Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 05 23

Daugelį šokiravo tai, kad „Auksinė palmės šakelė“ Kanuose atiteko tailandiečių režisieriaus filmui (nuotraukos)

Pasibaigė 12 dienų trukęs Kanų kino festivalis. Žiuri su garsiu režisieriumi Timu Burtonu priešakyje turėjo nelengvą užduotį iš 19 konkurso programos filmų išrinkti geriausius.
Apichatpongas Weerasethakulas
Apichatpongas Weerasethakulas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pagrindinį festivalio prizą „Auksinę palmės šakelę“ (pranc. Palme d‘or) pelnė Tailando režisieriaus Apichatpongo Weerasethakulo komedija „Dėdė Boonmee, kuris gali grįžti į praėjusius gyvenimus“ (angl. „Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives“). Filmas pasakoja nuo sunkios inkstų ligos kenčiančio dėdės Boonmee istoriją. Jis nusprendė praleisti savo paskutines dienas kaime su mylimiausiais žmonėmis. Jungtinėje Karalystėje, Tailande, Prancūzijoje, Vokietijoje ir Ispanijoje filmuotoje juostoje vaidino daugiausia mažai pasaulyje žinomi tailandiečių aktoriai.

Kaip pranešė BBC, šių metų Kanų kino festivalio žiuri pasirinkimas šokiravo ne vieną. Daugelis, o ypač britų kritikai, favoritu laikė britų režisieriaus Mike‘o Leigho filmą „Another Year“ (liet. „Kiti metai“). Britai ironizuodami vertina tailandiečių režisieriaus, kurio filme dingęs sūnus virsta beždžione, laimėjimą.

Festivalio „Grand Prix“ atiteko prancūzo Xaviero Beauvois kūriniui „Des Hommes et des Dieux“ (liet. „Dievų ir žmonių“).

Geriausiais aktoriais Kanų kino festivalyje paskelbti ispanas Javieras Bardemas už vaidmenį filme „Biufitul“ (kur jam teko pasirodyti korumpuoto policininko, sergančio vėžiu, amplua) ir italų aktorius Elio Germano, vaidinęs filme „La Nostra Vita“ (liet. „Mūsų gyvenimas“). Tai, kad geriausio aktoriaus titulą laimėjo net du žmonės už vaidmenis skirtinguose filmuose, išties yra retas atvejis, pastarąjį kartą Kanuose taip buvę 1962-aisiais.

Geriausia aktore tapo prancūzė Juliette Binoche, pasirodžiusi filme „Copie Conforme“ (liet. „Patvirtinta kopija“), kurį režisavo iranietis Abbasas Kiarostami. A.Kiarostami 1997-aisiais Kanų kino festivalyje buvo laimėjęs „Auksinę palmės šakelę“ už savo filmą „Taste of Cherry“ (liet. „Vyšnios skonis“).

Prizas už geriausią režisūrą teko prancūzų aktoriui ir režisieriui Mathieu Amalricui už kino istoriją „Tuornee“ apie burleskos šokių trupės vadybininką. Pietų Korėjos režisieriaus Lee Chang-Dongo filmas „Poetry“ (liet. „Poezija“) buvo įvertintas už geriausią scenarijų.

Šių metų konkursinė programa daugeliui kritikų pasirodė blanki ir jų nenudžiugino, tačiau britai tikėjosi didelės sėkmės M.Leigho „Another Year“. Tačiau 1996-aisiais už filmą „Secrets and Lies“ (liet. „Paslaptys ir apgavystės“) „Auksinę palmės šakelę“ gavęs režisierius šįsyk namo iškeliavo tuščiomis.

Specialaus žiuri prizo nusipelnė prancūzo Mahamato Saleh Harouno filmas „Un Homme qui crie“ (liet. „Šaukiantis vyras“).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius