-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 03 21

Lietuvos kūrėjų filmų seansai užpildė Lietuvos regionų kultūrines erdves

„Autorinio kino aljanso“ vienijami Lietuvos režisieriai ir prodiuseriai tęsi pažadus rodyti nekomercinį lietuvišką kiną kuo platesniam šalies žiūrovų ratui. Pernai, gruodžio pabaigoje, iš karto po „Kino ruporo“ apdovanojimų jie pradėjo filmų peržiūras Klaipėdoje, amatininkų gildijoje „Krikragaa“.
Filmas „Eurazijos aborigenas“
Filmas „Eurazijos aborigenas“ / Kadras iš filmo

Sausio, vasario ir kovo mėnesiais po Lietuvos miestus ir miestelius keliauja nominuotos ar apdovanotos „Autorinio kino aljanso“ prizais juostos. Ilgametražiai dokumentiniai ir vaidybiniai filmai, įvairių kartų režisierių sukurtų trumpametražių filmų programos jau buvo parodytos Anykščių kultūros centre, Utenos A. ir M. Miškinių viešojoje bibliotekoje, Nidos menų kolonijoje. Kovo mėnesį vyksta lietuviško kino peržiūros Šiauliuose, miesto savivaldybės ir Povilo Višinskio bibliotekose bei B. Baltrušaitytės viešojoje bibliotekoje Tauragėje.

„Mūsų netrikdo, kad kai kuriuose miesteliuose nėra nuolatinių kino rodymo vietų ar lietuviško nekomercinio kino žiūrėjimo tradicijos. Žymiai svarbiau, kad galime tas tradicijas sukurti patys. Jau seniai įsitikinome, kad rimti ir patraukliai sukurti filmai tikrai ras žiūrovus savo šalyje. Kelionėse visąlaik džiugina entuziazmas su kuriuo Lietuvos miestų žmonės sutinka mūsų filmus, ragina atvežti daugiau programų ar sugrįžti su naujais kūriniais,” – sako vienas pagrindinių šių nacionalinio kino kelionių iniciatorius, režisierius ir studijos „Nominum“ prodiuseris Arūnas Matelis.

Mūsų netrikdo, kad kai kuriuose miesteliuose nėra nuolatinių kino rodymo vietų ar lietuviško nekomercinio kino žiūrėjimo tradicijos. Žymiai svarbiau, kad galime tas tradicijas sukurti patys. Jau seniai įsitikinome, kad rimti ir patraukliai sukurti filmai tikrai ras žiūrovus savo šalyje.

Kino viešnagių metu žiūrovai turėjo ar dar turės galimybę pamatyti ir ryškiausius, europietiško autorinio kino tradicijas tęsiančius pastarojo dešimtmečio filmus (Šarūno Barto „Eurazijos aborigenas“, Kristijono Vildžiūno „Kai apkabinsiu tave“, Igno Miškinio „Artimos šviesos“) ir maištingus, su tradicijomis polemizuojančius jaunos režisierių kartos kūrinius (Roko Eltermano „Man klinikinė depresija ir aš siurbiu žolę” bei „Paskutinė medaus mėnesio diena“, Kristinos Buožytės „Kolekcionierė”, „Aurora” ir kt.).

Programose – daug pasaulyje pripažintos, nuolat atsinaujinančios lietuviškos dokumentikos. Šalia dokumentinio kino meistrų Arūno Matelio, Audriaus Stonio, medijų specialisto, eksperimentuotojo Audriaus Mickevičiaus filmų žiūrovai pamatė naujausius, tarptautiniuose festivaliuose nuolat rodomus įvairios tematikos filmus „Liza, namo!” (rež. Oksana Buraja), „Žalumose” (rež. Ramunė Rakauskaitė), „Kaip mes žaidėme revoliuciją” (rež. Giedrė Žickytė), „UB Lama” (rež. Eglė Vertelytė), „Igruški” (rež. Lina Lužytė), „Marinos namai” (rež. Dali Rust).

„Autorinio kino aljansą” vienijančios studijos „Nominum”, „Tremora”, „Just a Moment”, Uljanos Kim studija, „Kinema”, „Ūkų studija” inicijuoja edukacinius projektus, rūpinasi kino sklaida, siekia didinti kino, kaip nacionalinės kultūros dalies, žinomumą. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius