Eglės Dezdemonos, man ausyse skamba jos herojės šūksnis: „Už visą šį pasaulį niekados nepadaryčiau šitokios niekšybės!“ Manau, kad yra dalykų, kurių Eglė neišduos ir kurie jai yra šventi. Drįstu spėti, jog tai – ištikimybė teatrui, menui, tikėjimas, kad egzistuoja tikra meilė, kad kiekvienas žmogus turi stiebtis į gera, pakilti šiek tiek aukščiau, bent jau į tokį aukštį kokiame skrieja pati geriausia pasaulyje balerina, kurią man teko sutikti, taip sakant...

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius