Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Grafikė Eglė Šakalytė: „Noriu atskleisti destruktyvaus kūrybiškumo grožį“

Visą savaitę kauniečiai turėjo galimybę pamatyti grafikės Eglės Šakalytės ir garso menininko Luko Petraičio videoinstaliaciją „Gličo mo(nu)mentai“. Jaunų menininkų sukurti darbai buvo eksponuojami Kauno Viešojoje bibliotekoje. Menininkė E. Šakalytė pasidalino mintimis apie savo kūrybą.
Eglės Šakalytės darbai
Eglės Šakalytės darbai / Eglės Šakalytės asmeninio archyvo nuotr.
Temos: 1 Menas

– Papasakokite, ką norite pasakyti ir kokias mintis perteikti savo darbais. 

– Šia video ekspozicija kalbu apie technologijų įtaką žmogui, tuo pačiu ir tam, ką jis sukuria ir palieka po savęs. Realius, menininkų kurtus monumentus bandau įtraukti į begalinę technologijų ir gličo srauto kaitrą bei judėjimą. Tai destruktyvuoja nusistovėjusį tiek objekto vizualinį, tiek pirminį įdėjinį suvokimą. Noriu atskleisti destruktyvaus kūrybiškumo grožį. 

– Kodėl nusprendėte tam pasirinkti gličo meną?

– Gličo kaip įrankio pasirinkimas man padeda vizualiai įprasminti tą gražiąją destrukcijos ir technologinio chaoso pusę. Tą pirminį ir reprezentatyvų vaizdą privesdama iki kritinės, šoko, netikėtumo būsenos, atrandu naujas formų išraiškas. Realybėje kūrinio nepakeičiu, tačiau galiu sukurti tam tikras aplinkybes bei manipuliacijas, leidžiančias seną, galbūt jau pamirštą objektą, interpretuoti ar iš naujo permąstyti kitaip. Į visą tai dar labiau įtraukia instaliacijos garsinė dalis, sukurta Luko Petraičio.

Eglės Šakalytės asmeninio archyvo nuotr./Eglės Šakalytės darbai
Eglės Šakalytės asmeninio archyvo nuotr./Eglės Šakalytės darbai

– Ar pirmą kartą eksponuojate taip pateiktus savo darbus?

– Gličo estetika ir filosofija domėtis pradėjau, turbūt, prieš kokius vienerius metus. Nuo to laiko intensyviai eksperimentuoju šioje vizualinėje terpėje. Tačiau viešoje erdvėje tokio pobūdžio darbai eksponuojami vos antrą kartą. Pirmasis buvo Vilniaus Dailės Akademijos Grafikos bakalauro gynimo paroda „Gličionybė“. Nuotraukas ir video medžiagą galima pamatyti šia nuoroda.

– Ar žmonės dar turės galimybę pamatyti Jūsų darbus?

– Visą savo veiklą dokumentuoju ir dažniausiai talpinu „Facebook“ paskyroje bei internetiniame darbų portfolio Behance.net puslapyje, kur mane galima rasti paieškoje įvedus vardą ir pavardę. Bet kokiu atveju, žadu ir toliau dalyvauti įvairiose parodose ir projektuose Lietuvoje ir ne tik, tad tikrai bus galimybė pamatyti naujų darbų.

Eglė Šakalytė ir Lukas Petraitis yra projekto (META)MONUMENTAI organizuojamo festivalio „Be Stogo“ dalyviai. Šio festivalio metu jauni meninkai ir miesto gyventojai yra kviečiami į kūrybines ir bendruomenines veiklas, atskleisti savo menines idėjas. Pagrindiniai renginiai jau antrus metus iš eilės vyksta Kauko laiptų baseine.

Eglės Šakalytės asmeninio archyvo nuotr./Eglės Šakalytės darbai
Eglės Šakalytės asmeninio archyvo nuotr./Eglės Šakalytės darbai

Projekto (META)MONUMENTAI 2014 tinklaraštyje gličas apibūdinamas, kaip daugialypė meno forma, atsiradusi kaip nauja technologinio avangardo dalis, apimanti tiek kūrybiškumą, tiek destruktyvumą. Tai trumpas trigdis, tarsi elektrošokas ar spazmas, netikėtas informacinio srauto pakitimas, sukeliantis tam tikras vaizdo deformacijas ir iškraipymus. Vaizdo privedimas iki kritinės būsenos ir manipuliavimas juo tol, kol pakankamai nutolstama nuo pirmtako ir atrandama nauja išraiška, atveria ekspresyvias meno terpes ir vizualus, kas suteikia galimybę į objektus pažiūrėti kitu kampu, suvokti kitokias žodžių, objektų bei sąvokų prasmes.

Susidomėję gličo menu ir Eglės Šakalytės bei Luko Petraičio darbais, bet nespėję jų pamatyti Kauno Viešojoje bibliotekoje, sukurtas videoinstaliacijas gali pamatyti paspaudę čia, arba čia, arba čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius