Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 11 03 /12:52

Mirė lietuvių teatro ir kino aktorė Eugenija Pleškytė

Eidama 75-uosius metus, penktadienį vėlai vakare po sunkios ligos mirė lietuvių teatro ir kino aktorė Eugenija Pleškytė.
„Auksinę gervę“ už nuopelnus Lietuvos kinui pelnė Eugenija Pleškytė
Eugenija Pleškytė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kaip 15min.lt sakė E.Pleškytės sūnus Martynas Čibiras, atsisveikinti su aktore bus galima pirmadienį nuo 17 val. Šv.Petro ir Povilo bažnyčios pirmojoje salėje. „Urna išnešama bus antradienį 14 val. Kol kas neturime tikslaus patvirtinimo, bet greičiausia laidosime Antakalnio kapinių Menininkų kalnelyje“, – kalbėjo aktorės sūnus.

E.Pleškytė gimė 1938 m. sausio 6 d. Plungės rajone, Giliogirio kaime. 1961 metais teatro ir kino aktorė baigė Lietuvos konservatoriją.

E.Pleškytė dirbo Kauno, Vilniaus dramos, Vilniaus jaunimo teatruose. Aktorei buvo suteiktas LTSR nusipelniusios artistės vardas.

Aktorė Eugenija Pleškytė kine

Kine E.Pleškytė debiutavo vaidmeniu filme „Kanonada“. 1973 metais jai paskirta LTSR valstybinė premija, už Kotrynos vaidmenį filme „Herkus Mantas“ (vaizdo įrašą iš šio filmo rasite čia). Taip pat vaidino filmuose „Pats ilgiausias šiaudas“ (1982, rež. D. Ritenbergs, Rygos kino studija), „Ugnies tiltas“ (1975, tež. B. Nirenburgas, Mosfilm), „Moteris baltais rūbais“ (1981, rež. V. Derbeniovas, Moldovafilm), „Dovanos telefonu“ (1977, rež. A. Brenčas, Rygos kino studija), „Grynai angliška žmogžudystė“( 1976, rež. S.Samsonovas, Ekran, televizijos filmas), „Buvo gegužė“ (1969, rež. M. Chucijevas, Ekran, televizijos filmas).

Už nuopelnus lietuviškam kinui auksiniam talentui 2009-aisiais buvo įteikta „Auksinė gervė“. Šį apdovanojimą įteikė Ingeborga Dapkūnaitė, tikinusi, kad jai nereikia atplėšti voko, nes ji jau žino laureatės vardą – tai Eugenija Pleškytė. Šiai kino legendai tuomet ilgai netilo publikos ovacijos.

„Aš labai labai laiminga, matydama čia savo draugus, partnerius, režisierius. Tai – mano namai. Džiaugiuosi būdama su jumis. Gerbiama komisija tikriausiai pagalvojo, kad man dar trūksta šios statulėlės prie visiškos laimės. Būta ir anksčiau apdovanojimų, bet pats mieliausias ir brangiausias – šiandieną, nes aš jį gaunu nepriklausomoje laisvoje Lietuvoje“, – graudindamasi tuomet dėkojo garsi aktorė.

Mokėjo gyventi gyvenimą ekrane

Kino kritikė Gražina Arlickaitė LRT radijui sako, kad E.Pleškytė mokėjo gyventi gyvenimą ekrane.

„Prieš mano akis sukasi ilga, didžiulė juosta filmų, kuriuose aš matau jos nepaprasto grožio veidą ir ekraną, nušviestą jos didžiulio ir įvairiapusio talento. Netekome puikios aktorės, netekome nuostabaus grožio moters, tačiau mums liko filmai, kurie garsūs tuo, kad juose vaidino ji – Eugenija Pleškytė. Ir ne tiek vaidino, kiek jos buvimas kine, ekrane turėjo prasmę. Ji mokėjo gyventi gyvenimą ekrane“, – tvirtina G.Arlickaitė.

Tuo metu teatrologė Irena Aleksaitė teigia, kad E.Pleškytė turėjo išskirtinius duomenis kinui: „Aš visada stebėdavausi nieko jai nesakydama, kokia ji darbšti. Kiekvieną vaidmenį tiesiog nušlifuodavo. Ir kaip iš viso ji žiūrėjo į savo profesiją – nepaprastai atsakingai. Puiki buvo teatre, bet dar puikesnė buvo kine, kadangi jos duomenys buvo tiesiog kinui sukurti.“

Prisiminkime aktorę Eugeniją Pleškytę kino kadruose:

VIDEO: Sadūto tūto (Saduto tuto)

VIDEO: Kine kaip kine @ Velnio sėkla (The Devil's Seed) (1979) Drama, Lietuva (pokalbis studijoje)

VIDEO: Kine kaip kine @ Suaugusių žmonių žaidimai (1967) Drama, Lietuva (pokalbis studijoje) WEB

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius