Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 04 05

Kino kodas: „Egzorcizmas“

Ar numanėte, kad pastaruoju metu pasaulyje itin suaktyvėjo Šėtono komanda? Įvairūs demonai būriais puola žmones?
Anthony Hopkinsas filme „Egzorcizmas“ įkūnijo velnio išvarytoją tėvą Luką.
Anthony Hopkinsas filme „Egzorcizmas“ įkūnijo velnio išvarytoją tėvą Luką. / Kadras iš filmo

Tą sužino kunigų seminariją bebaigiąs filmo „Egzorcizmas“ herojus, amerikietis Maiklas Kovakas (akt. Colinas O‘Donoghue), atvykęs į egzorcistų kursus Romoje. Savo pašaukimu abejojantis vaikinas čia susipažįsta su patyrusiu velnio išvarytoju tėvu Luku (akt. Anthony Hopkinsas). Net pamatęs keletą apsėstųjų ir pačią nemalonią procedūrą, Maiklas linkęs tą aiškinti racionaliomis priežastimis. Tačiau išradingasis pragaro valdovas, matyt, nori žūtbūt įtikinti Kovaką savo egzistavimu. Todėl imasi ypatingų priemonių savo sugebėjimams pademonstruoti. Kuris kurį įveiks?

Reziumė

Pirmasis natūraliai kylantis klausimas – o kodėl demonai įlenda į vieną arba kitą žmogų? Ar gali būti, kad tai priklauso nuo dvasinio imuniteto stiprumo? Ar gali velnias apsėsti ateistą, ar lengviau užvaldo giliai tikintį? Į šiuos klausimus atsakymo filme nerasite. Blogis savo aukas dažniausiai renkasi atsitiktinai. Pagrindinė „Egzorcizmo“ autorių užduotis – pademonstruoti tikėjimo Dievu ir Velniu svarbą.

Todėl kartais atrodo, jog filmas sukurtas Bažnyčios užsakymu, siekiant pritraukti daugiau studentų į kunigų seminarijas bei egzorcistų kursus. Galima čia įžiūrėti ir vieną juokingą paradoksą: velnias, trokšdamas, kad Maiklas juo patikėtų, leidžiasi nesunkiai išvaromas iš apsėsto eksperto kūno. Bet tai prieštarauja filme išsakytai minčiai, kad nelabasis paprastai nenori būti demaskuotas. Ir apskritai neaišku, kam demonams to reikia?

Galbūt iš nuobodulio ir savo pranašumo jausmo. Kaip visada, puikiai egzorcistą vaidina A.Hopkinsas, tačiau pats scenarijus yra primityvokas ir nuobodus. Jeigu mėgstate šią temą, verčiau rinkitės „Emilės Rouz egzorcizmą“.

Faktai

„Egzorcizmas“ („The Rite“) JAV, 2011 m., 110 min.
Režisierius Mikaelas Hafstromas.
Vaidina: Anthony Hopkinsas, Colinas O’Donoghue, Rutgeris Haueris.

ĮVERTINIMAS 2/4 

VIDEO: „Egzorcizmas“ / „The Rite“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius