-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 09 22

Dokumentikos festivalyje – garbūs svečiai ir naujausias režisierių Gruodžių filmas

Ketvirtadienį, 19 val. „Skalvijos“ kino centre duris atvers 7-asis Vilniaus dokumentinių filmų festivalis (VDFF), pakviesdamas į naujausio Julijos ir Rimanto Gruodžių dokumentinio filmo „Lieknas“ premjerą. Laurus už filmą „Upė“ prestižiniame Karlovi Varų kino festivalyje pelnę režisieriai, apdovanoti ir lietuviško kino „Sidabrine gerve“, šį kartą pasakoja apie 80-etę Aldoną, savo jėgomis sumūrijusią namą ir pelkėje įkūrusią nuostabų parką.
Režisierius Rimantas Gruodis
Režisierius Rimantas Gruodis / Organizatorių nuotr.

„Šiuolaikinis žmogus turi daug įvairių galimybių – pinigų, draugų ir ryšių, kurie gali jam padėti susikurti gražius namus, įsirengti sodybą, kuria visi žavėtųsi. Tačiau pagrindinė priežastis, kodėl mes nusprendėme kurti filmą apie Aldoną, buvo tai, kad ji neturėjo tokių galimybių; tik didžiulį troškimą susikurti savo namus, savo aplinką, kur ji jaustųsi gerai. Ir ji tai padarė viena, su kastuvu rankose“, – žavėdamasis savo filmo heroje pasakojo režisierius Rimantas Gruodis.

Filmas „Lieknas“ – jau ketvirtas bendras režisierių Rimanto ir Julijos Gruodžių filmas. Nuo 1994 m. kartu dirbantys dokumentinio kino kūrėjai visuomenei yra pristatę tris dokumentinius filmus – jau minėtą „Upę“ (2009), „Pieno kelią – paukščių taką“ (2008 m.) ir „Dievo paukštelius“ (2005 m.), kurie buvo rodyti Europos ir Amerikos tarptautiniuose kino festivaliuose bei įvertinti apdovanojimais.

Pristatyti savo naujausių dokumentinių filmų į festivalį atvyks žinomi dokumentikos kino kūrėjai iš Europos. Šį penktadienį „Skalvijos“ kino centro žiūrovai galės daugiau sužinoti apie Nobelio premijos laureatą Josifą Brodskį, ilgai persekiotą sovietų valdžios ir priverstą rinktis tarp kalėjimo, psichiatrinės ligoninės ar emigracijos. Filmą „Josifas Brodskis. Pokalbis su Dangaus gyventoju“ pristatys ir apie jo kūrimo užkulisius papasakos rusų režisierius Romanas Liberovas. Pasak kino režisieriaus, J.Brodskis parašė daug eilučių apie Lietuvą, kuri vis dar yra rusiškai skaitančio pasaulio dalis.

„Lietuvoje vis dar gyvena žmonės, kuriuos taip mylėjo J. Brodskis. Tarp jų – Tomas Venclova. Jis J. Brodskį įamžino lietuvių kalba“, – kalbėjo R. Liberovas.

Tuo tarpu šeštadienį „Skalvijos“ kino centre svečiuosis garsus prancūzų dokumentinio kino režisierius Nicolas Philibert‘as, VDFF žiūrovams žinomas iš filmų „Būti ir turėti“, „Kurčiųjų šalis“, „Maži dideli dalykai“ bei kitų. Festivalio lankytojams režisierius pristatys naujausią dokumentinę juostą „Nenetė“ (Nénette) apie jau į 5-ą dešimtmetį įkopusią orangutanę.

„Šis filmas – tai viskas kartu: gyvūno portretas, filmas apie žmogaus ir gyvūno santykius, galiausiai -- mus pačius. Jame galime įžvelgti ir samprotavimus apie žvilgsnį, laiką, nelaisvę bei kiną. Šis filmas nėra iš pedagoginės serijos „visa tai, ką turime žinoti apie orangutanus“. „Nenetė“ – tai filmo ir žiūrovo akistata, po kurios išlieka paslaptis, laisvė interpretuoti“, - sakė prancūzų režisierius N. Philibert’as.

Iki spalio 3 d. truksiančiame dokumentikos festivalyje savo naujausius filmus pristatys ir kiti dokumentinio kino kūrėjai iš Europos. Į specialų seansą „VDFF svečias“ pakvies Roy Lekus su filmu „Įstrigę krante: likimo pamesti jūreiviai“. Lenkų dokumentinio kino virtuozas Pawełas Łozińskis papasakos, kaip kūrė kolektyvinį vėžiu sergančių žmonių portretą „Chemoterapija“, o norvegų režisierius David Kinsella pristatys dokumentinį filmą „Žudančios merginos“ apie vėlyvų abortų kliniką Sankt Peterburge.

Bilietus ir abonementus į festivalio filmus galima įsigyti „Skalvijos“ kino centro bei kino teatro „Pasaka“ kasose, taip pat „Bilietų pasaulio“ pardavimo punktuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius