-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Mirė Antrojo pasaulinio karo laikų kino ekrano dievaitė Jane Russell (nuotraukos)

Eidama 90-uosius pirmadienį mirė Holivudo legenda Jane Russell, kuriai šlovę pelnyti padėjo akis traukiančios apvalios moteriškos formos ir stulbinamas grožis, pavertęs ją ekrano deive, kuria žavėjosi visa amerikiečių karių karta.
Jane Russell
Jane Russell / „Scanpix“ nuotr.

„Šįryt kalbėjau su jos marčia. Ji ramiai užgeso savo namuose, apsupta savo vaikų“, – sakė Kim Davis, Santa Barbaroje, Kalifornijoje, įsikūrusios vaikų gynimo organizacijos CASA, su kuria buvo susijusi aktorė, vykdomoji direktorė.

Juostos „Džentelmenai renkasi blondines“ („Gentlemen Prefer Blondes“) žvaigždei tik per laimingą atsitiktinumą pasitaikė proga išbandyti jėgas didžiajame ekrane. Prodiuseris Howardas Hughesas,  ieškodamas aktorės savo naujam filmui „Už įstatymo ribų“ („The Outlaw“), atkreipė dėmesį į dailią registratorę, dirbančią jo dantų gydytojo kabinete.

Šia 1943-iųjų juosta prasidėjo J.Russell karjera Holivude, o aktorė iš karto tapo sekso simboliu, kai pikantiškame „Už įstatymo ribų“ reklaminiame plakate įsiamžino nesidrovėdama parodyti kur kas daugiau savo grožybių, nei buvo įprasta tuo laikotarpiu.

Šis filmas ir su juo susijusios kontroversijos padėjo J.Russell atkreipti į save visuomenės dėmesį, tačiau su pramogų industrija ji buvo susipažinusi jau anksčiau.

Aktorės motina buvo keliaujančios aktorių trupės narė. Prieš tai, kai H.Hughesas pasiūlė jai vaidmenį, J.Russel mokėsi skambinti pianinu ir lankė aktorystės pamokas, o viena jos mokytojų buvo garsi rusų aktorė Marija Uspenskaja. Be to, ji kurį laiką dirbo manekene.

Ernestine Jane Geraldine Russell gimė 1921 metų birželio 21 dieną Minesotoje. Šeimoje ji buvo vyriausia iš penkių vaikų ir vienintelė dukra.

Vėliau šeima persikėlė į Berbanką, esantį Kalifornijoje. Jane tėvas, buvęs karys, mirė sulaukęs 46 metų, dar prieš jai pradedant aktorės karjerą.

Juosta „Už įstatymo ribų“, kurioje pagrindiniu vaizdo akcentu tapo neapsakomai ilgos kojos ir įspūdinga krūtinė, plačiai atvėrė Jane vartus į Holivudą ir pavertė ekrano deive. Ją nuolat lydėjo paskalos.

Cenzoriai pareiškė priekaištų dėl filme aktorės atvirai demonstruojamo tarpo tarp krūtų, todėl H.Hughesui teko iškirpti pikantiškus kadrus. 1943 metais įvyko „Už įstatymo ribų“ premjera, tačiau po to filmas nebuvo rodomas ir tik 1946-aisiais galiausiai pasiekė didžiuosius ekranus ir sulaukė neįtikėtinos sėkmės.

„Tas vaizdas tikrai nebuvo kuo nors blogas“, – vėliau sakė J.Russell interviu žurnalui „Christianity Today“, kuriame pabrėžė esanti giliai tikinti. – Buvo nuostabus laikas. Tačiau visa ta košė užvirė dėl kažkokios iškirptės!“

J.Russell tapo tikru sekso simboliu Antrojo pasaulinio karo metais užsienyje dislokuotiems jauniems amerikiečių kariams, kurie pikantiškomis aktorės nuotraukomis puošė kareivinių sienas.

Viename populiariausių ir tam laikotarpiui neįprastai seksualiame filmo „Už įstatymo ribų“ plakatų J.Russell įamžinta gulinti pusiausėda ant šieno kupetos su revolveriu rankose, apnuogintomis šlaunimis ir pečiais, kuriuos atidengė nusmaukta palaidinė.

Dar didesnę šlovę aktorei padėjo pelnyti vaidmuo juostoje „Džentelmenai renkasi blondines“, kurioje ji pasirodė su žavingiausia visų laikų blondine, kino dievaite Marilyn Monroe.

J.Russell šiame filme įkūnijo idealistę brunetę šokėją ir dainininkę Dorotę Šo, kuriai nesvetimas atsakingumo jausmas, priešingai nei jos geriausiai draugei, vėjavaikei ir naiviai blondinei Lorelei, kurios vaidmenį atliko M.Monroe.

Filmavimo aikštelėje tarp aktorių užsimezgusi draugystė truko ilgai, jos neapkartino net faktas, kad J.Russell už šį vaidmenį gavo dešimt kartų didesnį honorarą nei M.Monroe.

Po virtinės vėlesnių įspūdingų vaidmenų, tarp jų 1955 metais pasirodžiusiame juostos „Džentelmenai renkasi blondines“ tęsinyje „Džentelmenai veda brunetes“ („Gentlemen Marry Brunettes“), J.Russell karjera septintajame dešimtmetyje nebebuvo tokia sėkminga.

Ji nebesirodė didžiajame ekrane ir mieliau filmuodavosi televizijos reklamose bei dalyvaudavo estrados koncertuose Las Vegase ir Niujorke.

J.Russell buvo tris kartus ištekėjusi, kartą išsiskyrė ir dukart tapo našle. Liberalumu garsėjančiame Holivude ji, nors ir laikyta sekso simboliu, buvo viena iš nedaugelio krikščioniškų ir respublikoniškų vertybių gynėjų.

Aštuoniolikmetei J.Russell buvo nesėkmingai atliktas abortas, tad ji nebegalėjo susilaukti vaikų. Moteris tapo aktyvia kovotoja už gyvybę ir su pirmu vyru futbolininku Bobu Waterfieldu  įsivaikino tris vaikus.

„Gimiau tam, kad ištekėčiau. Šeimos gyvenimas, kaip ir mano tikėjimas Jėzumi, visada padeda“, – sakė aktorė 2007 metais interviu britų dienraščiui „Daily Mail“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius