-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 06 11

Lietuvė Severija Janušauskaitė už vaidmenį rusų kino filme „Žvaigždė“ pripažinta geriausia „Kinotauro“ aktore

25-ąjį jubiliejų šventusio Atvirojo Rusijos kino festivalio „Kinotauras“ vertinimo komisijos prezidentas Andrejus Zviagincevas per uždarymo ceremoniją ištarė išvadą „Rusiškas kinas yra gyvas”, o kiek vėliau svarbų apdovanojimą įteikė lietuvei Severijai Janušauskaitei. Sočyje ji nusipelnė geriausios aktorės titulo už vaidmenį dramoje „Žvaigždė“ (Звезда), kurios išradingai autorei Anai Melikian atiteko prizas už geriausią režisūrą. Pagrindinį „Kinotauro“ apdovanojimą (Grand-Prix) iškovojo režisieriaus Vladimiro Koto nebyli ir poetinė keturių personažų drama „Išbandymas“ (Испытание).
Žvaigždė
Žvaigždė

Ryškus vaidmuo

„Vis dar negaliu patikėti“, – pirmiausia sureagavo reikšmingiausią karjeros apdovanojimą atsiėmusi Severija Janušauskaitė („Anarchija Žirmūnuose“, „Miegančių drugelių tvirtovė“).

Ekscentriškoje ir stilingoje socialinėje melodramoje „Žvaigždė” lietuvė vaidina senstančio ir įtakingas pareigas užimančio oligarcho meilužę, kuri nori už jo ištekėti, bet nepraleidžia progų pasismaginti su jo sūnumi.

Ekscentriškoje ir stilingoje socialinėje melodramoje „Žvaigždė“ lietuvė vaidina senstančio ir įtakingas pareigas užimančio oligarcho meilužę, kuri nori už jo ištekėti, bet nepraleidžia progų pasismaginti su jo sūnumi.

Filmas sarkastiškai apžvelgia Maskvos glamūrinių turtuolių bei jaunų provincijos gražuolių troškimus išgarsėti bet kokia kaina ir dar jaustis laimingais, tačiau po septynerių metų pertraukos į kiną grįžusios Anos Melikian („Undinė“) sugalvotame akvariumų pasaulyje abi šios svajonės yra neįmanomos.

Aktore užsibrėžusi tapti netalentinga mergina tobulina kūną plastinėmis operacijomis ir pamažu virsta lėle, o apie artėjančią pražūtį sužinojusi ir akistatos su mirtimi išsigandusi arogantiška vakarėlių liūtė Margarita bėga nuo likimo ten, kur akys veda.

Autorinį, bet žiūrovišką kiną kurianti Ana Melikian atskleidė, kad „Žvaigždės“ pagrindinių aktorių atranka ir paieška užtruko net pusantrų metų, kai buvo patikrintos ir atmestos mėgstamų ir populiarių asmenybių kandidatūros. Severiją Janušauskaitę režisierė pirmiausiai pastebėjo nuotraukose, o po to pamatė filme ir patvirtino vaidmeniui iškart po susitikimo Maskvoje.

Aktorė Severija Janušauskaitė yra ne vienintelė lietuviška jungtis su Sočyje apdovanota „Žvaigžde”, nes kelias muzikines kompozicijas sukūrė ir nuostabią dainą specialiai įrašė Alina Orlova, kurią tiesiog dievina režisierė Ana Melikian. Epizodinius vaidmenis ji patikėjo lietuvių aktoriams Juozui Budraičiui ir Arūnui Storpirščiui.

Aktorė Severija Janušauskaitė yra ne vienintelė lietuviška jungtis su Sočyje apdovanota „Žvaigžde“, nes kelias muzikines kompozicijas sukūrė ir nuostabią dainą specialiai įrašė Alina Orlova.

 

Ignoravo favoritus

Dauguma „Kinotaurą“ apžvelgusių Rusijos kino kritikų vengia lyginti jubiliejinę programą su ankstesniais festivaliais (populiariai vadinamais „Rusijos Kanais”), bet neslepia susižavėjimo stipriais, įvairiais ir skirtingais filmais, o labiausiai džiaugiasi, kad į ekranus išsiveržia nauja ir jauna kino jėga.

Rusijos kultūros ministrą Vladimirą Medinskį supykdžiusio režisieriaus Andrejaus Zviagincevo (Kanuose už geriausią scenarijų apdovanotas „Leviatanas“ gavo valstybinį finansavimą, tačiau drąsiai atskleidė šalyje klestintį alkoholizmą, korumpuotos valdžios nebaudžiamumą, nešvariais pinigais susitepusių Stačiatikių cerkvės hierarchų ryšius su banditais ir beprasmybę kovoti prieš purviną sistemą sąžiningam žmogui) vadovaujamos vertinimo komisijos verdiktai vis dėlto sulaukė prieštaringų reakcijų.

Pasibaigus „Kinotaurui“ pasipylė argumentuotos nuomonės, kad prizai atiteko ne tiems dalyviams, kurie to labiausiai nusipelnė. Pasigirdo net išvada, kad vertintojai „kastravo“ garsųjį kino festivalį.

Be apdovanojimų liko du favoritais laikyti filmai – Vilniaus tarptautiniame kino festivalyje „Kino pavasaris” kol kas vienintelį savo prizą laimėjusi Natalijos Meščianinovos maištingos jaunystės drama „Kombinatas „Viltis” (The Hope Factory/Комбинат „Надежда“) ir Karlovi Varų tarptautinio kino festivalio pagrindinei konkursinei programai atrinkta Angelinos Nikonovos komiška drama „Sveiki atvykę namo!“ (Welkome Home / Велкам хом).

Kitų nuomonės

Įtakingiausias ir svarbiausias Rusijos kino kritikas Andrejus Plachovas (jis yra FIPRESCI kino kritikų asociacijos garbės prezidentas) abejojo vertinimo komisijos konservatyviais kompromisais ir garsiai prabilo apie baimę apdovanoti drąsų, realistišką „Kombinatą „Viltis“. Sočyje ignoruotame filme jis pats įžvelgia šiuolaikinio rusų kino perspektyviausią ateitį.

Kino kritikas Antonas Dolinas dešimties geriausių „Kinotauro“ filmų rekomendacijose paminėdamas „Žvaigždę“ išskyrė mažai žinomos rusams Severijos Janušauskaitės žavesį. Tačiau „Kino pavasaryje” viešėjusios kino apžvalgininkės, žurnalistės, televizijos ir radijo laidų vedėjos Olgos Šakinos nuomone, vieną iš dviejų pagrindinių vaidmenį Severija Janušauskaitė atliko gražiai, bet nelygiai.

Kino apžvalgininkas Maksimas Suchaguzovas giria lietuvių aktorę už holivudinio lygio vaidmenį

Kino apžvalgininkas Maksimas Suchaguzovas giria lietuvių aktorę už holivudinio lygio vaidmenį ir įtaigią transformaciją iš prabangos lepinamos damos į nelaimingą moterį, palygindamas Severiją Janušauskaitę su Jennifer Lawrence, Charlize Theron, Julianne Moore ir teigdamas, kad tokie pasirodymai yra verti „Oskaro“.

Žinoma, kad pakilti iki Amerikos kino ir mokslo akademijos apdovanojimo „Žvaigždei“ bus neįmanoma, nes pirmiausiai tam reikalinga sutartis su JAV platintojais ir premjera komerciniame JAV repertuare.

Kol kas tolesni „Žvaigždės“ maršrutai nepaskelbti, nes filmą pavyko užbaigti tik prieš pat „Kinotaurą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius