Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 02 19

Kas slepiasi po filmo „Žmogus-paukštis“ superherojaus kostiumu?

Praėjusių metų „Oskarus“ sudrebino Alfonso Cuaróno filmas „Gravitacija“, privertęs mus pakilti į naują kinematografijos lygį, o šiais metais dar aukščiau skraidins Alejandro Gonzálezo Iñárritu filmas „Žmogus-paukštis“.
Birdman Žmogus-paukštis
Kadras iš filmo „Žmogus-paukštis“ / Kadras iš filmo

Jeigu dievinate superherojų filmus, šis filmas atskleis dar nematytą jų pusę. Filmas pasakoja buvusio populiaraus aktoriaus Rigano (aktorius Michaelas Keatonas) istoriją.

Riganas stengiasi įveikti savo ego, sutvarkyti šeimos santykius ir susigrąžinti šlovę pristatydamas savo kurtą spektaklį Brodvėjaus teatre. Tačiau tai nėra taip paprasta. Prodiuseris Džeikas (aktorius Zakas Galifianakis) nuolat prikaišioja jam, kad nėra pinigų spektaklio užmojams įgyvendinti, iš reabilitacijos grįžusi dukra Sam (aktorė Emma Stone) kaltina tėvą dėl to, kad vaikystėje jo nebuvo šalia, o problemiškas aktorius Maikas (aktorius Edvardas Nortonas) kursto kivirčus, nors žiūrint į jį iš šalies, atrodo, kad jam niekas nerūpi – tik teatras.

Be to, geriausia Brodvėjaus teatro kritikė Tabitha (aktorė Linsi Duncan), grasina sunaikinti Rigano karjerą.

Kadras iš filmo/„Birdman“
Kadras iš filmo/„Birdman“

Filmas mus įtraukia į šou liūną, jame gausu popkultūros pokštų. Riganui paklausus, iš kur gauti gerų aktorių, prodiuseris Džeikas jam atsako, kad visi jo trokštami aktoriai filmuojasi superherojų filmuose.

Pagrindinis filmo aktorius M.Keatonas pelnė populiarumą su filmų „Betmenas“ serija, o po jos dingo, lyg jo personažas Riganas. Viename iš dialogų Riganas pamini, kad paskutinis „Žmogaus-paukščio“ filmas buvo išleistas 1992 m. – kaip ir paskutinės senosios „Betmenų“ serijos dalis.

E.Nortonas žinomas iš „Hulk“ serijos, E.Stone – „Žmogaus-voro“ mergina. Šie sutapimai (apgalvoti ar ne) žavi žiūrovą, nes filmas pateikia daug mįslių ir dviprasmybių.

Filme realybė perpinta su fikcija. Pagrindiniai filmo aktoriai yra prisidėję prie superherojų filmų kūrimo. E.Nortonas žinomas iš „Hulko“ filmų, E.Stone – „Žmogaus-voro“ mergina. Šie sutapimai (apgalvoti ar ne) žavi žiūrovą, nes filmas pateikia daug mįslių ir dviprasmybių.

Filmo istorija ir tema taip pat įtraukia: kokia yra šių dienų popkultūra? Ar įmanoma joje išlikti? Ar visas popkultūros egzistavimas paremtas socialine medija? Ar verta kurti ką nors prasmingo, ar geriau pasiduoti pigiam ir greitam būdui išpopuliarėti?

Riganas bando nepasiduoti savo slaptam alter ego ir atsakyti į šiuos klausimus.

Prie filmo sėkmės stipriai prisidėjo operatoriaus darbas. Emanuelis Lubezki jau laimėjo Oskarą už praėjusių metų filmo „Gravitacija“ operatoriaus darbą, tad, ko gero, ir šie metai bus ne išimtis.

Filmas priverčia mus pasijusti lyg teatre ar, tiksliau, jo užkulisiuose, nes siužetas rutuliojasi lyg nesibaigiantis vienas kadras.

Scenos trukdavo iki šešių minučių, kiekvienas netinkamas žvilgsnis ir galvos pasukimas galėjo nulemti scenos filmavimą iš pradžių, tad režisierius ir aktoriai buvo priversti padirbėti iš peties. Filmas buvo išbrauktas iš „Oskaro“ nominacijos už garso takelį, nes beveik visą filmą buvo girdėti tik būgnai.

Kadras iš filmo/„Birdman“
Kadras iš filmo/„Birdman“

Visi pagrindiniai aktoriai nominuoti „Oskaro“ statulėlei. M.Keatonas, vaidindamas save, primena, kad jis yra ir dar ilgai bus prestižinis aktorius. E.Nortonas jau seniai pareiškė, kad nebenori būti aktoriumi, kuris visur filmuojasi dėl pinigų.

Tačiau šis aktorius filmuodamasis prašo keisti scenarijus ir režisuoti filmą pagal savo norus. Būtent tokį užsispyrusį ir egocentrišką personažą E.Nortonas ir vaidina šiame filme.

E.Stone yra viena tų aktorių, iš kurios tikimasi spindesio ekranuose, tačiau šiame filme ji vaidina niūrią, piktą, nežinančią, ko trokšta iš gyvenimo asmenybę, kuri aktorei leido patikrinti save ir pereiti į naują profesionalumo lygį.

Naomi Watts išgyvena problemiškus santykius su mylimuoju, tačiau tuo pat metu demonstruoja neginčijamą atsidavimą teatrui ir norą jame būti tiek filme, tiek realybėje.

Z.Galifianakis puikiai atliko prodiuserio Džeiko vaidmenį. Naomi Watts išgyvena problemiškus santykius su mylimuoju, tačiau tuo pat metu demonstruoja neginčijamą atsidavimą teatrui ir norą jame būti tiek filme, tiek realybėje.

„Žmogus-paukštis“ – nepriekaištingai sukaltas aukščiausio lygio filmas, skirtas šių laikų popkultūros atstovams. Tai vienas šių dienų šedevrų, kurie turėtų kardinaliai pakeisti filmų geriausiųjų „Box office“ vietas.

Filmą galite įsigyti arba pažiūrėti gyvai čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius