-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Guoda Jaruševičiūtė – tarp 12 stipriausių Didžiosios Britanijos jaunųjų scenografų

Guoda Jaruševičiūtė, šiais metais baigusi scenografijos specialybės bakalaurą Londono Universitete (University of London), Londono Nacionalinio teatro apdovanojimuose „Linbury Prize“ pateko tarp 12 geriausiai pasirodžiusių jaunųjų scenografų.
Guodos Jaruševičiūtės maketas
Guodos Jaruševičiūtės maketas / Asmeninio archyvo nuotr.

Išplatintame pranešime spaudai teigiama, kad „Linbury Prize“ yra vienintelis tokio tipo konkursas Didžiojoje Britanijoje, todėl jame dalyvauja dauguma scenografiją baigusių menininkų. Tai pirmasis žingsnis jaunajam scenografui – konkurso metu ne tik susitikome su komisija, sudaryta iš garsiausių Didžiosios Britanijos režisierių bei scenografų, bet ir susipažinome su potencialiais partneriais“, – pasakoja Guoda.

V. Šekspyro pjesę „Audra“ Guoda interpretavo kaip abstraktų, nesuvaldomą juodos spalvos chaosą.  Stiklinė kvadratinė sala, plūduriuojanti ant juodo skysčio baseino, ir sunkių metalinių kibirų, kabančių virš aktorių galvų, debesis yra pagrindiniai šios scenografijos elementai, kuriantys kontrastingas scenas. Konkurso komisija šį darbą apibūdino posakiu „genialumas paprastume“. Teisėjai taip pat įvertino stiprią ir vientisą koncepciją bei simboliką, kurios, pasak menininkų, šiuo metu trūksta Didžiosios Britanijos teatruose. Režisierius bei choreografus sužavėjo ir dinamiški bei ekspresyvūs Guodos kostiumų piešiniai.

Pasak jaunosios scenografės, konkursui sukurtas darbas susilaukė ne tik teigiamų įvertinimų, bet ir kritikos, kuri verčia menininką tobulėti.

Pasak jaunosios scenografės, konkursui sukurtas darbas susilaukė ne tik teigiamų įvertinimų, bet ir kritikos, kuri verčia menininką tobulėti. Perėjusi keturis skirtingus konkurso etapus – darbų atranką, interviu su scenografų komisija, pokalbį su būsimais režisieriais ir teatrų meno vadovais bei konkurso projekto pristatymą – Guoda užsitikrino scenografės, kuri žino, ką daro, vardą.

„Šiuo metu su konkurse sutiktu režisieriumi jau planuojame bendrus projektus ateičiai, taip pat laukia susitikimai su baleto ir šiuolaikinio šokio teatrais. Manau, laukia kūrybiškas laikotarpis. Be to, kiekvienas kūrinys bus vis kitoks – tikiu tuo, jog scenografas negali turėti savo stiliaus, nes tai kiekvieną spektaklį darytų panašų į kitus to pačio menininko darbus. Priešingai – kiekvienas kūrinys turėtų tapti atskiru, savarankišku pasauliu, kalbančiu unikalia menine kalba“ – teigia Guoda.

Guoda prisipažįsta, kad „Linbury Prize“ konkursas yra labiau skirtas tradicinei scenografijai. Tuo tarpu pati Guoda daugiau domisi performanso menu (Performance Arts) ir šiuolaikiniu eksperimentiniu teatru. Su šiomis teatro rūšimis Guoda susipažino mokydamasi Londone, nors teatras jai buvo artimas nuo mokyklos laikų. Besimokydama Kauno dailės gimnazijoje, Guoda žavėjosi Lietuvos teatro scena ir idėjų sėmėsi iš režisieriaus Gintaro Varno spektaklių bei modernaus šokio festivalių. Guoda pasakoja, jog meilę teatrui ir vaizduojamajam menui ji suderina būtent scenografijoje.

Nuo 1989 metų Didžiosios Britanijos Nacionalinio teatro apdovanojimas „Linbury Prize“ yra skiriamas talentingiausiems jauniesiems scenografijos menininkams. „Linbury Prize“ padėjo atrasti kūrybinį kelią daugiau nei 150 jaunų talentingų scenografų. Konkursas padeda jaunam kūrėjui įgyvendinti savo idėjas pačiu sudėtingiausiu karjeros metu – ką tik baigus universitetą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius