Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 03 25

Kino apdovanojimų „Sidabrinė gervė 2011“ nominantai bus vertinami pagal naują tvarką

Pirmuosius veiklos metus švenčianti Lietuvių kino akademija (LiKA) sostinės kino teatre “Pasaka” sušaukė visuotinę narių asamblėją. Jos metu nacionalinio kino industrijos autoritetai vienbalsiai priėmė sprendimą keisti Lietuvos kino ir televizinio kino apdovanojimų “Sidabrinė gervė” vertinimo modelį.
„Sidabrinės gervės“ apdovanojimas
„Sidabrinės gervės“ apdovanojimas / „Scanpix“ nuotr.

 Pirmąją asamblėją pasveikino LiKA Tarybos pirmininkė, Europos kino akademijos narė dr. Gražina Arlickaitė. Ji pasidžiaugė, kad tarp susirinkusiųjų buvo aktorė Eugenija Pleškytė, režisierius Marijonas Giedrys – kino šviesuliai, už viso gyvenimo nuopelnus ankstesniais metais įvertinti Auksinės gervės statulėlėmis. „Deja, per šį trumpą laiką – vos vienerius LiKA gyvavimo metus, mus jau paliko du akademijos nariai – Almantas Grikevičius ir Skirmantas Valiulis“, – apgailestavo G.Arlickaitė ir pakvietė jų atminimą pagerbti tylos minute. Šiuo metu LiKA sudėtyje yra 31 tikrasis narys ir 6 garbės nariai. Tai – nusipelnę kino ir meno veikėjai, Sidabrinės ir Auksinės gervės laureatai.

Sušauktoje asamblėjoje buvo aptartas bene svarbiausias nacionalinis kino pasaulio įvykis – artėjantys apdovanojimai „Sidabrinė gervė 2011“. Jie įvyks gegužės 27 d. Vilniuje, Kongresų rūmuose. LiKA steigėjas, Europos kino akademijos narys, režisierius ir prodiuseris Arūnas Matelis priminė, kad prieš 4 metus, kai gimė privati prodiuserinė iniciatyva rengti tokius apdovanojimus, buvo nutarta, kad profesionalius kino darbus turi vertinti specialiai sudaryta profesionalų žiuri. „Tačiau dabar, įsisukus LiKA veiklai, Taryboje kilo diskusija, ar nereikėtų keisti vertinimo modelio, t.y. įtraukti į balsavimą visų akademijos narių, kurie yra kompetetingi spręsti, kam skirti apdovanojimą. Aš agituoju sekti Europos kino akademijos ir Amerikos kino akademijos pavyzdžiu ir kurti panašią tradiciją“, – kalbėjo A.Matelis. Jo siūlymui buvo pritarta.

Taigi, šiemet „Sidabrinė gervė 2011“ nominantus išrinks komisija, o nugalėtojus – visi akademijos nariai. Dr. G.Arlickaitė akcentavo, kad Atrankos komisijai keliamas principinis reikalavimas – joje negali būti žmogaus, kurio filmas pateiktas nominacijoms. „Dėl šio reikalavimo komisija kasmet natūraliai keičiasi“, – sakė kinotyrininkė.

Lietuvos kinematografinininkų sąjungos pirmininkas, LiKA narys, režisierius Gytis Lukšas prabilo apie kasmet „Sidabrinė gervę“ lydinčius priekaištus, esą čia vertinami filmai, dalis kurių visuomenei nėra matyti. Asamblėjoje apsvarstyta galimybė kitąmet prieš apdovanojimus rengti Akademijos kino savaitę – 7 dienų komercinius filmų pretendentų rodymus.

LiKA direktorė Lina Buzelytė pastebėjo, kad lietuviško kino kūrėjai jau įpranta pavasariop teikti paraiškas nacionalinio kino apdovanojimams, „gervės“ statulėlė tampa vis ryškesne siekiamybe. „Tačiau dar nemažai ir tokių, kurie kuklinasi, mano, kad yra neverti apdovanojimo. Skatiname kūrėjus nebesidrovėti ir pasiskubinti. Jų paraiškų lauksime iki šių metų balandžio 1 dienos“, – su naujomis taisyklėmis susijusį terminų ankstinimą pabrėžė LiKA direktorė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius