-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kitus metus siūloma paskelbti Juliaus Juzeliūno metais

Du Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto (ŠMKK) nariai siūlo 2016-uosius paskelbti kompozitoriaus Juliaus Juzeliūno metais.
Žvakė
Žvakė / „Scanpix“ nuotr.

Seimo nariai Raimundas Paliukas ir Vytautas Juozapaitis teigia, kad kitų metų vasarį bus minimos kompozitoriaus, Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio iniciatyvinės grupės, vėliau – Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio Seimo tarybos nario J.Juzeliūno 100-osios gimimo metinės. Anot iniciatorių, ši sukaktis ir ypatingas J.Juzeliūno indėlis į Lietuvos kultūros ir valstybingumo puoselėjimą turėtų būti atitinkamai pažymėti.

Vyriausybei siūloma parengti J.Juzeliūno metų programą, koordinuoti jos įgyvendinimą ir numatyti jai lėšų.

J.Juzeliūnas (1916-2001 m.) – kompozitorius, vargonininkas, chorvedys, pedagogas, mokslininkas – humanitarinių mokslų (muzikologijos) habilituotas daktaras.

Kompozitorius yra sukūręs daug vokalinių ir instrumentinių kūrinių: operas „Sukilėliai“ ir „Žaidimas“, baletą „Ant marių kranto“, šešias simfonijas ir kitų simfoninių bei kamerinių kūrinių. Jis taip pat kūrė dainas, muziką filmams, yra rašęs religinę muziką.

1988 metais J.Juzeliūnas įsitraukė į Lietuvos sąjūdžio iniciatyvinės grupės veiklą, buvo Sąjūdžio Seimo tarybos narys, dirigavo Sąjūdžio mitinguose. 1989-1991 metais jis buvo Sovietų Sąjungos liaudies deputatas.

J.Juzeliūnui 1954 metais suteiktas nusipelniusio meno veikėjo, 1966 metais – liaudies artisto garbės vardai, 1991 metais jis apdovanotas Lietuvos nacionaline premija, 1996 metais – Gedimino IV laipsnio ordinu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius