-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Literatūros kritikas Valentinas Sventickas: Justinas Marcinkevičius sugebėjo užčiuopti labai gyvybingas atramas

„Justinas Marcinkevičius turėjo Dievo dovaną pajusti tai, kas lietuvių tautai rūpi, turėjo gebėjimą atrasti vienintelę teisingą intonaciją, vienintelį teisingą sakinį“, – sako literatūros kritikas, Rašytojų sąjungos leidyklos vyriausiasis redaktorius Valentinas Sventickas.
Pasak V.Sventicko, J.Marcinkevičius ištobulino lietuvių poetinę kalbą, tropo kultūrą, kompozicijų paslankumą.
Pasak V.Sventicko, J.Marcinkevičius ištobulino lietuvių poetinę kalbą, tropo kultūrą, kompozicijų paslankumą. / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Jo teigimu, vienas tokių sakinių – „pagaliau atėjo ta diena“ – J.Marcinkevičiaus buvo pasakytas atidarant Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio steigiamąjį suvažiavimą 1988 metų spalio 22 dieną.

„J.Marcinkevičius kūryba buvo aukščiausio meninio lygio ir jį pavertė tokiu žmogumi, kuris iš mūsų menininkų bendruomenės tapo pirmąja figūra, nusipelniusia žmonių pagarbos. Buvo laukiama kiekvieno J.Marcinkevičiaus žodžio, kiekvienas žodis buvo išklausomas, jo autoritetas yra neabejotinas“, – „15min“ tvirtino V.Sventickas.

Kalbėdamas apie J.Marcinkevičiaus kūrybos tėkmę ir raidą, literatūros kritikas siūlo žvelgti jau į pirmąsias šio autoriaus knygas ir prisiminti, kad praėjusio amžiaus šeštojo dešimtmečio pradžioje visa lietuvių poezija dar buvo sustingdyta, deklaratyvi, gyvenanti privalomomis eilėmis „partijai ir Stalinui“.

„Ateidamas į poeziją, J.Marcinkevičius sugebėjo užčiuopti labai gyvybingas atramas – liaudies dainas, Salomėjos Nėries lyrizmo tradiciją ir kt. Eidamas šiuo keliu, poetas padėjo visai mūsų literatūrai išeiti iš sustingusios frazeologijos“, – aiškino literatūros kritikas.

V.Sventicko teigimu, J.Marcinkevičius ištobulino lietuvių poetinę kalbą, tropo kultūrą, kompozicijų paslankumą. „Prisiminkime ir tiek, kiek jis nusipelnė žanrų ir formų raidai. Elegijos, sonetai, poemos, eiliuotos dramos... Svarbu ir tai, kad jo kūryba buvo ne tik labai populiari, bet ir puikiai parašyta“, – sakė pašnekovas.

Pasak literatūros kritiko, poetas iki paskutinių gyvenimo metų išlaikė atsinaujinimo pastangą – pastarųjų metų kūryboje J.Marcinkevičiaus poetinės miniatiūros išsiskyrė lakoniška išraiška ir amžinybės projekcija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius