-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2012 04 20

Kino kodas: „Bado žaidynės“ – skerdynės tiesiogiai

Ateities pasaulyje nėra vietos gailesčiui. Po maišto likę gyvi totalitarinės valstybės Panemos gyventojai kasmet burtų keliu paskiria po du jaunuolius į gladiatorių šou, kurį organizuoja Kapitolijus – stiprusis centras, valdantis dvylika provincijų.
„Bado žaidynės“
„Bado žaidynės“ / Kadras iš filmo

Gyvai transliuojamo reginio finale gyvas lieka tik vienas žaidėjas, sugebėjęs pergudrauti arba išžudyti konkurentus. Dvyliktoje zonoje gyvenanti Katnisė Everdyn (akt. J.Lawrence), gelbėdama savo jaunesnę seserį Primrouz nuo neišvengiamos mirties, pakeičia ją žaidime. Mergina sumani, ryžtinga ir taikliai šaudo iš lanko, tad galbūt sugebės ką nors nuveikti.

Išvados

Romantikos, prievartos ir nuotykių ištroškusi paauglių auditorija – vienas didžiausių pelno garantų Holivudui. Todėl prie Hario Poterio ir romantiškų vampyrų su vilkolakiais („Sutemos“ ir kiti paros laikai) prisijungia dar vienos knygų serijos herojai. Šįkart tai keista antiutopija apie totalitarinės visuomenės grimasas. Prie šios temos literatūroje ir kine grįžtama nuolatos. Vienas naujausių pavyzdžių, tiesa, ne itin vykęs – „Įkalinti laike“. Tarp geriausių galima paminėti režisieriaus T.Giliamo juostą „Brazilija“ bei M.Radfordo filmą „1984 metai”. Visi minėti kūriniai skirti suaugusiųjų (nors reiktų sakyti – subrendusių žiūrovų) auditorijai.

Romoje kaudavosi tam paruošti gladiatoriai, o čia yra tiesiog fašizmas. Galbūt autoriai taip kritikuoja visuomenės polinkį į prievartą, bet filme tos satyros nematyti.

„Bado žaidynių“ pagrindinė idėja ir siužetas, deja, kur kas primityvesni – paaugliai ir net vaikai žudo vieni kitus, o suaugusieji stebi tai per TV. Neskaičius knygos sunku suprasti, kodėl tokiu būdu buvo nuspręsta „pamaloninti“ pavergtuosius. Nejaugi knygų serijos ir filmo autoriai iš tiesų mano, kad toks kasmetinis vaikų aukojimas TV realybės laidoje užtikrins sunkiai pasiektą taiką? Romoje kaudavosi specialiai paruošti gladiatoriai, o čia yra tiesiog fašizmas. Galbūt autoriai taip kritikuoja visuomenės polinkį į prievartą, bet filme tos satyros kažkaip nematyti.

Matome tik pasyvią ir beveidę Minią, kurią valdo spalvingai apsirengęs bei juokingai susišukavęs Elitas. Filmas nuobodus, kaip ir tai pačiai auditorijai skirta vampyrinė „Sutemų“ serija. Prabėga daugiau kaip valanda, kol prasideda tikrasis veiksmas. Toliau viskas irgi rutuliojasi kankinančiai lėtai. Šis filmas akivaizdžiai skirtas užmušti laiką, kurio paaugliai turi pernelyg daug.  Manau, tokia filmų specializacija pagal amžiaus grupes labiausiai kenkia pačiam kinui.

Faktai apie filmą ir įvertinimas

„Bado žaidynės“ (The Hunger Games) JAV, 2012  m., 140 min.
Režisierius Gary Rossas
Vaidina: Jennifer Lawrence, Joshas Hutchersonas, Woody Harrelsonas ir kiti.
ĮVERTINIMAS 1/4

VIDEO: The Hunger Games Official Trailer 2012 HD

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius