Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 05 13

Gyvų laužų atminimai Agnieszkos Holland filme „Degantis krūmas“

Trečiadienį, gegužės 14 d., „Skalvijos“ kino centras kviečia į išskirtinį Agnieszkos Holland filmo „Degantis krūmas“ (Hořící keř, Čekija, JAV, 2013) seansą. Jis skirtas prisiminti tragišką 1969-ųjų pradžią, kai protestuodamas prieš Sovietų Sąjungos invaziją susidegino studentas Janas Palachas. Po trejų metų Kaune juo pasekė Romas Kalanta.
Agnieszkos Holland filmas „Degantis krūmas“
Agnieszkos Holland filmas „Degantis krūmas“

Seansą dovanoja Čekijos Respublikos ambasada Vilniuje, Lenkijos institutas Vilniuje ir Lietuvos Čekijos draugija.

Numalšintas 1968 m. sukilimas Čekoslovakijoje daugeliui atėmė viltį gyventi nepriklausomoje šalyje. Visuomenė buvo susiskaldžiusi ir įbauginta, apimta nevilties ir pasidavimo. 1969 metų sausio 16 d. pagrindinėje Prahos Vaclavo aikštėje susidegina jaunas studentas Janas Palachas. Jo krepšyje randamas laiškas su reikalavimais okupantams panaikinti cenzūrą. Jei reikalavimai įvykdyti nebus, po penkių dienų gyvų laužų tik daugės. Advokatė Dagmar sutinka atstovauti susideginusio jaunuolio šeimai teisme prieš sovietų pareigūnus. Nepaisydama nei grasinimų, nei draugų perspėjimų, moteris ryžtasi sakyti tiesą.

„Praėjus kelioms dienoms po šio įvykio buvau Prahoje. Palacho susideginimas buvo labai drąsus žingsnis. Jis tikėjo, kad kažką pakeis. Taip, gal tai buvo naivu, bet tuomet kyla klausimas, ar apskritai didvyriškumas, pasiaukojimas istorijoje yra bergždžias reikalas, nes staigaus rezultato niekada nebūna“, - įsitikinusi filmo režisierė A.Holland.

„Degantis krūmas“ simbolizuoja neužgęstančią sielos ugnį ir tikėjimą. J. Palacho tvirtinimas, kad gyvų laužų tik daugės, buvo pranašiškas: Ryszard Siwiec Lenkijoje, R. Kalanta Lietuvoje.

Šiemet Čekijai, Lenkijai ir Lietuvai švenčiant 10 metų Europos Sąjungoje metines, „Degantis krūmas“ svarbus ne tik kaip J. Palacho susideginimo metinių paminėjimas. Jis primena praeito šimtmečio 7 deš. gimusią viltį eiti demokratinės Europos link drauge.  

Filmas bus rodomas čekų kalba su lietuviškais ir angliškais subtitrais.

Įėjimas nemokamas.

Agnieszkos Holland filmas „Degantis krūmas“
Agnieszkos Holland filmas „Degantis krūmas“

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius