-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šviesų instaliacijų autorius: Donatas Norušis: atmetimo būdu suprasi, ko tu nori iš tikrųjų

Susitikome su Donatu jaukioje senamiesčio kavinėje ir nors, minėjau, jog ilgai jo netrukdysiu, viso labo užduodama kelis klausimus, tačiau net nepajutau kaip trumpas pokalbis virto smagiu įspūdžių ir patirčių mainais.
Instaliacija „Veido fragmentai“
Instaliacija „Veido fragmentai“ / Bernardo Šliamkos nuotr.

Kūrybinių dirbtuvių „Beepart“ organizuojamas šviesų festivalis „Beepositive“ kiekvienais metais rudenį ne tik kviečia mėgautis įspūdingomis šviesų instaliacijomis, išbandyti save kūrybinėse dirbtuvėse, bet ir siekia atrasti naujus šviesų menų talentus bei populiarinti apšvietimo bei šviesų dizaino idėjas. Praėjusių metų „Beepositive“ festivalyje sužibėjusio jaunosios kartos šviesų menininko Donato Norušio pasirodymas su šviesos instaliacija „Veido fragmentai“ buvo ne tik debiutas, bet ir tramplinas į platesnę areną. Smalsaudami, kaip jam sekasi, nusprendėme pakalbinti Donatą ir sužinoti daugiau apie dabartinę jo veiklą ir įspūdžius po „Beepositive“ festivalio.

Trumpas instaliacijos „Veido fragmentai“ video reportažas:

VIDEO: Donatas Norušis "Veido fragmentai/ face fragments"

Donatas Norušis "Veido fragmentai/ face fragments" from Donatas Norušis on Vimeo.

– Papasakok apie save, ką šiuo metu veiki?

– Šiuo metu dirbu Druskininkuose kuriu instaliaciją „Kultūros nakčiai“ Vilniuje. Turiu ten savo erdvę, kurioje galiu dirbti.  Dabar kuriu 4 m. aukščio skulptūrą. Tai irgi bus žmogaus skulptūra, šiek tiek siurrealistinė. Buvo keista išvykti iš Druskininkų, dirbu vienas dirbtuvėse, esu visiškai pasinėręs į kūrybinį procesą. Bandau, kuriu, siunčiu savo darbus į festivalius, ir jeigu paima – vykstu.

– Ar teko dalyvauti kitose šalyse vykstančiuose festivaliuose?

– Taip, teko sudalyvauti Latvijoje, šviesų festivalyje „Staro Rīga“ ir šiuo metu dar laukiu atsakymų iš Prahos, Danijos, Lenkijos.

– Kokie įspūdžiai po „Beepositive“ festivalio, juk tokiame renginyje teko dalyvauti pirmą kartą?

– Aha, tikrai. Kas man patiko „Beepostive“ festivalyje, kad pagrindiniu įvykiu nėra laikomos projektoriais daromos projekcijos ant pastatų. Miške sukuriama tokia mistinė instaliacijų atmosfera, kas yra labai nestandartiška šviesos festivaliams, nes pavyzdžiui, Rygoje buvo kaip kino teatras po atviru dangumi. Viskas buvo paremta projektoriais, kurie šviečia ant pastatų, o „Beepositive“ yra daugiau instaliacijų, žymiai didesnis įvairumas, aš nesakau, kad Rygoje blogai, tiesiog įvairumas „Beepositive“ festivalyje yra tikrai didesnis.

– Gal papasakosi trumpai apie savo instaliaciją „Veido fragmentai“? Kaip kilo idėja?

– Idėja gan greitai kilo. Aš žinojau, ką noriu padaryti, kokį veidą padaryti, bet nežinojau, kokią techniką turiu naudoti ir tiesiog kažkur pamačiau žemėlapio reljefą. Kai pasidomėjau, pamačiau, kad čia ne naujiena daryti tokio pobūdžio darbą, tačiau nepastebėjau, kad kas būtų darę tokio mąsto skulptūrą. Tada pamąsčiau, kad reiktų pabandyti ir tai buvo ilgas ir sudėtingas procesas. Viską reikėjo atlikti ranka: piešti, klijuoti, pjauti, kadangi tokio didelio mastelio Lietuvoje niekas nepjauna. O idėjai įtaką padarė žmonės, jų nesugebėjimas išreikšti nuomonės. Mūsų daug, mes galim daryti įtaką, bet mes jos neišnaudojam. Natūraliai pasiklausiau savęs, kas tuo metu mane neramina ir taip gavosi šitas kūrinys. Pasaulyje tuo metu buvo tam tikri įvykiai, kurie mane paveikė, galvoju, kad reikia daryti tai, kas tau labiausiai rūpi.

Akvilės Balsytės nuotr./Instaliacija „Veido fragmentai“
Akvilės Balsytės nuotr./Instaliacija „Veido fragmentai“

– Gal galėtum papasakoti apie savo santykį su šviesos instaliacijomis? Kiek jos vyrauja kūryboje? Apskritai, kaip vyksta kūrybinis procesas?

– Mane asmeniškai labiausiai žavi kontrastai. Bandau sujungti klasikinį meną kaip skulptūrą su palyginus moderniu dar šviesos menu. Ir lygiai kaip skulptūroje ieškau būdų, kaip geometrinės formos kontrastuotų su natūraliomis – žmogaus kūno formomis. Naudoju projektorius, kad visa ta idėja dar labiau sustiprinti. Esu atradęs savo stilių, tai – skulptūros derinimas su šviesos priemonėmis.

– „Turi eiti, bandyti, daryti, nebus taip, kad vieną dieną atsibusi ryte ir suprasi, kad čia mano pašaukimas. Būtent atmetimo būdu suprasi, ko tu nori iš tikrųjų.“ – sakai tu. O kas tave įkvepia?

– Atkreipiu dėmesį į kitų menininkų kūrybą, man labai patinka Dali, jo siurrealizmas. Vienas Magritte paveikslas labai panašus į mano praeitą darbą. Dali proporcijos padarė įtaką mano dabartiniam darbui. Šią instaliaciją įkvėpė žmonės, kurie man padėjo padaryti pirmąją instaliaciją. Aš ja sugalvojau, padariau, bet tai tik būtų likusi idėja, jei ne tie žmonės, kurie nieko manęs neprašydami, padėjo. Kokią įtaką darome vieni kitiems, net šiuo metu darom vienas kitam įtaką! Visi esam surišti, bendras katilas, aplinka vis tiek darys įtaką. Nereikia bijoti kitų žmonių. Mane įkvėpė ne menininkai, o žmonės, esantys aplink mane.

Penktasis tarptautinis Vilniaus šviesų festivalis „Beepositive“ kviečia menininkus, meno organizacijas, verslo įmones, studentus, kūrybingus žmones siūlyti savo projektus.

Jau penktus metus iš eilės „VšĮ kūrybinės dirbtuvės Beepart“ kviečia visus neabejingus menui įsijungti į „Beepositive“ festivalio kūrybinį šėlsmą, suvienyti bendras jėgas ir atskleisti savo talentus kuriant šviesos instaliacijas. Šių metų „Beepositive“ festivalio temos – „Mistiškas vanduo“ ir „Apleisto kultūrinio paveldo apšvietimas“.

Skleisti žinią apie festivalį padės – reklamos stotelėse, TV ir radijo reklama, 15min.lt bei kiti viešinimo kanalai. Be abejo, visas naujienas skelbsime „Beepart“ svetainėje bei Facebook paskyroje „Beepart Pilaitė“.

Planuojama koncertinė programa, šokių pamokos, kino peržiūros po atviru dangumi, kūrybinės dirbtuvės, amatų mugė ir daug kitų pramogų skirtų visai šeimai. Taip pat bus rengiamas gražiausio šviečiančio kostiumo ar aksesuaro konkursas, kuriame tikimės sulaukti daug dalyvių.

Neabejojame, kad tai bus rimtas motyvas eksponuoti savo kūrinius ir juos pristatyti didelei auditorijai. Juolab kad renginio virtos yra išties įspūdingos (ne tik Pilaitėje, bet ir Užupyje, Senamiestyje, kituose Vilniaus rajonuose).

Organizatoriai įsipareigoja atvesti elektros pajungimą, surasti tinkamiausią vietą kūriniui eksponuoti, padėti sumontuoti ir, žinoma daug žiūrovų. Renginyje galimi degantys, plaukiantys ir visų tipų šviečiantys objektai.

Projektų eskizus, vizualizacijas prašome pateikti iki rugpjūčio 1d. el. pašto adresu andrius@beepart.lt.

Renginys vyks spalio 9–10 dienomis.

Akvilės Balsytės nuotr./Instaliacija „Veido fragmentai“
Akvilės Balsytės nuotr./Instaliacija „Veido fragmentai“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius