-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 02 16

Berlyno kino festivalyje triumfavo Azijos kinas

Kinų režisieriaus Diao Yinano filmas apie virtinę šiurpių žmogžudysčių tiriantį buvusį policininką „Juodos anglys, plonas ledas“ (Bai Ri Yan Huo; Black Coal, Thin Ice) šeštadienį laimėjo pagrindinį 64-ojo Berlyno kino festivalio „Aukso lokio“ apdovanojimą.
Kinų režisieriaus Diao Yinano filmas apie virtinę šiurpių žmogžudysčių tiriantį buvusį policininką „Juodos anglys, plonas ledas“ laimėjo pagrindinį 64-ojo Berlyno kino festivalio „Aukso lokio“ apdovanojimą.
Kinų režisieriaus Diao Yinano filmas apie virtinę šiurpių žmogžudysčių tiriantį buvusį policininką „Juodos anglys, plonas ledas“ laimėjo pagrindinį 64-ojo Berlyno kino festivalio „Aukso lokio“ apdovanojimą. / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Šiemetiniame festivalyje, kuriame puikiai pasirodė Azijos kinas, ši stilinga, bet šiurkšti juodojo kino juosta taip pat pelnė geriausio aktoriaus „Sidabro lokį“ savo žvaigždei Liao Fanui.

„Tikrai sunku patikėti, kad ši svajonė, kuri taip ilgai nesipildė, dabar išsipildė“, – sakė Diao Yinanas, atsiimdamas apdovanojimą ir tramdydamas ašaras.

Tai pirmasis Berlinalę laimėjęs kinų filmas nuo 2007 metų, kai „Aukso lokį“ pelnė Wang Quan'ano nešabloniška meilės istorija „Tujos vedybos“ (Tuya De Hunshi; Tuya's Marriage).

Tikrai sunku patikėti, kad ši svajonė, kuri taip ilgai nesipildė, dabar išsipildė, – sakė Diao Yinanas, atsiimdamas apdovanojimą ir tramdydamas ašaras.

„Juodų anglių, plono ledo“ veiksmas vyksta 10-ojo dešimtmečio pabaigoje, šaltame Šiaurės Kinijos pakraštyje, o jo paslaptingas žmogžudysčių siužetas pasakojamas mįslingais žvilgsniais į praeitį. Tai trečias vaidybinis Diao Yinano filmas.

Liao Fanas sakė, kad priaugo 20 kilogramų rengdamasis suvaidinti alkoholiu piktnaudžiaujantį policininką sustabdytais įgaliojimais, kuris smarkiai įsimyli paslaptingą, žmogžudystėmis įtariamą Gwei Lun Mei heroję.

Jis sakė, kad penktadienį savo 40-metį atšventė Berlyne. „Manau, kad tai nuostabiausia dovana, kokią tik galėjote man įteikti“, – pridūrė aktorius.

Berlinalės – pirmojo svarbaus metų kino festivalio Europoje – geriausios aktorės apdovanojimas atiteko japonei Haru Kuroki, už diskretiškos kambarinės karo metų Tokijuje vaidmenį Yoji Yamados juostoje „Namelis“ (Chiisai Ouchi; The Little House).

„Nusivešiu šią laimę ir prizo laimėjimo džiaugsmą atgal į Japoniją“, – sakė H.Kuroki, kuri vilkėjo elegantišką kimono.

Antras iš trijų konkursinėje programoje dalyvavusių Kinijos filmų, „Aklas masažas“ (Tui Na; Blind Massage), kuriame vaidina ir neprofesionalūs akli aktoriai, gavo „Sidabro lokį“ už išskirtinį meninį indėlį – operatoriaus Zengo Jiano darbą.

Šlovės spinduliuose maudėsi ir amerikiečių filmai: Weso Andersono „Viešbutis „Didysis Budapeštas“ (The Grand Budapest Hotel), nostalgiškai primenantis kare prarastą Europą, gavo antrąjį pagal svarbą „Sidabro lokį“ – didįjį žiuri prizą.

JAV aktorė Greta Gerwig, vertinimo komisijos narė, perskaitė W.Andersono, kuris neatvyko į Berlyną atsiimti apdovanojimo, pareiškimą.

„Šis „Sidabro lokys“ yra pirmasis visos apimties ir tikrai metalinis prizas, kurį kada nors esu gavęs kino festivaliuose, tad jaučiuosi ypatingai pagerbtas ir išties sujaudintas jį atsiimdamas“, – rašė režisierius.

Šis filmas, kuriame vaidina vienos žvaigždės, tarp jų – Ralphas Fiennesas, vasario 6 dieną pradėjo Berlyno kino festivalį.

Kino kūrėjas iš Teksaso Richardas Linklateris, kuris daugiau kaip dešimtmetį su tais pačiais aktoriais filmavo novatorišką dramą apie brendimą „Vaikystė“ (Boyhood) ir kurį daugelis laikė pretendentu į „Aukso lokį“, buvo paskelbtas geriausiu režisieriumi.

„Tai byloja apie geriausią režisierių, bet aš noriu galvoti apie tai kaip apie geriausią ansamblį“, – spausdamas trofėjų sakė R.Linklateris.

Geriausio scenarijaus apdovanojimas atiteko vokiečiams, broliui ir seseriai Dietrichui ir Annai Brueggemannams, už jų skausmingą dramą „Kryžiaus kelias“ (Kreuzweg) apie paauglę, kuri sudeda didžiausią auką dėl savo katalikų fundamentalistų šeimos.

Prancūzų režisierius veteranas Alainas Resnais gavo Alfredo Bauerio apdovanojimą už ypatingo novatoriškumo darbą – pjesę filme „Rilio gyvenimas“ (Aimer, boire et chanter).

Devynių narių vertinimo komisija, kuriai vadovavo JAV prodiuseris Jamesas Schamusas, garsėjantis „Kuprotu kalnu“ (Brokeback Mountain), apdovanojimus išdalijo per iškilmingą ceremoniją Vokietijos sostinėje.

Be J.Schamuso, komisijoje dar dirbo du „Oskarus“ pelnęs austrų aktorius Christophas Waltzas, JAV aktorė Greta Gerwig ir Honkongo žvaigždė Tony Leungas, vaidinęs „Meilės laukime“ (Fa yeung nin wa, In the Mood for Love).

„Juodos anglys, plonas ledas“ suskaldė Berlyno auditoriją, bet pelnė kritikų liaupses.

Kino naujienų interneto svetainė „Indiewire“ pažymėjo, kad prieš juostos demonstravimą būta nemažo sujudimo „dėl galimybės šiam filmui tapti ... tarptautiniu hitu kinų kalba“.

Kino industrijos žurnalas „The Hollywood Reporter“ vadino jį „pasveikinimu klasikiniam Holivudo juodajam kinui, jaudinamai stilingu meistriškumo pademonstravimu“, bet abejojo jo komercinėmis perspektyvomis.

Kino verslo biblija „Variety“ „Juodas anglis, ploną ledą“ pavadino „šaltu, bet įtaigiu, kruopščiai kontroliuojamu detektyviniu trileriu, kuriame – kaip ir visuose geriausiuose „noir“ – nėra tikrų didvyrių ar piktadarių, tik – įvairios kompromiso būsenos“.

11 dienų trukęs festivalis, kuriame buvo pademonstruota daugiau kaip 400 filmų, sekmadienį baigiasi populiariausių juostų seansais.

Berlinalės direktorius Dieteris Kosslickas anksčiau paskelbė, kad šiemet buvo parduota rekordiškai daug – 330 tūkst. – festivalio bilietų.

Ketvirtadienį britų režisierius Kenas Loachas Berlyne atsiėmė garbės „Aukso lokį“ už gyvenimo pasiekimus.

Per 11 dienų trukusį festivalį buvo parodyta daugiau kaip 400 filmų iš viso pasaulio.

Nekonkursinėje programoje ypač daug dėmesio sulaukė danų provokatoriaus Larso von Triero jokių suvaržymų nepripažįstanti priklausomybės nuo sekso studijos išplėstinė versija „Nimfomanė I“ (Nymphomaniac Volume I).

Pernai Berlyno „Aukso liūtą“ pelnė drama „Vaiko pozicija“ (Pozitia copilului) apie pinigingųjų klasę pokomunistinėje Rumunijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius