Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 10 14

Paskutinis Kauno kino festivalio svečias – lenkų animacijos magas Piotras Dumala

Į sostinę persikėlęs Tarptautinis Kauno kino festivalis kviečia į susitikimus su paskutiniu šių metų svečiu – animacijos meno novatoriumi Piotru Dumala. Režisierius susitiks su žiūrovais kino teatre „Skalvija“ penktadienį vakare pristatyti savo unikalios animacijos retrospektyvos. Šeštadienį lenkų režisierius pristatys savo vaidybinį filmą „Miškas“. Tai – pirmasis animacijos meistro vaidybinis ir pilnametražis filmas, jau sulaukęs labai gerų įvertinimų.
Filmas „Nusikaltimas ir bausmė“
Filmas „Nusikaltimas ir bausmė“ / Kadras iš filmo

Iš gilią animacijos tradiciją turinčios Lenkijos kilęs P.Dumala yra vienas iš nedaugelio pasaulio animatorių, praplėtusių technines šio vaizduojamojo meno galimybes. Jo filmai kuriami ant gipso kartono plokščių raižant piešinius, kurie užfiksavus kadre uždažomi ir piešiami naujai. Šia novatoriška technika menininkas kuria filosofiškus ir siurrealistinius animacinius filmus.

Unikalūs P. Dumalos animaciniai filmai pripažinti geriausiais Krokuvos, Manheimo, Lagovo, Oberhauseno festivaliuose, taip pat animatorius apdovanotas už reklamos darbus. 1994 m. gavo auksinį prizą Orlande už MTV logotipą „Šarlatanas“, 1996 m. Los Andžele buvo pagerbtas auksiniu prizu už kūrinį „Kafka susitinka Dostojevskį“.

Piotras Dumala yra labai intelektualus kūrėjas. Visi jo filmai persmelkti gilios kultūrinės patirties. Kiekviename rasime nuorodų į literatūros klasiką (Franzą Kafką, Nikolajų Gogolį, Fiodorą Dostojevskį), religijos mitologiją (Abraomo ir Izaoko istorija filme „Miškas“) ar dailę (Munchas, Rembrantas, Vermejeris). Režisierius griauna stereotipus, animaciją priskiriančius nerimtam kinui, ir įrodo, kad tai yra dar daugiau galimybių siūlantis išraiškos būdas. Jautriai nupiešti filmų personažai gali plastiškai virsti bet kuo, susitraukti iki grūdo ar išsitempti iki amžinybės.

P. Dumalos retrospektyvoje - septyni animaciniai filmai leidžiantys stebėti menininko kūrybinį kelią: trumpi animacijos eksperimentai ir vėlesni brandūs, giliai psichologizuoti filmai. Vienas svarbiausių iš jų – 1991-aisiais sukurta juosta „Franzas Kafka“, laikoma viena labiausiai vykusių biografijų kino istorijoje.

Režisierius taip pat pristatys ir pirmąjį savo vaidybinį filmą „Miškas“. Keistai pasakiškas, sapnų logika grįstas įtemptas filmas nagrinėja sudėtingus tėvo ir sūnaus santykius. Jame gvildenamos galios, pagalbos vienas kitam, meilės, pasiaukojimo ir mirties temos, stebima, kaip kinta globėjo ir globojamojo vaidmenys.

Piotro Dumalos kuriamas pasaulis kupinas magijos ir paslapties, tačiau jo ašimi visada išlieka žmogus. Jo filmai traukia neregėta atmosfera, animacijos technika ir kadro estetika. P.Dumala kine meistriškai sutuokia mintį su forma, todėl jo kūryba – tai tikras penas žiūrovo akiai ir sielai.

Ketvirtasis Tarptautinis Kauno kino festivalis vyksta spalio 1 – 17 dienomis Kaune ir Vilniuje, kino teatruose „Forum Cinemas“, „Pasaka“ ir „Skalvija“. Visa programa ir daugiau informacijos apie festivalį - svetainėje www.kinofestivalis.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius