2012 08 14 /16:08

Mirė skulptorius Stanislovas Kuzma

Mirė žinomas Lietuvos skulptorius, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Stanislovas Kuzma, gegužės mėnesį atšventęs 65-erių metų jubiliejų.
Lietuvos nacionalinį dramos teatrą vainikuojančios skulptoriaus Stanislovo Kuzmos sukurtos „Trys mūzos“
Lietuvos nacionalinį dramos teatrą vainikuojančios skulptoriaus Stanislovo Kuzmos sukurtos "Trys mūzos" / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Atsisveikinti su dailininku bus galima nuo rugpjūčio 15 d. 13 val. Šv. Jonų bažnyčioje (Šv. Jono g. 12, Vilniuje). Mišios už velionį bus laikomos rugpjūčio 16 d. 13 val. Laidotuvės vyks rugpjūčio 16 d. 14 val. Antakalnio kapinių Menininkų kalnelyje.

S. Kuzma – vienas universaliausių savo kartos skulptorių, kurio kūryba įkūnija ne tiek fizinę, kiek jausmo įtampą, tarsi, dvasinį atgimimą, rašo Lietuvos dailininkų sąjunga. Skulptoriaus kūrybos spektras itin platus – nuo monumentalios skulptūros viešosiose erdvėse, mažosios plastikos, tūrinių portretų iki antkapinių ir sakralinių paminklų, medalių kūrinių. Plastinė jų išraiška byloja apie savitą liaudies tradicijų transformaciją, kūrybingą perimamumą. 

Menininko kurtos teatro mūzos puošia Nacionalinio dramos teatro stogą, šventųjų skulptūros – Vilniaus arkikatedros frontoną, šaulio skulptūra – Saulės laikrodžio aikštę Šiauliuose. Jo kurtas monumentas Sausio 13-osios aukoms „Pieta" stovi Antakalnio kapinėse.

Taip pat ne mažiau reikšmingi ir paskutiniaisiais dešimtmečiais skulptoriaus sukurti kūriniai bažnyčioms – „Prisikėlęs Kristus“, „Marija su mažuoju Kristumi“ Elektrėnų bažnyčioje, „Nukryžiuotasis“ Vilkaviškio katedroje, „Švenčiausiosios Mergelės Marijos dangun ėmimas“ Ignalinoje, „Nukryžiuotasis“ Nidos bažnyčioje.

Prie sakralinių skulptūrų šliejasi ir antkapinės, kurios ypatingos skleidžiama ramybe ir švelnumu, stebinančios idėja ir formos preciziškumu, o svarbiausia – atskleidžia skulptoriaus gebėjimą perteikti emocinį krūvį, dvasinę išdavą kūrybai.

Pasak dailėtyrininkės Aldonos Žemaitytės, per daugiau kaip tris kūrybos dešimtmečius skulptoriaus „kūrybos nepaveikė mados vėjai. Jo kūriniai kupini emocionalios vidinės šilumos, sruvenančios aptakiomis draperijų įstrižainėmis, skleidžia kūno grožį ir plastikos estetiką. Iš jų sklinda melancholija, susimąstymas arba veržlumas /.../. Statika ir judesys, psichologizmas ir stilizacija skulptoriui vienodai svarbu”.

Jo kūryboje šios savybės tapo universaliu žmogaus ir jo minčių simboliu. Gyvenime pasižymėję ypatingu kuklumu, S. Kuzma visada buvo matomas brandžiais ir išskirtiniais kūriniais.

Skulptorius S. Kuzma už kūrybinę veiklą buvo apdovanotas Lietuvos nacionaline premija ir Gedimino ordino Komandoro kryžiumi.

S. Kuzma gimė 1947 m. gegužės 7 d. Panevėžyje. 1973 m. baigė Lietuvos dailės institutą. 1973–1976 m. dėstė piešimą Lietuvos dailės institute, 2000–2001 m. – skulptūrą Vilniaus dailės akademijoje.

Jo kūrinių turi Lietuvos dailės muziejus, A. Tretjakovo galerija Maskvoje, Olimpinis sporto muziejus Lozanoje, kiti užsienio šalių muziejai.

Prieš daugiau nei tris dešimtmečius S. Kuzmą gatvėje stipriai sumušė užpuolikai. Ligoninėje medikai jam diagnozavo sepsį, širdies raumens uždegimą ir turėjo atlikti širdies operaciją. Dėl šio užpuolimo pasekmių menininkas kentėjo iki gyvenimo pabaigos.

Valstybės vadovai reiškia užuojautą

BFL nuotr./2007 metais Vilniaus miesto meras Juozas Imbrasas (dešinėje) Šv. Kristoforo statulėle „Už nuopelnus menui“ apdovanojo skulptorių Stanislovą Kuzmą.
Tuometinis meras Juozas Imbrasas (dešinėje) Šv. Kristoforo statulėle „Už nuopelnus menui“ apdovanojo skulptorių Stanislovą Kuzmą.

Dėl skulptoriaus mirties užuojautą pareiškė prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Stanislovas Kuzma – vienas universaliausių XX a. antrosios pusės lietuvių skulptorių, plačios sklaidos menininkas, universalus savo kūrybine raiška kaip Renesanso epochos žmogus. Formos novatorius – nuo mažosios formos iki stambios skulptūros kūrinių. Tylusis modernistas, apdovanotas ypatingu kuklumu ir didžiu talentu, nepataikavęs ideologijai ir jos diktuojamoms patetiškoms formoms, nuosekliai ėjęs savo keliu, sukūręs brandžius, išskirtiniais meniniais sprendimais pasižyminčius kūrinius“, – rašoma prezidentės užuojautoje. 

Dėl šios netekties prezidentė pareiškė gilią užuojautą Velionio artimiesiems, bičiuliams ir visiems jo talento gerbėjams.

Premjeras Andrius Kubilius taip pat pareiškė užuojautą dėl menininko mirties.

„Lietuva neteko išskirtiniu talentu apdovanoto kūrėjo, skulptoriaus Stanislovo Kuzmos. Nacionalinės premijos laureato S.Kuzmos darbai, puikiai pažįstami visai Lietuvai, visuomet liudys jo talento universalumą, meninių idėjų aktualumą ir kūrėjo asmenybės šviesą. Vyriausybės vardu reiškiu gilią ir nuoširdžią užuojautą artimiesiems, draugams bei visiems, kuriems teko garbė bendrauti ir laimė pažinti šią iškilią ir talentingą asmenybę“, – sakoma vyriausybės vadovo užuojautoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius