-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 10 20

„Scanoramoje“ – asmeninė režisieriaus Nilso Malmroso šeimos drama

Daugelis danų režisieriaus Nilso Malmroso filmų yra sukurti remiantis asmeniniais išgyvenimais ir patirtimis, tačiau paskutinysis jo darbas „Skausmas ir džiaugsmas“ (Sorrow and Joy, 2013) nustebino net ištikimiausius gerbėjus. Sukrečiančioje dramoje N. Malmrosas ekranizavo savo šeimos tragediją – kai žmona dėl pogimdyvinės depresijos nužudė jųdviejų kūdikį. Lietuvoje šį filmą lapkritį bus galima išvysti Europos šalių kino forumo „Scanorama“ metu.
„Skausmas ir džiaugsmas“
„Skausmas ir džiaugsmas“ / „Scanoramos“ nuotr.
Temos: 1 „Scanorama“

Nilsas Malmrosas – vienas žymiausių Skandinavijos režisierių. Skaudi šeimos tragedija, kai prieš dvidešimt metų iš darbo grįžęs namo jis rado sutrikusią žmoną, o kitame kambaryje – negyvą devynių mėnesių dukrelę, nesugriovė poros santykių. Ilgai šią dramą nuo viešumos slėpęs N.Malmrosas pagaliau ryžosi prabilti ir tai padarė taip, kaip moka geriausiai – kino kalba.

Skaudi šeimos tragedija, kai prieš dvidešimt metų iš darbo grįžęs namo jis rado sutrikusią žmoną, o kitame kambaryje – negyvą devynių mėnesių dukrelę, nesugriovė poros santykių.

„Po nelaimės daugelis man sakė, kad šią istoriją turėčiau perkelti į kino ekraną. Tačiau tuo metu tai buvo neįmanoma. Mano žmona dirbo mokytoja, o mokyklos bendruomenė nebūtų to supratusi. Kliūčių tam nebeliko tik jai baigus karjerą, – pasakojo režisierius N.Malmrosas. – Visuose filmuose pasakoju apie save, pavyzdžiui, nelaimingas jaunystės meiles, todėl būtų buvę nesąžininga, jei būčiau nutylėjęs, kaip giliausiame gyvenimo skausme radau tikrąją meilę. Padėkojusi, kad palaikiau ją sunkiausiu metu, žmona šio filmo idėjai taip pat pritarė“.

„Scanoramos“ nuotr./„Skausmas ir džiaugsmas“
„Scanoramos“ nuotr./„Skausmas ir džiaugsmas“

Pasak režisieriaus, šis filmas yra ne apie kaltę ir atleidimą, nes psichikos ligonis negali būti kaltas. Lygiai taip pat ši istorija yra ne apie vienos moters nelaimę, nes tai – visos šeimos tragedija. Būtent todėl ir atsakomybę dėl šio įvykio prisiėmė visi – jog laiku nepastebėjo depresijos, nesugebėjo apsaugoti nuo slegiančių minčių. N.Malmrosas atskleidė, kad jo žmona iki šiol nesuvokia, ką padariusi, tačiau po ilgų kovos su depresija metų ji pagaliau vėl džiaugiasi gyvenimu.

Šis filmas yra ne apie kaltę ir atleidimą, nes psichikos ligonis negali būti kaltas.

„Kas gali būti įtaigiau už paties gyvenimo įkvėptus filmus? „Skausmas ir džiaugsmas“ sukrečia iki atokiausių širdies gelmių. Šiame filme tiek daug emocijų – nuo niūriausių minčių iki šviesios vilties, nuo veriančio tragedijos skausmo iki jaudinančios pagrindinės filmo žinutės – tikra meilė ištveria viską. Kaip sakė režisierius Nilsas Malmrosas, šis filmas – tai meilės laiškas jo žmonai“, – pasakojo „Scanoramos“ meno vadovė Gražina Arlickaitė.

Danų režisierius N.Malmrosas festivalio „Scanorama“ metu atvyks į Vilnių ir dalyvaus savo filmo peržiūrose. Režisierius Lietuvoje viešės lapkričio 11-14 d.

Europos šalių kino forumas „Scanorama“ šiemet vyks lapkričio 6–23 dienomis Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius