Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 27

Naujame lietuviškame filme – gėlėmis prekiaujančių vaikų istorija (nuotraukos)

Vaikai, kuriuos ne kartą esame matę naktimis klaidžiojančius po barus, kavines ir pardavinėjančius žydinčias, o kartais ir pavytusias gėles, įkvėpė kino scenaristą Giedrių Zubavičių debiutiniam filmui „Gėlės“. Žiūrovai meninę trumpametražę kino juostą, paremtą tikrais faktais, didžiuosiuose kino ekranuose galės išvysti nuo sausio 28 d.
Filmas „Gėlės“
Filmas „Gėlės“ / Alvydo Opulskio montažas
Temos: 1 Gėlės
„MA NO FILMS“ nuotr./Kadras iš filmo „Gėlės“
„MA NO FILMS“ nuotr./Kadras iš filmo „Gėlės“

„Tema susiklostė paprastai: sumanymas siužetui, kuriuo debiutuosiu kaip režisierius, gimė stebint vaikus, keletą metų dažnai eidavusius pro šalį ir siūlydavusius gėlių, – pasakojo filmo „Gėlės scenarijaus autorius ir režisierius G.Zubavičius. – Nusprendžiau, kad tai yra mane dominanti tema. Mačiau joje dramaturginių įtampų: ką tie vaikai metų metus veikia gatvėse naktimis, kur jų tėvai. Taip ir susiklostė filmo siužetas, į kurį vėliau įpyniau kitų sumanymų, kad tai būtų ne dokumentinis, bet meninis filmas.“

27 minučių filmas pasakoja apie vaikus, įvairiose Vilniaus vietose pardavinėjančius gėles: vienas vaikščioja po barus ir kavines, kitas pirkėjų ieško gatvėse, trečias nurenka kapinių gėles ir vėl jas parduoda.

Mačiau šioje temoje dramaturginių įtampų: ką tie vaikai metų metus veikia gatvėse naktimis, kur jų tėvai. Taip ir susiklostė filmo siužetas, į kurį vėliau įpyniau kitų sumanymų, kad tai būtų ne dokumentinis, bet meninis filmas.Filme visi vaikai debiutuoja kaip aktoriai – trys iš penkių herojų vaidina save, nes iš tiesų yra gėlių pardavėjai.

„Tuos tris vaikučius pakviečiau vaidinti savęs, o dar du vaikus radau intuityviai ir tiksliai žinodamas, kokių vaikų man reikia, – atskleidė filmo režisierius. – Sunkiausia buvo ieškoti pagrindinio herojaus, nes jis turėjo turėti tokį žvilgsnį, kuriuo gali žvelgti toks vaikas.“

Nepaisydamas sudėtingų paieškų, G.Zubavičius džiaugiasi, kad su pagrindiniu aktoriumi jam labai pasisekė: „Jo prototipas – mažytis berniukas, kuris pardavinėja mažytes gėlytes – net ne rožes – ir jo vardas Dima.“

Režisierius pasakojo, kad jaunieji gėlių pardavėjai puikiai vaidino save. Praktinių pamokų kino naujokai galėjo gauti iš filme svarbų vaidmenį sukūrusio scenos profesionalo Vlado Bagdono. Nepaisant kostiumų dailininkės darbo, vaikai daug kur filmavosi su savo tikrais drabužiais, tuo atskleisdami ir išsaugodami autentiką.

Filmo kūrėjas G.Zubavičius, kurį laiką gyvenęs Italijoje, filmuoti kino juostos „Gėlės“ pasikvietė

„MA NO FILMS“ nuotr./Kadras iš filmo „Gėlės“
„MA NO FILMS“ nuotr./Kadras iš filmo „Gėlės“

garsų Italijos operatorių Fabio Camarioną, kuris pernai buvo apdovanotas Italijos geriausio metų operatoriaus premija. Šis menininkas yra dirbęs su kino meistrais Bernardu Bertolucci, Carlosu Saura, Francis Fordu Coppola ir kt.

„Aš tiesiog jį pakviečiau, kelis kartus aptarėme sumanymą ir jis sutiko“, – paprastą kvietimo istoriją prisiminė režisierius.

Po sėkmingo bendradarbiavimo kuriant šią debiutinę kino juostą Lietuvos ir Italijos kūrėjai ruošiasi jau didesniam projektui, kurio centre taip pat bus vaikas, o jį vaidins „Gėlėse“ atrastas pagrindinio vaidmens atlikėjas Matas Žilys.

Filmo „Gėlės“ premjeros vyks sausio 28 dieną kino teatre „Forum Cinemas Akropolis“ ir sausio 30 d. Kauno kino centre „Cinamon“. Nuo vasario 1 d. filmas bus rodomas Vilniaus ,,Skalvijos“ kino teatre ir Kauno kino centre „Cinamon“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius