2010 01 18

Dokumentinis filmas „Upė“ – apie gyvenimą apnuodytoje Lietuvos žemėje

Kino teatre „Pasaka“ nuo sausio 19 dienos pradedamas rodyti Julijos ir Rimanto Gruodžių filmas „Upė“. Pusvalandžio trukmės kūrinys gruodžio mėnesį surengtuose Lietuvos kinematografininkų sąjungos apdovanojimuose pelnė geriausio metų dokumentinio filmo apdovanojimą.
Dokumentinis filmas „Upė“
Dokumentinis filmas „Upė“ / Kadras iš filmo

„Upė“ nukelia į Saleninkų kaimą, esantį Neries ir Šventosios upių santakoje. Čia, Jonavos chemijos giganto pašonėje, neįprastomis sąlygomis žmonės gyvena jau 20 metų.

Būtent prieš du dešimtmečius chemijos kombinate įvyko avarija, todėl kitoje upės pusėje esančio kaimo gyventojai buvo iškeldinti, o saleninkiečius paliko.

Keliolika šeimų iki šiol tebegyvena užterštoje žemėje. Per Nerį seniai nebėra kelto, į seniūniją, esančią už 12 kilometrų, nevažinėja autobusas. Vaikai kasdien valtelėmis turi perplaukti upę ir apie 3 kilometrus keliauti į Ruklos mokyklą. Saleninkų žmonės verčiasi atsitiktiniais darbais, gyvena iš pašalpų, pensijų. Kaip moka, taip lipdo savo, savo vaikų ir vaikaičių gyvenimus

Lietuvos kinematografininkų sąjungos apdovanojimas – ne vienintelis filmui tekęs įvertinimas. 2009 metais Florencijos festivalyje „dei Popoli“ „Upė“ pelnė specialųjų žiūrovų prizą.

Sausio 19 dieną 17.30 valandą vyksiančiame seanse filmą pristatys ir jo atsiradimo istoriją papasakos režisieriai Julija ir Rimantas Gruodžiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius