-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 10 11

Festivalyje „Nepatogus Kinas“ – dokumentiniai filmai aplinkosaugos temomis

Spalio 20–30 dienomis Vilniuje vyksiančio kino festivalio metu iš ekranų kreipsis aplinkosauga ir planetos išteklių išsaugojimu užsidegę žmonės.
„The Pippe“
„The Pippe“ / Kadras iš filmo

Šiemet „Žaliojoje“ programoje didesnis dėmesys bus skirtas energetikos klausimams. Toks programos akcentas pasirinktas net tik dėl to, kad Baltijos šalių regione vyksta branduolinės energetikos plėtra, bet ir todėl, kad daugelis šalių vis dar negali ar nenori, kaip alternatyvos panaudoti saulės energijos. Programoje taip pat neliks pamiršti klimato kaitos, didėjančio aplinkos užterštumo klausimai.

Kino peržiūros netradicinėje erdvėje

Penktasis „Ad Hoc: Nepatogus Kinas“ dokumentinius filmus aplinkosaugos ir darnaus pasaulio vystymosi temomis šiemet pakvies žiūrėti į naują erdvę – Energetikos ir technikos muziejų (Rinktinės g. 2, Vilnius). Tokia „Žaliosios“ programos vieta pasirinkta neatsitiktinai – pirmosios Vilniaus elektrinės pastatas ir įspūdingų įrengimų ekspozicijos suteiks žiūrovams papildomų įspūdžių.

„Žaliosios“ programos filmai Energetikos ir technikos muziejuje bus rodomi spalio 25–29 dienomis. Pirmiausia festivalio lankytojai galės keliauti aplink pasaulį su saulės taksi. Vokiečių režisieriaus Eriko Schmitto filmas „Saulės taksi – aplink pasaulį su saule“ įrodė, kad aplinkos neteršianti transporto priemonė nėra vien vaizduotės vaisius. Saulės gerumu pasimėgavusių kino mėgėjų lauks ir ekskursija į paslaptingą požeminę radioaktyvių atliekų saugyklą Suomijoje. Itin vizuali ir meniška danų kūrėjo Michaelo Madseno juosta „Į amžinybę“ atskleis, kokio masto problema yra radioaktyvios atliekos, kurios po žeme dūlėti turės net šimtą tūkstančių metų, kol taps nekenksmingos.

Airijos režisieriaus Risteardo O Domhnaillo filmas „Vamzdis“ iliustruos naftos ir dujų gavybos kampanijos ir airių žvejų bei ūkininkų susidūrimą, kurio metu dramatiškai susikirs tarptautinės korporacijos interesai ir iš kartos į kartą perduodamos vietos gyventojų tradicijos. Į festivalį atvykstantis olandų režisierius Janas van den Bergas festivalio žiūrovams pristatys savąjį filmą „Tylusis sniegas“. Jame pasakojama istorija apie Arkties platumose gyvenančią inuitų bendruomenę, kurios gyvenimą apkartina vandenyno srovių atnešami pesticidai. Dėl jų žūsta įspūdingo grožio arktinė gyvūnija, žmonių gretas retina ligos ir ankstyvos mirtys.

Aplinkosaugai skirtą programą vainikuos gausybę apdovanojimų pelnęs Naujosios Zelandijos kūrėjų filmas „Kartą buvo sala“, apie grimztančią Papua Naujojoje Gvinėjoje esančią Takuu salą ir jos gyventojus. Režisieriaus Briaro Marcho juostoje atskleidžiama, kaip žmonės, dėl iš lėto kylančio vandenynų lygio rizikuoja netekti namų, o savitą kultūrą ir tradicijas puoselėjanti bendruomenė priversta svarstyti, kaip išsaugoti palikimą ateities kartoms.

Visų „Žaliosios programos“ filmų pradžia 18 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius