Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 16

Specialiai iš JAV: „Sundance“ dienoraštis apie molinių herojų humorą (nuotraukos)

Nerealią ir beprotišką „Sundance“ nepriklausomo kino festivalio atmosferą pajaučiau vos tik „Delta“ avialinijų lėktuvas nusileido Solt Leik Sičio oro uoste. Viena iš stiuardesių visiems priminė, kad artimiausią savaitę čia bus daug gerų filmų. Maždaug ta pačia tema pakrypo pokalbis su imigracijos pareigūnu, kuris tik atliko pirštų atspaudų paėmimo procedūrą, pasveikino atvykus į JAV ir prisipažino apie norą pamatyti bent 4-5 filmus.
„Sundance“ kino festivalis
Filmas „Merė ir Maksas“ / Edvino Pukštos nuotr.

Pirmą kartą nusibeldžiau taip neįtikėtinai toli vien tik dėl neapsakomo malonumo žiūrėti į ekraną, o kartu patikrinau bevizio įvažiavimo subtilybes. Jau pirmoji premjera buvo ypatinga – moliomacijos komedija „Merė ir Maksas“ prikaustė stulbinančio originalumo vaizdeliais ir pasiutusiai geru scenarijumi. Būtinai rekomenduosiu į Berlyną keliausiantiems kolegoms nepraleisti „Sundance“ atidarymo ceremonijos filmo seanso „Kinderfilfest“ programoje.

„Sundance“ virusu čia užsikrėtę visi be išimties: viešbučiai vilioja turistus paslidinėti ir pažiūrėti, o autobusų keleiviai garsiai aptarinėja, kokius filmus ketina pamatyti.Australų režisierius Adamas Elliotas sukūrė visai ne vaikišką filmiūkštį, kuris man pasirodė panašus į animacinę „Ameliją iš Monmartro“ su „Nuodėmių miesto“ spalvų efektais. Siužeto esmė – žingeidžios mergaitės iš Australijos spontaniškas susirašinėjimas su keistuoliu žydų kilmės „dieduku“ iš Niujorko. Ji tik norėjo išsiaiškinti, ar teisingai melavo ekscentriškoji mamytė, kad Australijoje vaikai gimsta alaus bokale, o Amerikoje – atsiranda konservuotų pupelių dėžutėje. Dėl šios neįmanomos misijos ji bedė pirštu į adresų knygą ir išsiuntė laišką atsitiktiniam nepažįstamajam, kuriam kaip tik reikėjo draugo. Mėsainio su šokoladu koncepsiją išradęs ir nukirptus kojų nagus kolekcionuojantis vyrukas atsakė į klausimą, bet nepraleido progos detaliai aprašyti savo gyvenimo istoriją.

Kadras iš filmo/Filmas „Merė ir Maksas“
Kadras iš filmo/Filmas „Merė ir Maksas“

Fantastiška neholivudinė moliomacija, šmaikštūs dialogai ir aštrus juodas humoras užkrėtė puikia nuotaika ir išblaškė 9 valandų skirtumo aklimatizaciją. Pirmosios dienos rytą girdėjau daug nuomonių, kad jubiliejinis 25-asis „Sundance“ startuoja su keistu filmu, bet premjerinis seansas užtildė visus skeptikus. Manau, kad „Merė ir Maksas“ nusipelno viešnagės į Lietuvą, o jeigu dar koks nors platintojas ryžtųsi dubliuoti lietuviškai, tai mūsiškiai vertėjai turėtų kur pasireikšti, o aktoriai džiaugtųsi neapsakomu malonumu įgarsinti smagius tekstus.

Festivalinis maratonas vyksta mažame žiemos pramogų kurorte Park Sityje, kuriame dar yra užsilikę 2002-ųjų Olimpinių žaidynių pėdsakai. Šis mielas miestukas tarp Rocky kalnų dar garsėja unikalia transporto sistema – absoliučiai visi autobusai čia yra nemokami, o vairuotojai maloniai paaiškina kokiu maršrutu ketina važiuoti. Svarbiausiose stotelėse darbuojasi festivalio savanoriai, kurie suteikia informaciją su kokiu autobusu greičiausiai įmanoma pasiekti vieną ar kitą kino teatrą. „Sundance“ virusu čia užsikrėtę visi be išimties: viešbučiai vilioja turistus paslidinėti ir pažiūrėti, o autobusų keleiviai garsiai aptarinėja, kokius filmus ketina pamatyti. Joelio ir Ethano Coenų, Steveno Soderbergho, Quentino Tarantino, Paulo Thomaso Andersono, Morgano Spurlocko žvaigždės sužibėjo būtent čia – nuostabiajame Park Sityje. Kas bus kitas?Bilietai į oficialius seansus tirpsta lyg ant mielių, o į „Apmokymų dienos“ ir „Karaliaus Artūro“ režisieriaus Antoine Fuqua karštą policinį trilerį „Bruklino geriausieji“ su Richardu Gere'u, Ethanu Hawke'u, Wesley Snipesu ir Donu Cheadle'u jų beveik nebeliko, nes abu premjeriniai rodymai 1270 vietų salėje garantuotai bus sausakimši.

„Sundance“ žada daug įdomių atradimų ir išskirtinių premjerų, nes renginio organizatoriai leidžia pasireikšti jauniems, nežinomiems ir gerą vardą jau užsitarnavusiems debiutantams. Kaip per pirmąją spaudos konferenciją teigė šmaikštusis festivalio įkūrėjas ir krikštatėvis Robertas Redfordas, nepriklausomo kino ateitis priklauso nuo sunkaus darbo, ryžto, drąsos ir sėkmės. Prieš 25 metus jis abejojo, ar rizikinga idėja pasiteisins, bet dabar jau akivaizdžiai formuoja nepriklausomo kino balsą ir džiaugiasi milžinišką įtaką pasaulinei kino industrijai turinčiu festivaliu.

Išskirtiniu skoniu publikos barometras iš mažų filmų padaro solidžius hitus, kuriuos už milijonines sumas perka Holivudo studijos, o jų talentingiems režisieriams atidaro viliojančios karjeros duris. Joelio ir Ethano Coenų, Steveno Soderbergho, Quentino Tarantino, Paulo Thomaso Andersono, Morgano Spurlocko žvaigždės sužibėjo būtent čia – nuostabiajame Park Sityje. Kas bus kitas? Išsiaiškinsime per artimiausias 10 dienų. Įsivaizduoju, koks bus smagumėlis, visai nesigailiu sukoręs per 10 tūkst. kilometrų ir džiaugiuosi, kad pagaliau išpildžiau vieną iš didžiausių gyvenimo svajonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius