-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 11 13

Filmo apie grupę „Antis“ premjerai – žymių žmonių dėmesys

Sekmadienio vakarą, Europos šalių kino forumo „Scanorama“ metu, įvyko režisierės Giedrės Žickytės dokumentinio filmo „Kaip mes žaidėme revoliuciją“ premjera. Į filmo, pasakojančio apie legendinę grupę „Antis“ ir devinto dešimtmečio viduryje vykusią Dainuojančią revoliuciją, premjerą, rinkosi garbūs Lietuvos kultūrinio, politinio ir pramogų pasaulio atstovai.
Grupė „Antis“ ir filmo „Kaip mes žaidėme revoliuciją“ režisierė Giedrė Žickytė
Grupė „Antis“ ir filmo „Kaip mes žaidėme revoliuciją“ režisierė Giedrė Žickytė / Mindaugo Mikulėno nuotr.

Režisierė Giedrė Žickytė, už TV filmą „Baras“ jau apdovanota „Sidabrine gerve“, susirinkusiems svečiams per premjerą sakė, kad tuo metu, kai Lietuvą buvo „apsėdusi“ Dainuojanti revoliucij, ji dar buvo tik vaikas ir visa tai, kas vyko aplinkui, jai atrodė visiškai logiška ir natūralu.

„Vaikystėje maniau, kad ir roko muzika, ir žvakių degimas, ir daug teatro, ir absoliuti vienybė, didelės minos žmonių, mitingai nuostabiai derėjo tarpusavyje. Tačiau dabar, po 20 metų, pradėjusi kurti šį filmą, supratau, kad iš tikrųjų tai neturėjo jokio loginio paaiškinimo, o daugiau priminė stebuklinę pasaką, kurioje itin staigiai ima keistis pasaulis“, – premjeros vakarą sakė G. Žickytė.

Filmo kūrėjus pasveikino ir Vilniaus meras Artūras Zuokas, citavęs vienos iš „Anties“ dainų žodžius ir priminęs, kad laikas, apie kurį pasakoja dokumentinis Giedrės Žickytės filmas, yra apie drąsų ėjimą prieš srovę: „Prieš seansą kalbėjausi su Algirdu Kaušpėdu ir pasitikslinau, ar grupės pavadinimas tikrai yra kilęs nuo žodžio „anti“. Taip, „Antis“ tikrai reiškia ėjimą prieš srovę“, – šmaikštaudamas sakė A.Zuokas.

Dokumentinis filmas „Kaip mes žaidėme revoliuciją“, kuriame surinkta originali archyvinė medžiaga, pasakoja istoriją apie pokštą, įvykusį devintojo dešimtmečio viduryje, kai Lietuvoje dar nebuvo jokių atgimimo ženklų, o naujametinio Kauno jaunųjų architektų karnavalo metu juokais susikūrė roko grupė „Antis“.

Cirką primenantis įspūdingas grimas ir rekvizitai, stilizuoti pasirodymai, kandūs ir aštrūs tekstai kūrė agresyvią sovietinio gyvenimo karikatūrą. Greitai ir net patiems grupės nariams netikėtai „Antis“ tapo ryškiausia Dainuojančios revoliucijos vėliavneše ir masiniu reiškiniu, įtraukusiu tūkstančius pasekėjų. Tai istorija apie mažą šalį, ypatingą jos laikotarpį ir žmones, kurie, nepaisant pavojaus, iškovojo savo nepriklausomybę su šypsena veide ir daina lūpose.

Europos šalių kino forumas „Scanorama” vyksta lapkričio 10 – 20 dienomis Vilniuje, lapkričio 17 – 27 dienomis Kaune, lapkričio 24 – 27 dienomis Klaipėdoje ir lapkričio 26 – 27 dienomis Šiauliuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius