Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 10 03

Geriausiu Baltijos šalių dokumentiniu filmu išrinktas Manto Kvedaravičiaus „Barzakh“

Tarptautinio dokumentinių filmų festivalio (VDFF) žiuri „Barzakh“ išrinko geriausiu Baltijos šalių dokumentiniu filmu iš 12-os konkursinėje programoje dalyvavusių estų, latvių ir lietuvių filmų.
Į festivalio uždarymą susirinko minia žmonių
Į festivalio uždarymą susirinko minia žmonių / „Skalvijos“ kino centro nuotr.

8-asis Tarptautinis dokumentinių filmų festivalis (VDFF), parodęs, kad susidomėjimas dokumentiniu kinu Lietuvoje auga, šeštadienį atsisveikino su žiūrovais.

Lietuvio autoriaus Manto Kvederavičiaus filmas „Barzakh“, kuris buvo išrinktas geriausiu Baltijos šalių dokumentiniu filmu, pasakojan apie artimųjų netektį karo nualintoje Čečėnijoje.

Kino kritiko ir eksperto Tue Steeno Müllerio (Danija) vadovaujama žiuri, kurioje dirbo prodiuserė, dokumentinio kino pardavimo agentė Irena Taskovski (Bosnija ir Hercegovina, Jungtinė Karalystė) bei režisierė Nino Kirtadzé (Gruzija, Prancūzija), M. Kvedaravičių apdovanojo už atrastą unikalią formą, filmo daugiasluoksniškumą, gebėjimą vaizdais išreikšti skausmą ir laukimą.

Organizatorių nuotr./Režisierius Mantas Kvedaravičius
Režisierius Mantas Kvedaravičius

II-oji vieta atiteko latvio Roberts Rubīns juostai „Kaip gyveni, Rudolfai Mingai?“.  13-ečio Rudolfo, pamišusio dėl siaubo filmų, istoriją pasakojantis R. Rubīns įvertintas už neįprastų, unikalių charakterių atskleidimą, už filmą apie supratingumą ir kito palaikymą.

III-oji konkursinės VDFF programos vieta atiteko taip pat latviui – jaunas režisierius Andris Gauja apdovanotas už filmą „Šeimos instinktas“ apie šeimą, kurios gyvenimą pragaru pavertė alkoholis, smurtas ir skurdas. Žiuri įvertino režisieriaus gebėjimą įžvelgti žmogiškumą sukrečiančioje kasdienybėje, jo empatiją paribyje atsidūrusiems žmonėms, istorijos daugiasluoksniškumą.

Festivalio konkursinės programos laureatai pasidalino 13 tūkst. litų prizinį VDFF fondą, kurį skyrė Kazickų šeimos fondas, ilgametis festivalio rėmėjas.

Šiemet šūkį „Mes esame dokumentika“ pasirinkęs festivalis dokumentikos gerbėjams parodė arti 40 rinktinių dokumentinių filmų iš viso pasaulio, rengė susitikimus su filmų kūrėjais, dokumentinio kino meistriškumo kursus, kuriuos vedė dokumentikos profesionalai iš Danijos, Čekijos ir Prancūzijos.

Organizatorių nuotr./Kadras ia filmo Barzakh
Kadras iš filmo „Barzakh“

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius