Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Menininkė Jolita Vaitkutė sukūrė litą iš kruopų, kmynų ir česnakų

Keletas jaunų menininkų savo nežabotą fantaziją pasitelkė dar vienam atsisveikinimui su litu ir dar vienam mūsų šalies buvusios valiutos įamžinimui. Jolita Vaitkutė, išgarsėjusi tuo, kad iš maisto produktų nupiešė prezidentės Dalios Grybauskaitės portretą, padedama kelių savo draugų tuo pačiu principu nupiešė litą su rašytojos Žemaitės atvaizdu.
Menininkė Jolita Vaitkutė su draugais iš maisto produktų sukūrė litą
Menininkė Jolita Vaitkutė su draugais iš maisto produktų sukūrė litą / Austėjos Lapėnaitės nuotr.

Iš Joniškio kilusiai, o šiuo metu sostinėje kuriančiai J.Vaitkutei idėja įgyvendinti šį projektą kilo dėl asmeniškų paskatų. Visą vaikystę ją bendraamžiai erzino „Jolita – duok litą“.

„Tiesiog norėjosi sukurti monumentą litui, valiutai, su kuria užaugau ir kuri lydėjo mane visą gyvenimą. Kaipmat atsirado žmonių, kurie mąstė panašiai ir nedvejodami sutiko padėti“, – pasakoja menininkė

Idėjoje sukurti išskirtinį monumentą litui ir pagaminti jį iš tradicinio lietuviško maisto susipina daug minčių. Viena jų – juk už tuos pinigus daugiau kaip du dešimtmečius pirkome maistą, kuriuo ir nupiešti pinigai.

Kita mintis – galbūt, kai pamatysime šitaip nupieštus ir atvirukais pavirtusius kūrinius, nejausime tokio ilgesio nacionalinei valiutai. Tai bus savotiškas atsisveikinimas, pagarbus paminklas litui ir jo įamžinimas.

Austėjos Lapėnaitės nuotr./Menininkė Jolita Vaitkutė su draugais iš maisto produktų sukūrė litą
Austėjos Lapėnaitės nuotr./Menininkė Jolita Vaitkutė su draugais iš maisto produktų sukūrė litą

„Iš pradžių svajojau, kad šie pinigai keliautų po miestą, užklijuoti ant troleibuso, tačiau šiai idėjai reikia rėmėjų, kurių ir ieškome šiuo metu. Bediskutuojant idėja kiek pasikeitė. Dabar nusprendėme, kad pinigų vaizdai taps „Postcardfreaks“ komandos leidžiamais atvirukais ir, tikiuosi, parodomis miestų erdvėse“, – atskleidė ateities planus menininkė.

Žinią skleidžia daugybė projektui prijaučiančių žmonių.

Komanda pagamino pirmąjį litą – Žemaitę. Tai litas, kurio jau nebeturime seniai – jis buvo išimtas iš apyvartos.

„Gaminome Žemaitę iš lietuviškos duonos, žirnių, perlinių kruopų, kmynų, česnakų, obuolių, linų sėmenų. Dirbome apie 12 valandų“, – sakė J.Vaitkutė.

Menininkė laiminga, kad prie gamybos ir organizavimo prisidėjo jos draugai Emilija Vinžanovaitė, Paulius Zaborskis, Antonas Nikitinas, studiją paskolino Austėja Lapėnaitė: „Nupiešti tokio dydžio paveikslą nėra taip paprasta. Norisi ir fotografinio tikslumo. Labai gera buvo atsigulti ant tokio lito ir keliais judesiais sugriauti pusės paros darbą.“

Įrašas, kurį paskelbė Jolita Vaitkutė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius