Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 08 19

„Be stabdžių“ – aukščiausios klasės šiuolaikinė romantinė komedija

Kai kalba pasisuka apie šiuolaikines romantines komedijas, daugeliui turbūt sunku būtų prisiminti bent vieną tikrai įdomią ir juokingą istoriją. Tačiau galbūt laikai keičiasi, nes Amy Schumer ir Juddas Apatow pristato šių dienų realybę atitinkančią romantinę komediją – „Be stabdžių“.
Kadras iš filmo „Be stabdžių“
Kadras iš filmo „Be stabdžių“

Monogamija Eimės (vaidina aktorė A.Schumer) gyvenime neegzistuoja. Tokį pavyzdį jai davė tėvas skyrybų metu – tai vyko dar tuo metu, kai mergaitė ir jos sesuo buvo visai mažos. Nuolatiniai vakarėliai, begalės vaikinų, daug sekso ir nesibaigiančios istorijos – Eimės kasdienybė.

Nors Eimės pasaulis susikoncentravęs ties vienos nakties nuotykiais, jos laisvalaikio praleidimas puikiai tinka jos specialybei – ji yra žurnalo vyrams korespondentė. Gavusi užduotį parašyti straipsnį apie garsų atletų chirurgą Aroną (vaidina aktorius Billas Haderis), Eimė po truputį atgaivina seniai pamirštą jausmą – meilę. Deja, ilgametis merginos santykių standartas gesina jos norą ir vėl mylėti.

Jeigu J.Apatow filmai „Užkibo“ ir „Tik 40“ buvo apie problemas, kurios užklumpa vyrus, užmezgant santykius, filme „Be stabdžių“ estafetė perduodama merginoms. Beje, tai pirmasis režisieriaus filmas, kuriam scenarijų rašė ne jis.

Kadras iš filmo „Be stabdžių“
Kadras iš filmo „Be stabdžių“

A.Schumer yra viena garsiausių stand up komedijos žanro atstovių Amerikoje. Jeigu nesate stand up komedijų gerbėjai, galbūt ją žinote  iš serialo „Inside Amy Schumer“, kuriame ji atlieka gana panašų vaidmenį kaip ir šiame filme.  A.Schumer sukurtas personažas galėtų būti rašomas į tą patį sąrašą kartu su Kristen Wiig personažu Ane iš filmo „Sunokusios pamergės“ ir Melissos McCarthy pašėlusia šnipe Susan iš filmo „Ji šnipė“. Šie garsūs vardai tik dar labiau patvirtina faktą, kad Holivudas pradeda kreipti dėmesį į stiprias moteris.

Kadras iš filmo „Be stabdžių“
Kadras iš filmo „Be stabdžių“

Žiūrint filmą pradeda ryškėti neįprastas panašumas tarp pagrindinės herojės ir kontroversiškosios filmo „Dingusi“ herojės. Pastarasis filmas siekia parodyti, kad moteris bus garbinama visuomenės, jeigu atitiks tam tikrą standartą. Jeigu įtemptas trileris „Dingusi“ akcentuoja, kad toks elgesys priveda iki savęs sunaikinimo, tai „Be stabdžių“ tą patį moralą perteikia humoro forma.

Kadras iš filmo „Be stabdžių“
Kadras iš filmo „Be stabdžių“

Nors A.Schumer stand up pasirodymuose yra kur kas stipresnė nei filme įkūnytame personaže, visgi tai labai didžiulis šuolis lyginant su jos vaidyba seriale „Inside Amy Schumer“. Tiek savo pasirodymuose, tiek filme komikė plėtoja tas pačias temas – seksą ir asmeninius santykius.

Pirmieji du filmo etapai yra kupini profesionalaus, originalaus ir nušlifuoto humoro, kuris privers juoktis iki nukritimo. Mes juokiamės iš Eimės ne dėl to, kad ji pasileidusi, bet dėl to, kad ji tokia užsispyrusi. 

Kadras iš filmo „Be stabdžių“
Kadras iš filmo „Be stabdžių“

J.Apatow neišnaudojo viso savo kūrybinio potencialo ankstesniuose filmuose, tačiau A.Schumer atvėrė naujas duris, o scenarijus tikrai vertas dėmesio. Tai filmas su puikiu scenarijumi, puikia režisūra ir aktoriais.

Filmo veržlumas ir drąsa šokiruoti žmones realistiškumu priverčia juoktis ir pažvelgti kitu kampu į moteris, kurios nori gyventi savo gyvenimą kitaip, negu jas verčia visuomenė. Šis filmas – apie šiuolaikinius santykius, ir tai puikiai parodo viena filmo scena, kuri yra nuoroda į legendinio režisieriaus Woody Alleno filmą „Manhetenas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius